1. kategória použitých kaziet, originálka
Smelý zajko v Afrike - Jozef Cíger Hronský /2000/
Uff, takto dosť drsný začiatok počúvania, ale tak najprv technická stránka, kazeta v klasickom pojatí svetlej priehľadnej s tmavou fóliou krásne presvecuje potlač kazety, preto sú tieto kazety vždy na fotkách najlepšie viditeľné. Ale kvalita výlisku poslabšia, aj s mierne vlnitými dutými cievkami, okrem toho dosť zlý stav, kazetu som dostal s roztrhnutou páskou, kazeta zvarená, takže násilné otvorenie, zlepenie a narýchlo som ešte doobedu kupoval nové sekundové lepidlo na zlepenie tela kazety, pretože to čo so mal doma raz použité proste uschlo aj s celým obsahom tuby.
Páska asi Basf, alebo tak, špinenie hláv bolo len pri prvom prehratí v Akai pred rokmi, teraz to bolo v poriadku, občasné kolísanie a pokrčené úseky pásky, inak plne funkčná, aj keď kvalita puzdra neprekvitá, Basf spraví dobrú prácu. Kvalita záznamu, no pri hovorenom slove toho toľko nepostrehnete, ale myslím že je to dobré.
A teraz k obsahu, naozaj mám rád rozprávky aj veľa takýchto podobných je v celku stráviteľných a zaujímavých pre mňa, ale toto fakt nie. Sa ospravedlňujem autorovi, ale celé je to prehnane detské a primitívne podané. Bodku tomu dali niektoré poznámky o farbe Afričanov a robenia si srandy z toho, teda niektoré vety a texty by v dnešnej "korektnej" dobe asi neprešli, a to ten titul nie je zase tak strašne starý.
Obrázok na obale je asi tak tisíc krát viac vydarený ako umelecké dielo, než ten samotný obsah, myslím že mi to pripomína nejakú vzdialenú rodinu od Nesquika... *
2. kategória druhého počúvania cez Kossy Porty, originálka zo sestriných kaziet
Leona – Film & Muzikál II /1999/
Jedná sa asi o prvú sestrinu kazetu čo sa dostala do druhého počúvania, to prvé prebehlo naozaj ešte tak počas strednej školy

Technicky ďalšia priehľadná s tmavými fóliami, zase vynikne podsvietená. Páska bude asi zase Basf, zvukovo vyvážená, kvalita je proste dobrá, alebo v poriadku, nič menej, ale ani nič viac, na dobu kedy to vyšlo je to myslím dosť slušné.
Technicky telo kazety ako tak, ale cievky duté bez výstuhy sa viac vlnia, nie tak extrémne ako som mal u Emtecov v predošlých počúvaniach, ale páska je takto striedavo ozúbkovaná a vlnitá raz na jednom a raz na druhom okraji, čo je občas vo zvuku aj celkom počuť, keď je návin nerovný, tak sa páska násilne cez okraje vyrovnáva vo vedení pásu cez mechaniku kazety a stroja.
Po stránke albumu, hej toto je dobrý posluch, niektoré skladby beriem, iné menej, len čo mi proste nesedí, ten večný Český zvyk robiť covery známych skladieb. *
3. kategória novonahratých kaziet, z letnej várky, dneska ako jediná neoriginálna kazeta
Sony UX-S 90 1990 Made in France
Ak by niekto čakal totálnu chválu za osvetlenie kazety v mechanike, alebo mal veľké očakávania ako ja, tak nie, v podstate je tam toho vidieť oveľa menej než pri klasickej veľkooknovej HF-S, keďže plexi sú tmavšie, celé to pôsobí temnejšie a cievky bez jasného vzoru sú proste len temná silueta, aj keď samotné cievky sú úžasné a nádherné, tak vyniknú len pri osvetlení spredu.
Po technickej stránke, sú tu aj klady a zápory, zvukovo dynamika, čistota a presnosť výšok, sú veľmi dobré, spĺňajú očakávania od tejto kazety ako stredná trieda "chrome" No a výhrady? ja si potom musím aj čítať čo som písal k testom na fórum počas nahrávky, či to sedí s tým čo počujem na mechanike, alebo nie. No tu mi prvá strana nesedela, resp páska nesedela dobre v dráhe, trochu kolísal balance, myslím že nedoliehala tak dobre na hlavu akoby som si prial, čo sa asi od polovice pásu výraznejšie zlepšilo a druhá strana bola v poriadku. Mechanika má tiež čo to za sebou, ale všimol som si aj pásku ako sa nepokojne vlní v dráhe aj pri odvíjaní z cievok, niečo čo na bežnom zavretom decku veľmi neuvidíte. Inak dosť dobré a v celku som spokojný. *
4. kategória použitých kaziet, originálka
Tomáš Rojček - Filmová - Film Melody /1991/
Toto je pomerne zaujímavé, ale technicky, do tretice a naposledy číra kazeta s tmavými fóliami a mierne vlnitými cievkami, napriek krátkej dĺžke pásu, ktorý je zrejme možno tiež Basf, ale mierne zvlnený v nie práve najkvalitnejšej mechanike kazety, teda proste klasika origináliek.
Presvetlenie teda zase výborné, hlavne dojem z kazety po fotení.
Ale vzhľadom k tej krátkosti som mal čo robiť aby som to všetko stihol

