Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Our Audio cassettes Review - tests CC / MC / tapes - Vintage Cassettes reviews - Vintage Audio Cassettes reviews / tests

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

to je v poriadku teraz ide len o životnosť
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

mňa teda hlavne zaráža, že si mysleli ako treba 10 minútovú a 90 je okrajová takže ju neponúkali
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

to je také divné, tiež hovorím, neviem akého experta toto napadlo :D
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

baví ma to som zvedavý čo tam bude ďalej
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

musím popremýšľať, ale ešte mám potom aj staršiu Čínsku Victor, čo vyzerá v podstate rovnako len je iný obal, tu dám niekedy o tri dni cca, lebo ešte tu mám dve normal kazety pripravené na nahrávky
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Maxell S 90min rok 2002 Made in Turkey by Raks
https://ez647.sk/cc/maxell_s.html

Dneska si dáme exotický ale napriek tomu moderný pás, modernú kazetu, ktorá sa ako posledný kazetový výkrik firmy Maxell objavil ako novinka v predaji v rokoch 2002-2003 a myslím že sa predával celkom dlho.
Z vlastných skúseností iste viete že sa tieto kazety vyskytovali pomerne často aj ako veľmi moderná a zaujímavá kazeta. Často o nej čítate, aj ju doporučujete na fórach, no ale aby som nezabudol na podstatnú vec.
Tento model sa objavil ako typ I normal pod označením S v červenej fólii a ako typ II s označením SQ v modrej fólii.

Červená verzia normal sa čas od času objavovala v elektrách a veľkých reťazcoch ale modrá High verzia SQ akoby bola výhradne pre predajne Lidl, kde sa predávala zvyčajne v trojpackoch a to pomerne dlhé roky sa čas od času objavila v ponukách.

Obe tieto kazety sa vyrábali v dvoch vyhotoveniach, teda ani jedna nie je originál Maxell.

Verzia Saehan v puzdre ako som prezentoval u predošlých testov OEM Saehan kaziet, jej výskyt v triede normal modelu S je vzácny, ale v High modely SQ je veľmi častý.

Verzia Raks Turecko, kde je vysoká pravdepodobnosť výskytu v modely S normal a menšia šanca v modely High SQ, fólie sú celopotlačené, preto nie je vidieť na kazetu v zabalenom stave, ale niekto niekde raz popisoval ako podľa nejakého detailu na balení ide rozlíšiť verzia.

Naozaj v tej dobe rokov po miléniu keď už boli k dispozícii hlavne Mexické kazety Sony, Indonézke Maxell UR, či Thajské TDK je toto naozaj príjemný osviežením trhu.
Ja som asi v roku 2003 zakúpil v menšom elektre verziu C60, taktiež Raks, ktorú som nahral na Technicse 575 s ATC a dolby C, na bežnú normálku splnila presne to čo som od nej očakával. (podrobnosti v obaloch kaziet)

Raks Turecko:
trochu osvety do pásov, výroby a konštrukcie kaziet Raks som už popisoval v predstavení a nahrávaní Raks RX C100:
viewtopic.php?p=35251#p35251
viewtopic.php?p=35611#p35611

Vysvetľoval som že sa najskôr jedná o originál Raks pásku vyrobenú v Turecku a ako sa hovorilo o Basfe, tak neviem isto v ktorých kusoch bola Basfka, ale v tomto iste nie.
Konštrukčne mali jeden typ priehľadného tela už od roku 1990 až do teraz posledného modelu, kde sa len menila textúra povrchu, buď s matnými časťami, alebo čiste číra.
Kazety Raks pre Maxell S a SQ budú asi zrejme tie definitívne posledné čo firma v Turecku vyrábala, vraj sa tam vyskytlo nejaké ničivejšie zemetrasenie a fabrika na kazety bola zničená, neviem ako veľmi, ale už sa k tomuto biznisu nikdy nevrátili. A to sa Raks počítal medzi najväčších svetových duplikátorov nahratých kaziet, mimo výroby prázdnych CC a VHS.
Ešte pripomeniem, výrobná náplň Raksu boli kazety typu I a II. Všetky kazety Raks mimo toto zameranie, typ IV, videokazety 8 a zvláštne formáty boli celkom iste OEMká veľkých značiek. (audio metal boli TDK, Video 8 boli Sony a pod.)

Dnešná kazeta, balenie:
Extraslim puzdro začali používať aj Turci v tej modernej dobe, čo ma trochu iritovalo, svetlé číre.
Booklet klasický, ale s orezanými bokmi vrchného dielu (mohli ísť aj bez neho na typ L, ako väčšina konkurencie), na trochu nepríjemne lesklom papieri, na ktorý sa horšie písalo.
Polepy jednoduché až nudné, typické pre Raksy.
Fólia pre Maxell červená, model S označený ako Super Power Tape. V podobnom duchu a rovnakej predlohy obalu sa niesli aj lacné VHS kazety Maxell, boli zase aj série pre Lidl SQ v červenom prevedení a verzie S pre ostatné predajne ale zo zhodným dizajnom, a rozšírený model M, ktorý bol z tých lacných najskôr.

