Po minulých nahrávkach dáme trochu zmenu, ostaneme pri základnej kvalitatívnej triede, ale vsadím na lepšiu kvalitu spracovania a spoľahlivosť než niekoľko predošlých kaziet.
TDK D tejto USA verzie som už trochu predstavil vo vlákne C120
Bolo tam trochu nedorozumenie s určením roku, ktoré som potom dodatočne opravoval aj na svojom webe, teda USA verzie TDK D boli zamenené medzi 1998 a 2002 ročníkom, odhalili to až rozkódované sériové čísla kaziet.
Okrem toho že o TDK D sa napísalo veľa, nie len na tomto fóre, v krátkosti spomeniem že pôvodná Japonská páska sa volala Grained Ferric, ktorá bola používaná firmou TDK ako základný ferro pás.
Táto verzia aj keď je pre Americký trh, je už vyrobená v Thajsku, ale s pôvodnou TDK D páskou, telo kazety je poslednej verzie bez skrutiek, neobsahuje magnetické tienenie pod vankúšom, ale za to prítlačný vankúš je na tom tvarovanou pliešku ako Európske verzie.
Pre porovnanie verzia C120 na odkaze vyššie je vyrobená v roku 2004, aj tá obsahuje Japonskú TDK D pásku, ale vankúš má už obyčajný, rovný. Verzia oboch kaziet je teda už dosť ochudobnená, pretože sa jedná o predposlednú verziu TDK D pre Americký trh.
Balenie:
Klasicky zaoblená slim krabička s logom TDK v tmavom prevedení. Fólia a model si stále drží svoj červený vzhľad, s CD na obale a trochu výhľadu na kazetu, obaly boli o niečo strohejšie než EU verzie v tej dobe.
Zadná strana ukazuje vhodnosť použitia, a má akýsi 3D graf, ktorý je veľmi orientačný, nakoľko sa presné hodnoty nedajú určiť, ale vyzerá to moderne, no lepšie bolo ako u starších verzií napísali presné hodnoty pásu.
Chválim za to, že sa uvádzal pôvod extra pre pásku aj pre montáž, menej že sa už u TDK neuvádzal rok, no u EU verzií sa nenamáhali ani s tým.
Booklet je krátky typ J, jednoduchý, obe strany s riadkami na popis, predná je farebná s vrchom v modro červených farbách, ktorý je totožný aj pre ročník 1998, naozaj rozdiel medzi tými dvoma ročníkmi USA boli len dizajny fólie, všetko ostatné bolo dizajnovo totožné.
Nálepky mali tie nezmyselné s farebným pásom, kde sa do balenia mohol dostať fialový, alebo červený, či možno aj iný farebný pás, výrazne skromnejšie možnosti polepov než u EU verzií.
Kazeta:
Telo kazety patrí k tým z poslednej generácie, u nás známe asi od roku 2005 z Thajska v USA a Japonsku už v polovici 90tych rokov, kde kazeta je zvarená, bez skrutiek a výčnelky v strede tela kazety už nie sú oblúkové, ale hranaté.
Použitý vankúš som spomenul aj výbavu, cievky klasické TDK plne biele. Potlač je jednoduchá, opäť neruší a opäť je to totožný prvok s verziou USA 1998. Celá kazeta je o niečo tmavšia než sme zvyknutý.
Páska:
Svetlo hnedá železitá a veľmi priesvitná, klasická TDK D, ale kto by mal pochybnosti o pravosti, najlepšie je porovnávať TDK D medzi sebou farbou a celkovým vzhľadom pásu, medzi poslednými rokmi cca 1986-2002 by mali byť len malé rozdiely v odtieni pásu, počas zmien receptov, staršie môžu byť výrazne svetlejšie, ale neviem presne povedať kedy nastal ten prechod.
Preto pri nových TDK D je veľmi dobre poznať rozdiel ak tam použijú Kórejskú pásku.
Kazetu som získal z HB KE 01/2017 za cenu 4€ čo je rovnaká cena ako predošlá Konica, ale rozhodne to bola lepšia kúpa

Subjektívne testy:
Akai DX-57, 22.1.2017:
+4db, bias -8
Veľmi slušný zvuk, v špičkách ide aj na +6db, veľmi pekný, svieži zvuk pri strednom podbiasovaní.