Po stránke titulu, páči sa mi to je to dobré, pohodové a možno aj celkom raritné?
Príliš krátke na to aby ste boli nespokojný

No a k tej kazete potom tá vtipná príhoda čo spravil Kazetowich, čo je v príspevkoch na odkaze vyššie na samotnú kazetu. *
5. kategória druhého počúvania cez Kossy Porty, posledná originálka je staršia klasika od Opusu
Miroslav Žbirka - Zlomky poznania /1988/
Ako spomienka na umelca, ktorý nás nedávno opustil, na túto kazetu som sa pomerne tešil.
Po technickej stránke, nie je to klasický dizajn Opusu a podľa nápisov Made in EEC na kazete to bude asi niečo Európske, nakúpili možno ak naši nestíhali vyrábať, alebo inak neviem, či je páska Basf, alebo Emgeton je tiež otázne, hrá v celku obstojne i keď výškovo som čakal mierne viac a už sem tam nejaký ten väčší drop. Zaujímavosť je že, toto je z tetiných kaziet, od ktorej som mal modré Basfy či Poľské originálky, tak som si preto nahrával aj z tejto kazety na svoje niečo v 90tych rokoch na veži Sony (zmienenej v obaloch kaziet) a teraz mi tie nahrávky na kazete Maxell UE prídu na mechanike výškovo sviežejšie a živšie než keď som počúval teraz túto samotnú originálku, asi nejaký psychický efekt, možno je realita úplne inde.
No a stav pásky, občas nejaký pokrčený úsek a cievky v týchto kazetách tiež neboli vzorom kvality a presnosti.
Čo sa týka presvetlenia, tak je táto kazeta úplne najhoršia, tam proste nevidíte takmer nič, ani s prídavnými LED, proste našinci vedeli presne ako čo najviac znepríjemniť dizajnovo technickú stránku audiokaziet. Zaujímavý bledý polep to už nezachráni

Čo do albumu, ono je to aj jediný album Žbirku, ktorý mám doma, inak ak sa nájdu len nejaké kompilácie SK hudby, alebo tak, album sa mi veľmi páčil a počúval som ho často, vylovene mi vyhovuje, aj keď niektoré skladby by sa mohli zdať smutné až depresívne. *
Takže dnešné poradie by som hodnotil asi takto:
1. rozhodne Sony UX-S s kvalitným záznamom, ktorý na riadnom decku väčšinou vždy prevýši kvalitu originálok.
2. Miro Žbirka, rozhodne obstojná kvalita a pre mňa silne pôsobivý album.
3. Tomáš Rojček, počul so prvý krát a páčilo sa mi
4. Leona, šlo to, len proste niektoré texty mi nejako nesedia
ďalšie miesta už nie sú, až sté miesto je zajac v Afrike, proste nie
A ja dúfam že sa situácia vo "svete" (za rohom) nejako upokojí, nerád by som bol aby toto bolo posledné či predposledné vydanie tohto seriálu...takže o tri týždne zase.. ?