SUPUŠUSoup aux cheux/Kapustová polievka
Kto pozná Funesa, pozná aj film Kapustová polievka.
Ale ktorí z vás pátrali po originálnom recepte slávnej filmovej polievky? ; )
My sme si ju doma obľúbili a Nstara napadlo, že by ste možno na to boli zvedaví =D
Akurát dnes si ju varíme.
Potrebujete:
1ks ............ Biela kapusta alebo kel (optimálne množstvo je 1-1,2kg na 5l hrniec)
2ks ........... cibuľa
2-6ks ..... mrkva (v originále sú len 2ks, ale my mrkvu ľúbime, takže jej dávame viac)
pár strúčikov cesnaku
3ks .......... klinček
mal by tam ísť slepačí vývar na zaliatie, no my používame hovädzí bujón (2 kocky), keďže nemáme tak často vývar
6-10 plátkov slaniny, podľa chuti (zhruba 0,3-0,5cm ako sa vám podarí odkrojiť)
na dochutenie tymián a celé čierne korenie (alebo celé korenie 4 farieb)
4 stredne veľké zemiaky, takisto záleží na vás, ako to máte radi
táto polievka sa nesolí, keďže tam ide vývar/bujón, no to už si viete podľa svojho gusta doladiť sami
Postup:
Je to trošku komplikované, tak dávajte pozor ;D
1. Kapustu si nakrájame na také časti, aby sa nám vošla do hrnca (POZOR!! nie na malé, nesmie sa uvariť!) vložíme do veľkého hrnca a zalejeme vriacou vodou. Robí sa to kvôli očiste.
2. Necháme ju vo vriacej vode 5 minút v odokrytom hrnci.
3. Po uplynutí 5 minút kapustu vyberieme do nejakej misy/na tanier a necháme vychladnúť.
4. Ak nemáte dva 5l hrnce, budete si musieť ten použitý umyť aj osušiť.
5. Kým chladne kapusta, pripravíme si cibuľu, mrkvu, cesnak + treba nakrájať slaninu.
6. Keď je kapusta ochladnutá, nakrájame ju na hrubšie pásiky.
7. Do čistého oleja dáme bohate hrnca

ale zas aby sa to v tom neutopilo. Keď sa olej rozohreje, pridáme tam JEDNU cibuľu nakrájanú na štvrťky a všetku mrkvu nakrájanú na hrubé kolieska (asi 2-3cm).
8. Cibuľa s mrkvou sa osmahnú len krátko (1-2min) a poukladáme vrstvu kapusty (zhruba polovičné množstvo).
9. Vrstvu kapusty posypeme tymiánom, korením a hodíme tam cesnak. Na to poukladáme slaninu. Stred si necháme voľný na DRUHÚ cibuľu. Tú si dáme na polovice a do jednej polky zapichneme klinčeky (do vonkajšej strany). Tá príde do stredu medzi slaninu.
10. Zasypeme zvyškom kapusty.
11. Zalejeme horúcim vývarom alebo horúcou vodou tak, aby sa zaliala všetka kapusta, ale aby zostalo miesto aj na zemiaky.
12. Po zovretí varíme na miernom ohni 75 minút.
13. Pripravíme si zemiaky, ak sú moc veľké, dáme ich na polovicu alebo tretinu. Nie malé! Nemali by sa v polievke rozvariť.
14. Zhruba v polovici varenia pridáme zemiaky.
15. Ak varíte s bujónom, ten sa pridáva 10 min pred koncom varenia
Hotovo! Dobrú chuť =)
Existujú rôzne varianty tejto polievky, na Jutubu aj inde nájde plno receptov.
Alebo ak sa dostanete ku knihe Kapustová polievka, tam je recept na túto polievku spomenutý.
V jednej variante sa slanina nepridáva do polievky ale nakoniec sa pridá opražená na kocky do hotovej polievky (ako napr. na bryndzáky). To sme chceli už sto razy vyskúšať ale nejako sme sa k tomu nedostali =D
Každopádne myslím, že aj to stojí za pokus.
Tak a takto nejak to vyzerá (keďže ja nejem zemiaky v polievke, tak na ukážku aj Nstarova porcia

)

- IMG_4015.JPG (55.98 KiB) 1117 zobrazení

- IMG_4018.JPG (57.38 KiB) 1117 zobrazení