Telo:
Ako som popisoval v teste RX, jedná sa o celopriehľadné telo jemne tmavé s jednoduchým ale špecifickým dizajnom tohto výrobcu z Turecka, s tými bočnými výstuhami plášťa kazety, po ktorom sa otiera páska z aktívnej strany. Konštrukčne je model RX a tento S zhodný s rozdielom že má hladký povrch a RX mala zmatnený spodok a vrch kazety.
Cievky osadené štandardné Raks na mriežkovaný štýl Denon ale s malou svorkou I, bežný vankúš, biela zavádzacia páska.
Raks celkovo veľmi nerobil zmeny v telách kaziet a osvedčených prvkov, preto sa držal osvedčenej koncepcie od poslednej zmeny od roku 1990.
Napriek tomu tieto moderné verzie už vykazujú menšiu presnosť odliatkov ako tie zo začiatku 90tych rokov.
Potlač je jednoduchá biela pre Maxell, celkovo kazeta pôsobí veľmi monochromaticky.
Chválim že nevynechali magnetické tienenie pod vankúšom ako to robili veľké značky, mimo iné ani SKC a Saehan ten pliešok nevynechali v nových kazetách, to bola doména modernosti TDK, Maxell, Sony.

Páska:
Rozhodne základná ferro ale neviem podľa akého receptu, ani či je ich vlastná, rozhodne je mierne tmavšia hnedá so železitým nádychom, ale veľmi priesvitná, čo Raksy v minulosti celkom boli v odlesku je vidieť akoby dve jemné pozdĺžne rysky na páske, v miestach neprejdených hlavami.
Tá v testovanej RX bola rozhodne iná, svetlejšia. Aj návin na cievke mi príde menší na C90 než staré Raksy, ktoré boli vtesnané až po okraje stien kazety, takže tu je celkovo tenší materiál.
Na trecej fólii je vidieť aj nepekný hnedý oter v miestach zhybov fólie, čo je nepekný znak oteru už po prvom výrobnom navinutí, alebo sa proste ošúchala rokmi a stálym cestovaním medzi zberateľmi, pretože niektorý výrobcovia vkladali do kaziet už navinuté cievky s páskou.

Kazetu som získal v roku 2016 za 85KC.

Subjektívne testy:

Akai DX-57, 16.8.2016:
+4db, bias -12
čakal som viac na novú pásku a s dobrými skúsenosťami z C60 na Technicse, pri hlbokom podbiasovaní sú výšky výborné, výkon +4db je veľmi na hrane čo je dosť počuť, občas menší drop, použiteľné to je, ale na tomto decku sa zdá že aj Raks extrémne poľavil v kvalite výroby a staré Raksy zahrajú oveľa lepšie, taktiež stabilita stopy a úrovne nie je práve ukážková.
grafický, subjektívny, test z Akai na konci, vykazuje naozaj o dosť menšie hodnoty vybudenia než jej testovaná kolegyňa RX.
Hodnoty približne odvodené z testu nahrávky na 0dB:
160Hz -2,5dB
10kHz -10dB
20kHz - 20dB

Pioneer CT-S550S, 21.8.2016:
+2db s jemným náznakom skreslenia, výšky ako zdroj, inak by to celkom šlo
BLE XD:
+2db, stále jemný náznak nestíhania basov, ale výškovo a vo zvyšku spektra je to veľmi slušné

Technics RS-AZ7, 25.8.2016:
+6db vysoký výkon ale skoro totálne bezvýškový zvuk, ľavý kanál ešte slabší
ATC:
+2db veľmi opatrne, stroj extrémne podbiasoval, takže občas aj tak skreslí, vyzerá to tak aj akoby násilne vyrovnal ľavý kanál, ktorý z toho stresu teraz občas úplne vynecháva, teda neviem, Technicsy robia extra kalibráciu pre každý kanál, neberie sa to ako celok monofónne?

Technics RS-TR979, 11.9.2016:
+4db, mohutný zvuk bez skreslenia, výšky slabšie
ATC:
+4db, výšky veľmi slušné, ale zdá sa že basy mierne nestíhajú, aj keď sa to ešte dá prepáčiť a proste nahrávať pri +2db bude ideálne, aj tu Technics výrazne podbiasoval pri kalibrácii, ale kazeta vhodná

