C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

nikdy by som si zasa nevšimol, že NEC tam má plné cievky
keď porovnám predošlú a túto Emtec verziu zasa je jasné, ktorú by som si vybral ale nepohrdol by som ani tým Emtec na domáce HIFI
tie originál BASF cievky nemajú chybu a zaujímalo by ma ako by si zvukovo zhodnotil pásiky keby ich vzájomne porovnáš, mne sa zdá že je tam nejaký mix chróm a kobalt ale istý som si neni. Nemajú ale typický zvuk FeCo, toto je trošku vyspelejší zvuk by som povedal ale nie náročný na kompatibilitu.
Ako to NEC porovnal s konkurenciou, mi to udrelo do očí, v pôvodnej verzii bola tá kazeta o míle napred pred CDing2 a spol. To je pravda, tá Emtec už len možno o nejakých sto metrov pre ten pásik
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

zatiaľ ako porovnanie ti musí stačiť ten jednoduchý popis tu
viewtopic.php?p=31062#p31062

kde bolo viacero Basf chrome kaziet, a z toho tri Emtec II verzie, kde vyzerá že je vo všetkých troch rovnaká páska čo do zloženia, teda CEII, Record II a Sound II.
A porovnať napríklad s tou CEII staršej výroby čo tam je.
S tým chrómom ťažko povedať, teda napísal som svoj názor, u tej staršej by som skoro tomu veril, ale u tej novšej už veľmi nie. Ale keď sa nad tým zamyslím, asi ani na tej staršej :D

Basf možno chcel ReCord kazetami konkurovať CDing a CDit, ale čo do dĺžok nemal žiadne extrémy, tak mimo boli jedine C46 a C74 a ostatné bola taká klasika :D
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

boli aj 54min a 100min
ak tam aj neni chróm tak je tá poleva zvláštna a má trochu iný zvuk od bežných FeCo
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

hej na 54min som zabudol, a stovka je to taká hraničná klasika väčšiny :)

no poleva je zvláštna a ani sa neprikláňam k tomu žeby to bola nejaká no name Čínska páska ako sa niekde písalo, ale istý som si len tým že tie pásky sú medzi tými poslednými dvoma kazetami vo vlákne odlišné
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Denon RE 46min rok 1987-88 Made in Japan, Model pre Japonsko
https://ez647.sk/cc/denon_re.html

Denoniek C46 je podstatne viac než Basf-Emtec, ale nie tak moc ako Axií, takže od dneska na xx dní sa budeme venovať len Denonu.
Už som tu nejaké texty o značke aj ich kazetách písal vo vláknach testov, či C100.
Na začiatok si dáme nejaké ľahké modely normal.
Úvod k značke a rozdeleniu modelov pri príležitosti kazety Sport Normal C100

Úvod k základnej ferro páske DX1

Pokiaľ už máte vryté v pamäti niektoré základné informácie o Denon ferro, tak zhrniem to čo sa bude týkať dnešnej kvalitatívnej rady.
Základný ferro od Denon používa pásku zvanú Purrix.
Pre EU/USA sú známe modely základného ferra ako DX1 a rozpočtového ferra ako LX a DX (bez jedničky)
Pre Japonsko je to zase pestrejšie:
Do roku 1986 Japonci mali taktiež model DX1 a staršie modely boli zrejme totožné s ostatnými pre EU čo do vzhľadu aj rozdelenia.
1987-1988 bol model zmenený na RE, ktorý si dneska ukážeme a ešte model RE-X, ktorý má veľké cievky, ale zjavne obsahuje rovnakú pásku.
1989-1992 je základný ferro zase premenovaný na RS.
1993-1994 je moderný model K-RI.
Novšie už prebrali OEMká, tuším Saehan CD01 a Lapisia.

