EZ647: Ahoj, promiň, že reaguju až s takovým zpožděním. Já tvůj příspěvek četl hned, ale nějak jsem se k odpovědi nedokopával a pak i zapomněl

..
Tak on ten můj starší foťák Casio právě takové překvapivé úpravy nikdy nedělal, když jsem chtěl s intenzitou blesku manipulovat, tak jsem ho buď přiblížil k focenému předmětu nebo oddálil a přesně jsem věděl jak s tím pracovat (ta schopnost úpravy intenzity blesku v nastavení samotného přístroje neměla ani efekt - bylo jako bys hýbal se svítivostí displeje na monitoru, ale vůbec nic se nedělo..). No ale před pár lety mi blesk odešel a tak nemám šanci už ani dělat tak suprové fotky jako dříve (suprové z mého pohledu).
Kdežto ten Nikon, který mám jakožto nejnovější z těch tří digitálů, tak ten s intenzitou blesku hýbe sám dle svého uvážení, které je však blbé - když fotím papír (protože nemám skener co by jel i pod Win7), tak hodně zeslabí blesk a co víc, ještě ztmaví i samotný snímek. Jo, sice to není přepálený, ale sakra, ten papír má pak hnědošedý závoj a já ho potřebuju přiblížit co nejvíc skutečnosti..
No ale jestli to jde někde vypnout tak fakt nevím kde. On totiž ten firmware navrhoval asi nějaký hňup, protože tam je i pár dalších logických nesmyslů, ale to už odbočuju.. No ale když už to píšu a pokud se ti to chce číst, tak jedna blbost ve zkratce.
Umí natáčet i zrychlené videa, která pak převede na pomalá.
• 2x zpomalit to umí při rozlišení 720p - tedy ze 60FPS to převede na 30FPS. Že to ale v podstatě umí už i při FHD, to tvůrce FW nenapadlo - běžně i se zvukem natáčí při 1080p na 60FPS, takže můžu mít vlastně to samé ještě ve vyšším rozlišení.
• Tím pádem se s touto (NE)logikou pojí i
jediné další rychlejší snímkování: 120FPS na 30FPS při rozlišení 480p.
Jo no právě, já to kdysi dělal vlastně tak, že jsem tu svorku se zaváděčkou vzal a nasouval na cívku. Myslím, že jsem to párkrát zkoušel i způsobem zacvaknutí, ale to mi šlo ještě hůř. No a teď když mi to díky tloušťce té zaváděčky nešlo nasunout zboku a už ani ne zacvaknout, tak jsem zkusil vzít normálně kleště. Krom toho, že to bez větší námahy šlo zacvaknout, tak to bylo i krásně srovnaný a ani se nepoškodila cívka ani svorka.
Jen je na pytel, že mě to napadlo až tak pozdě

.
Jo s VHS, to jsem se raději ani nepokoušel v tom vrtat, to bych nezvládl asi vůbec.
Právě, na to jsem myslel, že tu žlutou polskou kazetu máš taky, ale jak píšeš, s jinými cívkami

.
No, ono tuhle podobnost asi neuslyšíš ani při přímém srovnání, ale tohle je právě ukázka té mé "zvukové paměti", či jak to nazvat, kde když slyším jakýkoli zvukový efekt ve filmu, seriálu i animáku, tak poznám o jaký zvuk se jedná i kdyby byl trochu zpomalený či zrychlený (pro příklad výstřel, vrzání vrat, cucnutí dudlíku Maggie Simpsonové atp..). To se týká i hudby, u té však slyším i to, kdy se objeví pouze melodická podobnost s jinou, ale pokud se mi ji podaří dohledat (že si pamatuji název), tak můžu uvést i příklad. Málokdo si toho ale všimne i když mu tyto dvě odlišné skladby avšak s mě podobnými pasážemi přímo pustím. Nevím jestli tohle mají i jiní lidi, ale já to zažívám poměrně často..a mnohdy je to i dost rušivé (hlavně ve chvílích, kdy si nevzpomenu název skladby, kterou mi to připomíná

).
Zde tedy uvedu ukázku toho, čím mě ta skladba 2 Unlimited připomněla Sandru.
Tak komplikované to je, o tom žádná, ale když musíš opticky i hmatově zkontrolovat kompletně celý pásek v audiokazetě, tak osobně neznám jiný způsob než tohle vymotání. No hodil by se mi nějaký stroj, který by tuto práci udělal za mě, ale i kdyby byl, tak by se asi zasekával na kdejaké mírné deformaci, takže by to kontrolování bylo zdlouhavější než to takto vymotat ručně. Takhle jsem to začal právě dělat i u kotoučových pásků koupených z bazaru, ale u toho to bylo snadnější - stačilo vzít plný kotouč, kousek začátku zkontrolovat a navést na prázdný kotouč, abych ho nehledal v té hromadě a jen roztočit ten plný a při přehrávání to v reálném čase mít v prstech a při jakékoli změně na povrchu to zastavit, zkontrolovat a případně opravit - ono zasvinit si páskovou dráhu rozeklým lepidlem nebo jiným bordelem není sranda ani u kazeťáku.
A než se nějaký majitel kotoučáku lekne, tak já mám nejvíc těch pásků právě z dob Sonetů Duo, takže tloušťka 50µ a mnohdy už samy vyježděné až hrůza.
No a to je právě to, proč jsem se bál, že s touto mou metodou budou ostatní pobouření, protože by třeba mysleli, že to dělám i s novými a kvalitními pásky, ale já to dělám u těch, které by ostatní hodili spíš do kontyšu.
Takže děkuji, že jsi tím nebyl pobouřen aspoň ty

.
----
jhradec: Tak to moc děkuji za vyfocení té záhadné součástky, kterou jsem nikdy dřív neviděl. No je to pěkná a chytrá vychytávka

.
Hm, tak to jo, no třeba tam pak nějakou vezmu, ale teď jsem si domluvil takový odběr, že to bude finančně pro mě dost drsný. No ale s mou zkušeností, že kdybych čekal, tak bych se k tomu zřejmě už nikdy nedostal, to raději udělám nárazově..
Tak to je jasné, no nebo alespoň s tím počítám, že něco takového nevydrží věčně. Ale je vtipný, že mnohé slepky ze začátku 60. let ještě fungují i mě. Ovšem jak stále píšu, tak ani ty s použitím k tomu určených pásků nevydrží a způsobí propatlání - ano, mnohdy se setkám s tím, že zeschnou, tak jako i mnohé domácí slepky obyč průsvitnou, ale i ty profi se roztíkají, mám s tím osobní zkušenost z oprav tohoto.
Ale nehádám se, tak to tak prosím neber

.
Aha, no tak já si právě už neumím vysvětlit co by mohla být ta závada, proto mě napadlo jestli to není hypoteticky vyšší voltáží, o které se tu Erik právě bavil.
No můj je DUAL C844. Vlákno o něm založil orhore a je zde:
viewtopic.php?t=948
Hm, co za závady má ta moje Unitra M2405S? Tyjo, to ti teď z hlavy neřeknu, já ji mám na chalupě, ale mám pocit, že stejně jako ten Telefunken M204TS neumí kvalitně nahrávat a přehrával - zvuk je tlumený a celkově špatný. Má vadné i některé zvukové přepínače - no vadné, myslím, že nechrčí, ale mají blbé kontakty.
No prostě, byl by potřeba generální servis celé mé techniky.
Dávat je pryč nechci, když už jsem je koupil, ale sám si je neopravím a na servisáka ani nemám peníze, tak je nechávám odložené

.