23.9.2023 diel 24./2023
Ako som spomínal v predošlom počúvaní, opäť takmer monopol na značku TDK, ale to bude teraz naposledy, nabudúce to chcem trošku zmeniť a ostanú zatiaľ len tie CDing1 50 s Naj.Výbermi.
Neviem či je ešte o čom tak veľmi písať, ale ja si niečo nájdem, urobíme si nejaké úvahy a porovnania medzi mechanikou a veľkom tape decku.
1. kategória použitých kaziet, kazeta z tašky na vyhodenie, 30/89 zo sady 6kusov TDK D

6/6
TDK D 90min vyrobená v roku 2002 v Luxembursku, verzia, čo obsahuje čierne svorky
Kazeta je s polepom, aktuálne na odkaze je to vidieť v pozadí u C90 že má žltý polep, ak sa naskytne lepšia kazeta pre web, obrázok neskôr vymením, ale nepovažujem to za tak dôležité. Postačuje na webe ta zmienka s obrázkom, že niečo také existovalo.
Kazeta bez magnetického tienenia pod vankúšom.
Opäť je tu kazeta s Nemeckým náboženským obsahom s celoplošným polepom len na jednej strane. Ja ako veľmi nenáboženský človek, pre mňa je niekedy utrpenie počúvať tieto keci, alebo si niekedy z toho niečo odnesiem, no tu sa jednalo zase o Anglicko Nemecké prednášky, kedy típek hovoril o náboženských veciach a nejaká baba to prekladala do Angličtiny.
Túto formu nahrávky som u týchto kaziet zažil už viac krát.
Kvalita, nahrávka do -20dB, zvuk sa príliš neoslabuje, len jemne, ale šumy a magnetické ozveny sú na tej kazete požehnane...
Obsahovo, štítok teraz neprepisujem, nechám foto.
Stav, pás špiní minimálne, ale kazeta bola predtým veľmi špinavá a kompletne som ju čistil aj zvnútra, ošúchaná a poškriabaná len stredne až jemne, ale jeden roh so skrutkou je vylomený.
Inak je chod cievok pomerne dobrý, pás by šiel iste ešte slušne použiť na dobré nahrávky.

- IMAG0720.JPG (110.95 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0722.JPG (107.75 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0752.JPG (146.97 KiB) 1177 zobrazení
*
2. kategória druhého počúvania cez Kossy Porty klassic (budú suplovať asi 1-2mesiace, kým sa nevyrieši servis limitovaných)
TDK CDing1 50min vyrobená v roku 2001 v Luxembursku, kazeta bez tieniaceho pliešku
Kazeta 50min kus tretí,
Naj Výber 5 a 6. Nahrávka 2.5.2007 na Technics RS-TR575MII s ATC, Dolby C NR. Budenie podľa knižky do tých 0dB. Polepená a booklet komplet vypísaný a vyfarbený.
Kvalitatívne veľmi dobré a stav pásky je výborný, žiadne kolísanie, zvlnenie ani koľajnice.
Výškovo veľmi svieže a príjemné, aj keď niektoré mp3 ako zdroj boli moc komprimované, iné pekne ostré.
Takže zdroj pre CD boli opäť mp3 rôznych kvalít, občas nejaká wave a výnimočne aj iná kópia z inej pásky digitalizovaná do PC a umiestnená na CD-R do kompilácie.
Zdroj boli opäť CD-R mini 24min od CMC Magnetics, pod značkou Verbatim, farebné Colour verzia žltá a ružová, odkaz je veľký na
Verbatim mini CD-R
Asi tu opäť poslúžil jeden z mojich discmanov.
Presvetlenie výborné.

