Zdravím,
vím, že by mě tu asi pár lidí chtělo nasměřovat, že bych to měl dát do vlákna
"Operácia lepenie ...", ale to mi přijde poněkud nevhodné, protože zde krom lepení mám v plánu uveřejňovat cokoliv z oprav mých audiokazet - od těch nejobyčejnějších pár minutových záležitostí až po ty náročnější, které mi v klidu zaberou i pár hodin.
Kdo by tedy chtěl časem dohledat všechny zapadlé opravy, stačí mít po ruce jen název předmětu bez závorky, kde je číslo dílu oprav a fórum by to mělo vyhodit - ale nechci kecat, kolikrát totiž to fórum najde jen co se mu zrovna hodí..
V případě oprav nějakých starých kazet, kde by mě zas bylo směřováno do kategorie
"VOCC - veľmi staré kazety" bych mnohdy neměl šanci popsat kvalitu pásky a její původ, protože ne všechny kazety chci smazat kvůli zachování původního obsahu a taky, že o kazetách nemám až tak dokonalý přehled a o těch neznámých..no to ani nemusím říkat..
Takže, aby jedna věc nebyla roztříštěna na vícero míst, tak ji prostě dám sem. Díky za pochopení

.
---
Nedávno se mi podařilo koupit bednu kazet se zatím největším počtem v historii mého sbírání. Samozřejmě šlo o náhodné kazety, málokdy nějaké známější značky a pokud, tak buď počmárané nebo v horším stavu.
Hned bych tedy začal jednou kazetou z balíku.
Nebýt toho roztržení, tak je (tedy byl) stav kazety opravdu perfektní.

- CIMG2007 – kopie.JPG (118.67 KiB) 8857 zobrazení

- CIMG2009 – kopie.JPG (115.17 KiB) 8857 zobrazení
Ale aby to nebylo nějak jednoduché, je zrovna tento model kazety tavený, to právě pro tyto situace, aby byla oprava prakticky téměř nemožná. A tento kousek byl tavený snad nejprecizněji co jsem kdy zažil..
Začal jsem jako vždy v případě kazet bez šroubků.
Nehtem jsem jemně rozevřel část, která nebývá nikdy tavená (nebo jsem to zatím u žádné kazety nezažil, a že jsem jich kuchal pár desítek) v přední části pro prostor hlav, abych mohl vrazit šroubovák do hlouběji posazené části kazety a s ním pak mohl rozevřít a rozpraskat tělo kazety v místě sváru.

- CIMG2012 – kopie.JPG (82.17 KiB) 8857 zobrazení
No, jako by nestačil fakt, že mám ztíženou práci absencí šroubků, tak ještě musela prasknout fakt křivě.

- CIMG2014 – kopie.JPG (65.81 KiB) 8857 zobrazení
Ve snaze se vyhnout křivému rozpraskání jsem se tedy šel o to pokoušet z druhé strany. Ne, to fakt není možný

. Kdybych chtěl udělat takto krásně jemně zvlněné prasknutí, nikdy by mi to nevyšlo

- CIMG2015 – kopie.JPG (64.19 KiB) 8857 zobrazení
V takových chvílích přichází na řadu improvizace.
Jsem absolutně neměl tucha jak ji rozkuchat, protože jsem nevěděl, že může být až tak pevně zatavená. Pak mě napadl lámací nůž, no, to nějak nevyšlo. Na řadu tedy přišel takový "malý" špendlík, kterým jsem kroužil pořádně dlouho, až jsem měl otlačenou ruku a vyhloubil jsem jamku a poté dírku. Tak jsem tam vtlačil špendlík a chtěl ji rozlomit.
No, nějak to taky nevyšlo a lámala se na všechny strany, jen je v místě sváru.
Tak jsem tedy takto kroužil na vícero místech za střídavého sledování Oggyho a švábů. Jsem byl na nervy, tak jsem se musel přitom maličko odreagovat.

- CIMG2016 – kopie.JPG (67.24 KiB) 8857 zobrazení
KONEČNĚ se podařilo.
Bohužel kazeta vypadá poněkud ohavně, ale podařilo se mi ji konečně kuchnout.
Fotka je až po umytí.
Při vytahování dílů nastal problém u těch vodících kladek (či jak se tomu nadává) - nevím proč, ale byly mastné asi od oleje. Takže jsem celou kazetu i s těmi kladkami šel umýt i s mýdlem.
Na fotce s páskou jsou vidět malé tmavší kolečka na papírovém podkladu.

- CIMG2018 – kopie.JPG (123.53 KiB) 8857 zobrazení
No a zde jsou čerstvě vytažené a nijak neupravované kotoučky z kazety.
Výše je možné vidět i ty zmiňované mastné flíčky od kladek z kazety.

- CIMG2019 – kopie.JPG (89.12 KiB) 8857 zobrazení
Do očištěné kazety jsem vložil tyto zatím neupravené kotoučky, aby se mi s nimi lépe manipulovalo a pásek se nerozmotával.

- CIMG2020 – kopie.JPG (86 KiB) 8857 zobrazení
Protože chci zachraňovat každý kousíček pásky, tak jsem vystřihl i ten 3-4cm fragment mezi nitěmi pásky.
Kazeta je nyní konečně opravená a slepena na více místech průsvitnou páskou - aby se nerozpadla.

- CIMG2021 – kopie.JPG (96.63 KiB) 8857 zobrazení
Délka opravy: "pouhé" ani ne 2 hodiny