Sony CDix I 54min rok 2001, Made in Thailand, Tape USA, Japonský trh
https://ez647.sk/cc/sony_cdixi.html#01
Dvanásta generácia CDix I od jej uvedenia je zároveň posledná, ktorá sa vyrábala možno až do roku 2009, prípadne dlhšie, bez zmien dizajnu, menili sa len šarže a výrobné verzie a zdroje materiálov, prípadne drobné zmeny v dizajne kazety.
V prehľade na webe u mňa je už aj rozpísané, podľa zadnej strany obalov, ktoré kazety v mojej zbierke boli vyrobené v akej fabrike.
Pre tieto kazety platia tri verzie ktoré môžete získať.
1. Thajská výroba, kazety s USA páskou, teda Aurex Mexico, obsahuje pôvodnú konštrukciu Sony.
2. Thajská výroba TDK, zmenená časť kazety v oblasti okienok, kde je to presne podľa TDK a zvyšok je podľa Sony, cievky Sony sú osadené svorkou TDK, páska je Japonská, celkom iste TDK AE (Dynamic)
3. Thajská výroba TDK, so zmenami v kazete ako som napísal v bode 2., páska je Kórejská, bližšie nešpecifikovaná, predpokladám SKC GX, nakoľko sa veľmi často vyskytujú problémy s lepením pásky a rozkladom spojiva u výrobku čo ešte nemá ani 20rokov života za sebou, je to smutné.
U dĺžky C150 len predpokladám, že bude páska vždy Japonská, nakoľko SKC ani Aurex zrejme nevedeli vyrábať C150, takže podľa výrobnej šarže zase buď TDK, alebo Japonská páska Sony.
Ďalšie dĺžky tejto verzie na fóre:
C46
C50
C120
C150
Téma tejto poslednej verzie sú bublinky, naša dnešná C54 je verzia s USA páskou.
Balenie:
Extraslim krabička s logom SONY, svetlá, číra s jednou mliečnou polovicou.
Fólia, ako som spomínal téma sú bublinky, kde sú dve priesvitné a vidieť tam na kazetu, občas na cievku, aby ste videli či tam máte TDK parazita

Farby sú tmavé odtiene zelenej až zelenomodré, medzi dĺžkami sú bublinky takmer vždy na inom mieste, samozrejme je vždy iná kombinácia farieb.
Zadná strana obsahuje už len tú klasickú tabuľku, kde je uvedená krajina pôvodu Thajsko a páska pochádza z USA, nakoľko vieme, že jediná logická možnosť u Sony je Mexický Aurex, celkovo z toho dostávam pocit že keby sa Japoncom na pulty priniesli Mexické kazety ako tu v Európe, tak by nad tým ohŕňali nosom viac než keď tam uviedli USA.
Booklet je krátky typ L, obe strany s riadkami na popis, predná v modrej a vnútorná v svetlej zelenej, nálepky sú takmer identické ako u predošlej verzie v kombinácii sivej (matnej striebornej) a modrej.
Kazeta:
Jedná sa o klasickú modernejšiu verziu Sony CDix ako som prezentoval od ročníku 1997, bez zásahu TDK, všetky diely originál Sony, okrem pásky samozrejme.
Kazeta zvarená, bez skrutiek, klasický prítlačný vankúš, ktorý je teraz úhľadne zarovnaný, ale kazeta už neobsahuje tieniaci plech.
Zavádzací pás s ružovým značením ako u C60, tak aj u C54. Verzie kombinované s TDK už majú číru zavádzačku bez farebného rozlíšenia.
Farebnosť komponentov je klasicky mliečna s bielymi cievkami a bielou svorkou.
Potlač kazety v dvoch odtieňoch zelenej, na strane A sú to krúžka čo by bublinky a na strane B len obrysy.
Páska:
Extrémne svetlo hnedá, bledá páska a malou dávkou železitosti, priesvitná, myslím že sa zhoduje výzorom presne s predošlou verziou CDix I 2000, kde sa na obale pás ešte neuvádzal, ale uviedol som to len ako dohady.
Kazetu som získal v 06/2018, test len Akai, vzhľadom k použitej páske sa nebudem ponáhľať s NajVýbermi pre tento kus kazety.
Akai DX-57, 17.6.2018:
+2db, špičky +4db, bias -8
Výkonovo ju treba trochu krotiť, výškovo je len dobrá, do zdroja ešte celkom dosť chýba, bez porúch, dojem kolísania a utekania zvuku v minimálnej miere. Zvukovo použiteľné to je, ale vzhľadom k páske zase nie. Sony vedelo kvalitu zabezpečiť na svojich CDix aj podstatne lepšie.
Takže do zbierky, farebnosť je pekná, ale na použitie neodporúčam, kvôli nebezpečnej Mexickej páske, aj keď zvukovo by to bol taký slabší priemer. Ale aj tak musíte čítať zadné strany obalov podľa mojich návodov na čítanie Japonskej výrobnej tabuľky. Všeobecne sa tieto kazety neoplatí nakupovať inak než do zbierky, ak budete mať šťastie a uvedená páska na obale bude Japonská, budete môcť bezpečne používať tieto kazety v kvalite TDK AE (D) kaziet. Ak bude USA, tak je tam Aurex Mexico a neodporúčam, ak tam bude Kórejská páska, tak z mne neznámeho dôvodu väčšina z nich má lepkavý syndróm, tam sa vám hlavy na decku nevydrú, tam to proste nepôjde vôbec

Hlavne myslite na to, že nezáleží na dĺžke (možno na výnimku C150), pretože okrem tej jednej zmienenej môžete dostať podľa šarže akúkoľvek verziu v akejkoľvek dĺžke, preto som to na webe rozpísal detailne v prípade mojich kusov.
Takto uzatváram zatiaľ verziu normal rady CDix C54, ďalšie dni plánujem zvyšné kazety Sony triedy normal a potom sa zase vrhneme do CDix ale triedy High Position.