- IMAG0723.JPG (109.54 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0724.JPG (120.94 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0725.JPG (143.8 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0726.JPG (116.81 KiB) 1177 zobrazení
*
3. Kategória novo nahratých kaziet z čerstvých nahrávok z minulého týždňa
Maxell XLI-S 60min vyrobená 9.11.1991 v Anglicku
Presvetlenie je také slabšie, ale stále je tam vidieť viac než na malo oknových, s prídavnými LED to má takú vážnu atmosféru, že sa tam len svorky krútia pod oknom okolo polygónového oblúku ako svätojánske mušky s bodkou svetla a miznú pod plastom mimo okna tak nenápadne. Ale inak je to veľmi podobné kazetám XLII od roku 1996, len viac tajomné a prepracované hrou farieb, tieňov, hlavne tým že jadrá cievok sú vlastne čierne, len povrch je biely.
Zvukovo je viac jemná a vyvážená než som čakal, nie je tak výškovo agresívna, ako niektoré kazety na mechanike sú, príjemne sa to počúvalo, zvukový prejav bol o niečo menej agresívny a odlišný od verzie modelu 1994.
S poruchami, ktoré boli počas nahrávky, zhluky akoby pokrčenej pásky, počas starých testov, alebo začiatku a konci, boli menej výrazné a agresívne, než čo som počul na veľkom decku, ale to bude aj efekt dolby C, ktorý toto neznáša, keďže na mechanike nie je, je to celé jemnejšie a hladšie.
Ale postrehol som tu niekoľko rozdielov o čom nepíšem často, lebo sú to detaily, ktoré sa veľmi málo riešia, alebo niekto povie že to nestojí za reč.
Rozdiel v kolmosti nahrávky medzi stranou A, a stranou B.
Odchýlky kolmosti počas prehrávania aj jednej strany.
Poďme sa pozrieť na niekoľko úvah o kvalite prístrojov, kaziet a tejto problematike.
Poviete si, že na tej mojej mechanike nie je žiadna kvalita vedenia pásky, pretože je to proste spotrebný šmejd.
A čo je tá oná kolmosť pásky? Áno vieme pás ma byť pri nahrávaní kolmý na štrbinu hlavy v uhle 90stupňov, teoreticky. Máme meracie a nastavovacie kazety, ktoré zabezpečia (na spôsob silnej viery) že je to nastavené správne. Ale ako nastavujeme? Otáčame skrutkami kolmosti hláv, alebo prípadne výšku hlavy, ale nikto reálne nevidí že je tam fyzicky naozaj tých 90stupňov. Čím nechcem kritizovať nejaké postupy a údržbu, ale stretli ste sa niekedy s tým, že si nastavíte akože svoj prístroj správne, nahráte kazetu, vložíte do iného prístroja, ktorý ste tiež nastavili a napriek tomu to nehrá dobre? A keď to chcete nastaviť znovu, tak zistíte, že na to druhom stroji je vlastne kolmosť inde na danej nahrávke? Ako je to možné? Ak ste šli podľa návodu a nastavovacích prvkov?
Možné dôvody:
Každý pás v každej kazete sa v danej mechanike usadí pri hraní vo svojej „vlastnej“ dráhe platnej pre daný stav a opotrebenie prístroja, jeho fyzickému nastaveniu páskovej dráhy a kolmosti hláv.
Podľa kvality odliatku a stavu kazetového plášťa, aj kvality a stavu pásu. To je niečo čo sa výrobcovia tak všemožne snažili prezentovať a vysvetľovať, vylepšovať.
No a kazeta na kvalitne nahratom stroji sa na inom stroji usadí mierne odlišne, aj keď bol zdanlivo kalibrovaný, Ale ako som už spomínal opotrebenie, stav a všetko spolu hrá extrémne zložitú rovnicu z ktorej vychádza že kazeta A sa rovná stroju A, ale nerovná stroju B a stroju C, D, E.....
Potom je tu rozdiel v kazete medzi stranami A, B, rozdiel a odchýlky počas chodu pásu na začiatku a konci pásky.
Takže dokonalé zladenie medzi strojmi je dosť problematické.
Ďalší nepriatelia kvalitného posluchu sú používanie dolby, hlavne C, Autoreverzné mechaniky a jednoduchšie stroje, ako walkmany bez možnosti nastavenia kolmosti.
A prečo do toho rýpem práve teraz?
Na svojej rituálnej mechanike vidím navyše pozíciu skrutky azimutu hlavy, je tam taký malý bežný rozsah ktorým otáčam a postačuje pre väčšinu súčasných nahrávok, väčší rozsah, niekedy až mimo možnosti skrutiek sa objavuje u niektorých zle nastavených deckov výrobne, strojov v zlom stave, no a žiaľ veľmi často u originálnych audiokaziet, teda prednahratých.
Keďže posledné roky používam na nahrávky Akai a Sony decky, predtým to boli dvojhlavé Technicsy, medzi tým občas niečo iné, všímam si aj tieto rozdiely.
Teraz k dnešnej Maxell XLI-S 60, strana A v tomto smere bola dobrá, od začiatku do konca ako som si raz nastavil azimut, tak to fungovalo.
Strana B ho ale mala na inej pozícii, čo značí rozdiel v usadení pásky medzi oboma stranami, už je len otázne či je to u mňa na mechanike, alebo v tape decku pri nahrávke.
Potom fakt že asi niekoľko minút pred koncom sa asi 1minútový úsek zmenil v kolmosti, ale vrátil sa späť.
Pokles výšok spôsobený nesprávnou kolmosťou od zanesenia hláv poznáte tak, že to má mierne odlišný charakter poklesu, ale hlavne pretože zmenou kolmosti hlavy nevrátite výšky ak by sa jednalo o nečistoty.
Samovoľná zmena kolmosti pásu pred koncom druhej strany bola v oblasti starých testov, tuším som tam počul niečo aj na decku, ale nie som si istý.
To znamená, že tento konkrétny pás je naozaj mimoriadne citlivý na opotrebenie a zmenu aj fyzických vlastností na použitých úsekoch a novej nahrávke.
Potom sa zase pýtam na čo Maxell používal dvojvrstvový nosný film pre XL-S radu ako jediný známy výrobca, ktorý sa tým chválil v technických listoch?
Potom je jedno ako si dobre zladíte svoje stroje, vždy sa na každej kazete nájde nejaký ten detail a to vlastné uloženie pásky v dráhe.
Moja mechanika je teraz skôr taký indikátor, pretože mnoho parametrov mám sluchovo a opticky viac pod kontrolou než v zakrytovanom decku.
Bolo mnoho kaziet, aj nižších tried a v horšom stave, kde som vôbec nezmenil kolmosť medzi stranou A, alebo B, alebo pri výmene kazety za nahrávku na inom stroji.
Rovnako tak mám zo skoršej doby nahrávky na Akai, ktoré dokonale sedia s deckom Sony aj pri dolby C, niektoré zase nesedia ani omylom.
Všetko je to také približné.
Toľko len úvahy, teórie a pozorovania, kľudne ak to chcete pitvať viac, založte extra vlákno, alebo to napíšte sem.