Technics RS-TR575MII:
+4db, výškovo len stredne dobré

Test a ostrá nahrávka na Sony TC-KE600S
H: mimo rozsah / bias celkom dole, hodnota kolíše +1 až +2 dieliky
L: -5 až -7 kolíše vo veľkom rozsahu / malý level na maximum +3 dieliky
vyrovnať obe hodnoty na stred zase nejde, ak bias ukazuje 0, tak level +2
Vo výsledku zase bude výkon nadupaný a výšky nie.
Ale zvuk prekvapil, výšková odozva je veľmi dobrá, netrebalo nič viac meniť, na väčšine skladieb to hrá ako zdroj, niekde je mierny pokles, niekde zase mierne zvýšená sviežosť, celkovo je to príjemné prekvapenie, aj to že neslintá, výšky sú pomerne presné a živé.
Výkon je tu asi najväčší zo všetkých testov deckov, +4db, špičky +6db, takto aj nahrávam a ani raz nezaváhali basy, aj vyššie špičky boli pojaté bez náznaku skreslenia.
Táto moderná páska je príliš fyzicky tenká by som povedal a s väčšinou deckov ten výkon bojuje, kde je vhodné nahrávať 0 až +2db, na tomto Sony decku je to veľmi dobre vyvážené, aj keď jej mierne pridá basovejší nádych ala Sony, tak zvuk je viac než dobrý na tak modernú kazetu.
Poruchy na koncoch pásky v malej mierne, inak behom nahrávky žiadne poruchy ani v oblasti starých testov.
Ak porovnám nahrávku a kalibráciu na Sony decku s RX 100, tak staršia RX mala výrazne vyšší výkon ale slabšie výšky než táto.

Záverom by som kazetu hodnotil, tak ako som tvrdil viac krát, že podala o niečo lepší výkon aj mechanickú kvalitu než lacné verzie SKC a Saehan, ale zase nie je tak špičková ako osvedčené ferro veľkých výrobcov, no v tomto ale nastáva jeden problém v hodnotení, naozaj nie je lepšia, ale než kazety z 90tych rokov.
V roku 2002 ale zvukovou kvalitou dohnala aktuálne dostupné ferro kazety, kde veľký výrobcovia poľavili.
Mechanicky a konštrukčne je na vyššom leveli v roku 2002 totálne mechanicky kazeta pokorila Basf, Maxell a Sony, u TDK je to neisté. Raks pred svojím koncom zemetrasením v Turecku rozhodne ponúkla osvedčenú kvalitu konštrukcie kazety a cievok bez zmien, len v mierne lajdáckejšom prevedení kvality.
Kazetu by som doporučil na nenáročné nahrávky a vhodný stroj, kde prekvapí výškovo aj "výkonom".
Trochu špekulácie, čo je tam za pásku, či aj túto tmavšiu ferro stále robil Raks, alebo je to niečo iné, ale vzhľadom k priesvitnosti by som sa ešte priklonil k originál Tureckej páske. Je v nej dosť veľký vzhľadový aj zvukový rozdiel od vtedajšej ponuky konkurencie.
Z nových kaziet je to teda najlepšia voľba v triede normal základnej ferro ponuky.

dodatky:
počítadlo decku po jednej strane: 47.45
stav hláv: opticky čisté
otlaky pásky na konci strany: priečne čiarky stredné, namiesto zvlnených úsekov sú tam hlbšie oblúčiky po svorke I
poruchy na koncoch: mierne dropy len tesne pred koncom a na začiatku niekoľko sekúnd, dá sa to, kolísanie nie
Prílohy
IMAG0113.JPG
IMAG0114.JPG
IMAG0986.JPG
IMAG0987.JPG
IMAG0988.JPG
IMAG0989.JPG
IMAG0990.JPG
IMAG0991.JPG
IMAG0992.JPG
IMAG0993.JPG
IMAG0994.JPG
IMAG0995.JPG
IMAG0996.JPG
IMAG0997.JPG
IMAG0998.JPG
IMAG0999.JPG
IMAG0001.JPG
IMAG0002.JPG
IMAG0003.JPG
IMAG0004.JPG
IMAG0005.JPG
IMAG0006.JPG
IMAG0007.JPG
IMAG0008.JPG
maxell_s_90_2002_raks.png
maxell_s_90_2002_rakss.png
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

ja túto kazetu nemám ale myslím, že by som bol fanúšik. Takéto kazety považujem za výborné pre užívateľov, ktorí aktívne počúvajú kazety aj mimo hifi zostavy. Jasné tá jednoduchosť tam je ale zasa necháva tá kazeta veľa na tvorbe užívateľa
ak by bola povedzme cena okolo 2e tak je to vynikajúca voľba
zasa veľmi pekný článok a nečkaná kazeta, veľmi dobre
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

asi by som tomu veril že by to mohli byť dneska jedne z mála kaziet za rozumnú cenu, hlavne pri nejakom hromadnom nákupe, žiadne zberateľstvo, tie kusovkové nákupy sú drahé z princípu

no ale ako som písal, až si to niekto kúpi vo veľkom a bude mať tam Saehan, tak bude možno rozčarovaný
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

som zvedavý čo bude dnes...
niekedy by si mohol toto https://ez647.sk/cc/rozne/b/mitsubishi_bdat60c.jpg
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

dnes bude...eh to chceš vedieť už teraz? XD

hej tie Mitsubishi sú ešte ďaleko v čakacej dobe, ale aj tak sa jedná o klasické Saehany
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

jasné, čo bude v kazeťáku dnes?
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Naše subjektívne testovanie AudioKaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Napísať odpoveď

Návrat na "Naše testy audio kaziet"