Akai nechal jemný náznak čiary v strede pásky po teste.
Pioneer CT-S550S, 1.9.2019:
+4db, slabší výstup, ostrejší zvuk mierne, celkom príjemné
BLE XD:
+5db, výškovo ako zdroj, mohutnosť basov a výstup z pásky sú silnejšie než zdroj, veľmi dobrý výsledok
Technics RS-AZ7, 1.9.2019:
+6db pri vstupe +4db, špičky ťahajú až na +8db, výšky len nepatrne slabšie, táto páska má celkom potenciál
ATC:
+6db a ľahko sa nechá prebudiť až na +8db, výšky ako zdroj, hrá naozaj veľmi schopne
Technics RS-TR979 dvojhlava, vstup na +4db, 1.9.2019:
+4db, výšky mierne slabšie
ATC:
+4db, výškovo veľmi kvalitné, veľmi pekný zvuk, vhodná kazeta pre tento stroj
Technics RS-TR575MII dvojhlava, vstup na +4db:
+4db, výškovo pomerne slušné, bez porúch a kolísania
Aiwa CS-W320 rádiokazeťák s magnetom, 20.8.2023:
Dosť dobrý zvuk v rámci možností, mierne ostrejší, mazanie úplné.
Test a ostrá nahrávka na Sony TC-KE600S, dolby C NR
Kalibrácia podľa Sony:
H: mimo rozsah
L: -6
Aj keď to vyzerá nelichotivo, tak potenciometre na maximum rozsvietili displej na tri štvrtiny, takže tie hodnoty som ani nezapisoval a pokúsil som sa nastaviť hodnoty, čo sa mi podarilo, len som mal pocit že celkom dosť kolíšu v rozsahu +/-1dielik, čo nie je dobré znamenie.
Ale zdá sa že to ničomu nevadilo, pri teste sa mi zvuk veľmi páčil, mierne som ubral bias ešte pre lepšiu sviežosť a hrá to ako zdroj, zvuk je proste nádherný, plný čistý bass bez jediného náznaku skreslenia, výšky krásne ostré, bez sykaviek, žiadny náznak kolísania či poruchy ani počas starých testov či koncov pásu.
Pri teste mi to začalo jemne skresľovať až pri +6db, nahrávam teda priemerne na +2db so špičkami +4db, aktuálne počas písania som práve načal druhú stranu a zatiaľ nemám jedinú výhradu k zvuku.
K mechanickej stránke kazety, má trochu nepravidelný šúchavý zvuk, asi z pohybu cievok.
Záverom:
Moderná TDK D pre Americký trh z roku 2002 a z Thajskej výroby nevyzerá tak vábne, ale trochu to klame. Je tam síce Thajské telo a montáž, možno niektoré drobné neduhy v hladkom chode mechaniky, absencii skrutiek a magnetického tienenia a u každej šarže môžu byť tie drobné odlišnosti komponentov. Ale je použitý kvalitný pravý pás TDK D z Japonska, čo je naozaj veľmi citeľné, páska rokmi skúsenosti overená medzi mnohými používateľmi aj dnes, na základnú ferro dostanete nadpriemerný výsledok kvalitného zvuku. Kompatibilita s ostatnými strojmi bola tiež veľmi dobrá.
Nemôžem však vylúčiť v niektorých šaržiach nejaký abnormálny výskyt Kórejskej pásky, i keď všetky kusy čo mám na webe z tohto ročníka majú Japonskú pásku, navyše u tejto verzie je to vzadu uvedené.
Takže naozaj odporúčam v základnej triede je veľmi dobrá, precíznosť komponentov len mierne poľavila.
Dodatky:
Počítadlo decku po jednej strane 47:43
Otlaky pásky po lepke zavádzačky a svorky sú stredne výrazne na konci strany A.
Napriek tomu som nepočul jedinú poruchu na konci ani začiatku strán, ani zakolísanie stopy.
Po prvej strane, bez oteru na hlave či kladke.
Zdroj Dual CD 5150 RC (v poriadku)
CD-RA Maxell XLII Music Audio – Ritek Co. Taiwan 97:15.17, zápis 16x Optiarc BD-5300S 1.06, IMG Burn 2.5.8.0
Interné poznámky – CC 977, CD 993, 994