- IMAG0728.JPG (72.36 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0730.JPG (90.11 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0731.JPG (121.89 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0733.JPG (188.69 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0734.JPG (203.92 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0735.JPG (28.46 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0736.JPG (30.86 KiB) 1177 zobrazení
*
4. kategória použitých kaziet, kazeta z tašky na vyhodenie, 31/89 zo sady 6kusov TDK D

7/6
TDK D 90min ročník 1985, vyrobená 1987 zrejme Kórea, Thajsko, alebo neviem, číslo SFBI je neznáme.
Odkaz ilustračne na daný ročník.
Trošku nám ten počet TDK D z tašky na vyhodenie nesedí, ale ako som v predminulom čísle písal, že moje číslovanie kaziet bolo narušené tým že som našiel jednu TDK D, ktorú som zrejme ani nikdy kontrolne nehral na Akai, ani neočísloval, tak teraz budem mať jednu kazetu v zozname navyše, ale čo už

Napriek tomu je to posledná TDK D z tašky na vyhodenie, aspoň dúfam...
Už pred nedávnom som tu začal s touto kazetou ako C60 verzia, ale táto teraz C90 mala stranu A opäť s Nemeckými náboženskými rečami, bez Anglických prekladov, teraz to znelo ako jednoliata politická prednáška, ale potom sa tam objavilo veľa vybraných slov, čo potvrdilo tému určenia.
Strana B bola ale úplne prázdna, len šumy a ruchy, tak som si ju nechal nakoniec a potom musel nahrať, aby sa hodila na moje počúvanie.
Stav:
Len mierne ošúchaná, nálepka len na strane A s červeným popisom, prikladám fotku.
Špinenie pásu takmer žiadne, stav veľmi dobrý, aj keď bola tiež bez krabičky.
Strana A, kvalita:
Hovorené slovo po Nemecky do -8dB, kolísanie takmer žiadne, ale silné magnetické ozveny a prekopírovanie sú prítomné aj tu, k tomu ako bonus v pozadí to jemné tajomné pískanie vetra, ako na mojej prázdnej Raks SD-S, čo sme riešili na fóre pred mnohými rokmi.
Strana B, nová nahrávka:
Keďže som to nedával do nahrávania/testov kaziet, v krátkosti to uvediem tu:
Použil som Akai DX-57, dolby C NR, Bias -12, cca +4db
V teste mi vyšli špičky aj na +8db u jemnejších skladieb, u basovejších bolo aj tých +4db na hrane. Výškovo je nepatrne slabšia od zdroja aj pri hlbokom podbiasovaní, ale zvuk je mimoriadne pekný, občas jemne strapatý na výškach kvôli dropom, ale naozaj len občas počuteľné v niektorých úsekoch, a občas nejaké väčšie dropy, inak si pás držal výbornú kvalitu celú dĺžku strany.
Pokles výkonu od zdroja na displeji bol necelý 1dB.
Zdroj Technics SL-PG570A, CD 996 rovnaké ako bolo na poslednej ostrej nahrávke Maxell XLI-S 60
Čas počítadla decku 47:11
Nahrávka na mechanike znela veľmi príjemne, niekedy som mal pocit lepšieho zvuku, väčšej precíznosti na výškach a detailu, ako na tej zmienenej Maxell XLI-S, čo potvrdzuje kvalitu pásu, ale aj kvalitu decku, že Akai je ako dual capstan komplikovanejší na údržbu a nastavenie, ale zvukovo je občas mimoriadne príjemný. Kolísanie alebo zmena rýchlosti, kvôli zlej gumke protiťahu odvíjania pásu, čo sa riešilo naposledy ako problém, sa tu nevyskytol, resp. nahrávka bola v poriadku, či už hrubšia gumka jemne povolila, alebo táto kazeta bola menej náročná neviem, ale mám radosť.
Presvetlenie samozrejme dobré, kazeta sa dobre sledovala, a cievky aj konštrukčne bola omnoho poctivejšia a presnejšia než nové TDK D.

