originálne kazety - kvalita a životnosť

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

originálne kazety - kvalita a životnosť

Príspevok od používateľa EZ647 »

Pred pár dňami som dostal štyri originálky. Nebudem tu riešiť ich obsah a tituly, to je každého osobná vec, ale pozastavil by som sa nad kvalitou prevedenia ako je vždy všade kritizované a ich fungovaním po rokoch.
Jedná sa o tri kusy z roku 1999 a jeden kus z roku 1990.
Tri majú svetlo hnedú pásku, ktorá najlepšie sedí asi na Basf FEI, teda je známe, možno nie pre každého, ale Basf bol takmer ako monopol na poskytovanie svojej pásky nahrávacím štúdiám. Na druhej strane ja sa tomu nebránim, Basf FEI a ostatné ich modely som považoval za dosť kvalitné. Určite sa originálky plnili aj inými páskami než Basf, štvrtá z balíka je stredne hnedá, píše Made in Holland, tak žeby niečo od Philipsu? Ťažko povedať, v tak modernej dobe už v podstate Basf neexistoval,, aspoň nie ich mediálna divízia, už to mal Emtec, ani Philips už nemal vlastnú výrobu pásky, ale napriek tomu sa do kaziet plnili aj pásky z Číny, Kórei a pod.
Kvalita nahrávok by som povedal nie je zlá, ale nie je to ani také ako som zvyknutý ak si nahrám kazetu na kvalitnom decku.
Väčšinou sa nahrávky držali na displeji na +2 až +4db čo je také maximum pre tieto pásky. Ale celkovo mi pripadali trochu viac plochejšie, kde to občas bralo vo vokáloch do skreslenia, a občas boli výšky s rozmazanými sykavkami, proste hold dolby B robí svoje.
Kvalita prevedenia puzdra to je ten druhý najslabší článok, v 90tych rokoch veľmi obľúbené prevedenie lacnej celo priehľadnej čírej kazety s potlačou, ktorá obsahovala tmavé trecie fólie, ja som tomu dizajnu nikdy moc nefandil, ale to nie je dôležité. Podstatné je to že tam už vo väčšine prípadov neboli poskytované kvality firmy Basf, ale jednalo sa o akési neznáme a generické odliatky puzdier s mnohými kvalitatívnymi kompromismi, proste puzdra aj cievky aby boli čo najlacnejšie.
Takže teda najslabší článok sú cievky na ktorých je navinutá páska. Občas sa používajú Basfácke typy, ktoré ako tak splňujú požiadavky:
http://ez647.sk/cc/cievky/other_bsfbl.JPG
Ale veľmi často sa používajú takzvané "duté" cievky, kde je malá alebo veľká svorka, z veľmi nevhodného a mäkkého plastu v dizajnoch:
http://ez647.sk/cc/cievky/other_rox.JPG
http://ez647.sk/cc/cievky/other_china_black.JPG
Nie je na 100% isté že tieto cievky budú zlé, ale pravdepodobnosť že sa z nich stane vajce alebo elipsa je viac než vysoká.
V prípade mojich štyroch kaziet, jedna obsahuje Basfácky typ ako je vyššie uvedené, tá je v poriadku. Kazeta z roku 1999 s nápisom Holland a tmavšou páskou obsahuje cievky zhodné s typom ktoré majú aj dnešné FOX, len samozrejme čierne:
http://ez647.sk/cc/cievky/rtm_fox.JPG
Tie sú taktiež v poriadku.
No a dve zvyšné kazety obsahujú cievky duté s malou svorkou ako na odkazoch vyššie, z toho je jedna v poriadku a druhá má vážne problémy s plynulým pohybom, čím viac sa kazeta blíži ku koncu, tým viac sa krivo navinutá páska odiera o vnútorné steny kazety. Nie je pravidlom že sa to stáva len pri zlom skladovaní, ale ak kazetu používate vonku, alebo v aute, tak sa riziko zvyšuje niekoľko násobne. No a práve mnoho origináliek si aj v dobe éry CD ľudia kupovali práve do aút, keďže tam bol nástup CD prehrávačov pomalší, z dôvodu ceny, alebo aj neochoty riskovať nedokonalú schopnosť snímania CD počas jazdy.

Musím aj pripomenúť, že kedysi sa originálky robili prevažne "spolu" s vinylom, teda čo bolo na platni, bolo aj na páske, to je asi 40-50minút na jeden album, teda páska C60 bohate postačila. Ale ako náhle prišli CD a plné využitie ich kapacity, dostali sme sa na 80min na album, tri z mojich kaziet majú dĺžku 80min, to zodpovedá hrúbke pásky C90 a tým sú aj vyššie nároky na kvalitu puzdra a cievok, tie s najhoršími cievkami trpia silným kolísaním a poruchami azimuthu, výpadkami zvuku a pod.