- IMAG0740.JPG (98.93 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0742.JPG (101.32 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0743.JPG (119.96 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0744.JPG (106.37 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0751.JPG (146.27 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0788.JPG (78.95 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0789.JPG (125.09 KiB) 1177 zobrazení
*
5. kategória druhého počúvania cez Kossy Porty klassic (budú suplovať asi 1-2mesiace, kým sa nevyrieši servis limitovaných)
TDK CDing1 50min vyrobená v roku 2000 v Luxembursku, kazeta obsahuje tieniaci pliešok
Kazeta 50min kus štvrtý,
Naj Výber 7 a 8. Nahrávka 3.5.2007 na Technics RS-TR575MII s ATC, Dolby C NR. Budenie podľa knižky do tých 0dB. Polepená a booklet komplet vypísaný a vyfarbený.
Kvalitatívne veľmi dobré a stav pásky je výborný, žiadne kolísanie, zvlnenie ani koľajnice.
Výškovo veľmi svieže a príjemné, aj keď niektoré mp3 ako zdroj boli moc komprimované, iné pekne ostré.
Takže zdroj pre CD boli opäť mp3 rôznych kvalít, občas nejaká wave a výnimočne aj iná kópia z inej pásky digitalizovaná do PC a umiestnená na CD-R do kompilácie.
Zdroj boli opäť CD-R mini 24min od CMC Magnetics, len som vyčerpal Verbatim 5dielnu farebnú sériu, takže nasledovali ďalšie, samozrejme už uvedené CMC Magnetics mini CD-R s totožnými technickými parametrami, len pre iné značky s inou potlačou.
Imation Neon mini CD-R ružový
Memorex mini CD-R staršia verzia
Asi tu opäť poslúžil jeden z mojich discmanov.
Presvetlenie výborné.
Ja viem, v tomto prípade ten text kopírujem medzi sebou, ale nie je čo viac povedať

Tieto kazety s týmto výberom budem počúvať ešte tri kusy, mňa to neskutočne baví, ale to čítanie je niekedy za trest

Od napaľovania NajVýberu 3. som na mechanike Toshiba SD-R5112 tuším zvolil minimálnu dostupnú rýchlosť zápisu 4x a to potom niekoľko desiatok CD-R vydržalo celkom dobre a na tejto rýchlosti boli tieto mini CD-R od CMC Magnetics čitateľné na prehrávačoch a fungujú dobre aj dnes.

- IMAG0747.JPG (118 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0748.JPG (137.32 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0749.JPG (111.99 KiB) 1177 zobrazení

- IMAG0750.JPG (132.05 KiB) 1177 zobrazení
*
Poradie pre tento týždeň:
1. Maxell XLI-S 60 1991 pre výborný zvuk a neopozeraný dizajn, trošku exotiky do TDK monopolného vydania
2. TDK D 90 1985 kde síce strana A mala Nemecké keci, to bolo utrpenie, ale strana B nahratá na Akai bola veľmi dobrá
3. TDK CDing1 50 Naj výber 3 a 4, pretože nostalgia a stále vysoká kvalita
4. TDK CDing1 50 naj výber 5 a 6, pretože tu veľmi nezáleží na poradí, oba sú vydarené, ale už rokmi opočúvané skladby
5. TDK D 2002 s čiernymi svorkami, žltým polepom a Nemecko Anglickým náboženským textom, tak to je utrpenie
Nabudúce, z TDK CDing1 50 mi ostávajú tri kusy, z kaziet na vyhodenie sme skončili s TDK, tak niečo vyberiem, buď donahrávam nejaké kazety čo tam ostali neúplné, alebo prejdem na originálky, z nových kaziet nemám klasicky pripravené nič, ale premýšľal som nad tým čo nahrať, ak nemám ešte Dual späť v zostave, alebo novšie kazety kompletne pretestované, vyberiem niečo zo starších plne testovaných a trochu by som chcel rozhýbať zase triedu IV, tak sa necháme prekvapiť čo ďalší týždeň prinesie, takže ďalšie číslo by mohlo byť už Volebné
Zatiaľ toľko, ako hovorí pán z GB, Happy Taping !
Interné poznámky: CC 2037, 158, 927, 2036, 159