Teraz k životnosti pásky, opäť dve fungovali v poriadku, jedna z tých svetlých ,,Basf,, na jednom asi 10min úseku začala škrípať, len jemne, miestami sa až zastavovať, na hlavách ostával biely oter zo spojiva.
Páska Holland s tmavším hnedým odtieňom nefungovala vôbec, rovnaký jav ako pri mojich posledných testoch, kde som mal podobný problém s JVC AFI China. Po spustení prehrávania prešla zavádzacia páska a v momente ako sa dostala magnetická páska na hlavy, ozval sa škripot a STOP, pretočil som kúsok dopredu, vyčistil hlavy, ale vždy sa ozvalo zamumlanie a do pol sekundy STOP. Na iných strojoch bola situácia podobná, niektoré zahrali aj pár sekúnd veľmi rozťahaného spomaleného zvuku a vypli sa.
Namočil som teda vatovú tyčinku do isoprophylu a prešiel tak asi prvú minútu pásky ručne. Po tomto čistení mal tapedeck trochu viac snahy hýbať s páskou, ale nakoniec to vzdal.
Ak som ale stlačil odvíjací stred magnetofónu, aby sa kotúč odvíjal pozvoľna bez odporu odvíjacieho mechanizmu tapedecku, páska fungovala, ale s vysokým kolísaním a naťahovaním zvuku, takto som to držal asi tri minúty, až prešlo ono "kritické miesto" a potom s tým kolísaním to prehralo prvú stranu až do konca, ale čím viac ku konci tým viac sa to spomaľovalo.
Druhá strana sa takto už prehrať nedala, prišiel som na to že ak podopriem ľavú stranu kazety od držiaku asi 1-2mm vyššie tak zase to funguje, ale aj tak čím viac sa to blížilo ku koncu, tým viac sa zvuk spomaľoval a naťahoval, posledné tri minúty som musel zase držať stred odvíjania decku.
A čože je to ono kritické miesto? v podstate to bolo aj na tej predošlej kazete ktorá škrípala najviac len v rozsahu niekoľkých minút okolo toho miesta, ide o to ak počúvate nejakú kazetu a vypnete to náhodne na nejakom mieste, necháte tak, necháte tak pohodené niekoľko rokov, napríklad v aute, alebo v nevhodnom prostredí s vlhkosťou, a veľkými výkyvmi teplôt, páska trpí, a z textov na tapeheads a konkrétnych členov, je už zrejmé že sa jedná o rozklad spojiva, lepidla čo drží magnetický pigment v jednom kuse a na PET podložke, spojivo, ktoré sa začne rozkladať, nasávať vlhkosť, jeho chemické zložky sa dostávajú na povrch, páska prestane byť klzká pri prechode cez hlavy, namiesto toho sa začne lepiť, škrípať a pod. No a samozrejme najviac postihnuté miesto je práve tam kde to bolo nepretočené, kde to ostalo v polohe posledného prehratia.
Takže záverom, kupujte, zháňajte, používajte, hrajte, nahrávajte pásky, a tiež sa o nich adekvátne starajte.

foto na koniec, na tej tmavšej je vidieť nejaký zvláštny povlak? alebo je to len zdanie?
Prílohy
IMAG0266.JPG
IMAG0266.JPG (128.59 KiB) 2391 zobrazení
IMAG0270.JPG
IMAG0270.JPG (97.16 KiB) 2391 zobrazení
IMAG0271.JPG
IMAG0271.JPG (79.48 KiB) 2391 zobrazení
IMAG0272.JPG
IMAG0272.JPG (68.35 KiB) 2391 zobrazení
IMAG0276.JPG
IMAG0276.JPG (70.5 KiB) 2391 zobrazení
SilverFox•NSK
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 2861
Dátum registrácie: Piatok, 14. Septembra 2018, 18:29

Re: originálne kazety - kvalita a životnosť

Príspevok od používateľa SilverFox•NSK »

EZ647: Pěkný román :-).
U dvou z nich je vidět, že to přehrával jeden člověk, páč tam mají odřeniny ve stejné části pásku..

Jinak povlak? Ti nějak nevím, mě to spíš připomíná mapy co bývaly na prvních Emgeton kazetách - mám jednu, kde vypadá jak kdyby byla páska normálně natvrdo zmačkaná, ale přitom ve zvuku není slyšet nic.

Další zvláštností je, že jak já sbírám kazety i použité, tak velmi často narážím na ty, které jsou právě odvinuté na magnetickém pásku. Přitom ale vždy když takové kazety přehrávám, tak se mi nikdy nestalo to co popisuješ. A to mi mnohdy přijdou i v otřesným stavu.. Pravdou je, že většina z nich jsou obyč a ne Originálky.
Před pár lety jsem přehrával známému asi kolem 50 audiokazet a půlka z nich byla někde na mag. pásku :-D a takto ležely x let. Nebyl tam ani drobný náznak toho, že by se zvuk zhrošil nebo se to ještě k tomu zbrzdilo a to byly přitom dřív používaný v autě, je pravdou, že tam bylo jen pár originálek z různého období, ale spíš tam byly i obyč TDK D z 90. let.


Při svém sbírání jsem se k originálkám dostával jen opravdu velmi zřídka a v malé míře, ale i tak mi přijdou kazety v různých stavech a různě skladované. Největšími závadami bývá: odřené a špinavé tělo kazety, chybějící obal a vyjímečně zmačkaný nebo jinak poškozený pásek.
Nedávno se mi však podařil celkem velký úlovek, ale u těch těžko soudit - přes 200 ČS originálek. Těžko soudit proto, že většina z nich jsou zřejmě "vadné" kusy z výroby a tak nemají žádný potisk a taky proto, že jsem je zatím nestihl přehrát. Ale to odbočuji..
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: originálne kazety - kvalita a životnosť

Príspevok od používateľa EZ647 »

s tým nepretočením kaziet je to v poriadku, asi je to tiež prvý krát čo som sa s tým stretol, podľa mňa boli skladované naozaj veľmi nevhodne dlhšiu dobu, takže sa to tam prejavilo najviac.
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"