Kto by chcel lúskať Denon typ I, tak je tu pomerne rozsiahly prehľad na fóre

Dnešná kazeta, balenie:
Hrubá hranatá krabička, svetlá číra, Denon dizajn s hviezdicovými stredovkami, ale logo Denon nie je, len malý nápis Made in Japan na zadnej strane v ľavom dolnom rohu.
Booklet je krátky, teda štandardný, zadná strana na popis a vnútorná len niekoľko riadkov, tak poskromnejšie. Polepy len dlhé rovné v dvoch farbách.
Fólia, veľmi jednoduchá, bielo modro ružová, prekladaná dizajnom cez svetlo zelený booklet a polep kazety, čo je taká trochu jemná pastelová zmes rôznych farieb.
Na zadnej strane by som vyzdvihol graf a porovnanie s modelom LX. Nejde mi o samotný graf a kvalitu, ale o fakt že v tej prvotnej dobe mala aj Japonská línia zhodné modely a možno aj obaly a zrejme až od polovice 80tych rokov sa Japonské Denonky začali výraznejšie odlišovať od tých ostatných. No na vintagecassettes zvykli byť u iných značiek aj rovnaké kazety, ale podelené do trhov od skorej doby, no tu u Denonu nie, čo celkom chápem asi chýbali poklady na tvorbu.
Takže Japonci mali asi aj vlastné LX kazety pre svoj trh.

Kazeta:
Celopriehľadná s mierne žltkastým nádychom.
Dizajn patrí k tým jednoduchším starým u Denonu, v podstate vychádza z nepriehľadnej oknovej verzie, ten dizajn stredového okna je tam v podstate stále vylisovaný s tou typickou stupnicou v strede aj tým šikmo vnoreným okrajovým rámom okna, ktorý je ale zošikmený 3D z vnútra kazety, na dotyk je povrch hladký a rovný. Okraje kazety sú zmatnené a vodiaca časť má veľmi jemnú štvorčekovanú štruktúru.
Okienka ochrany zápisu vyzerajú byť na stranách mierne natiahnuté do oblúka smerom k skrutkám.
Všimnite si aj tie osky vedľa kladiek ako sú zdvojené, by ma zaujímalo o koľko to prispieva k lepšiemu vedeniu pásky na kladky.
Tých celopriehľadných jednoduchých kaziet Denon bolo viacero verzií a konkrétne táto bola použitá celkom málo, v rokoch 1987-1990cca, aj pre ľahkú EU verziu kazety Denon DX, ktorú som testoval už skôr.
Samozrejme je to ešte nie celkom preskúmaná oblasť, no telo kazety sa zdá byť kvalitné, presné, robustné, jeho jednoduchosť nie je tak výrazne okatá ako u kaziet Emtec, a s pridanými cievkami a vhodnou farebnosťou vyzerá až nadmieru luxusne na obyčajného ferra z dediny.
Namiesto potlače tu nájdeme výrobne osadené polepy s pastelovo zelenou čo ladí k bookletu aj s trochu divnými ružovými okrajmi.
Inak Denon je asi jedna z mála firiem čo vyrábali vždy len skrutkované kazety a nikdy nie lepené, OEMká sa nepočítajú ak by náhodou.

Cievky:
Už som to trochu riešil u toho uvedeného testu Európskej DX, aj keď na prvý pohľad majú mierne nádych štýlu Emtec, tak prišli o niečo skôr než ich mala Čína v kazetách, myslím ten vzhľad štvorcových otvorov po obvode. Ale kvalitatívne sú niekde úplne inde.
Otvory štvorcov sú len po dvojiciach 4x2 (akože originál jak z automobilky :D )
Ale čo je hlavné, snažil som sa to aj vystihnúť na fotke, ten žľab po obvode cievky je relatívne plytký oproti Emtec, Číne a pod. a tie otvory samotné sú cez hrubú základnú stenu, teda deformácie sú tak dosť výrazne obmedzené a u Denon kaziet nie sú známe prípady deformácii. K tomu svorka C, pekne zladená kombinácia snehovo biela a oranžová svorka, tie sa mi páčia asi najviac, pretože v kazetách 80tych rokoch s tou farebnou kombináciou u mňa bodoval Sony aj Maxell.
No a tento dizajn Denon cievok bol taký prechodový, vypĺňal medzeru medzi najstaršími typmi, hlavne tie známe z malých okien kaziet a novými mriežkovanými cievkami. Asi tak v rokoch 1985-1992. Samozrejme tie na začiatku 90tych rokov už mali len vzácne použitie v ľahkých ferro typoch.
Takže na tieto cievky sa môžete spoľahnúť naplno, a celkovo dizajnový dojem z tejto kazety nie je tak lacný a jednofarebný ako zvykne byť u niektorých značiek.

Páska:
Základný hnedý ferro, ako tak stále viac sledujem, tak zrejme všetky tieto Denonky typu I a II a zrejme aj IV majú pigmentačné mapky vo vrstve, stále neviem či je to tak ako sa tvrdilo na fórach že sa jedná o nejaký výrobný proces a nie je to závada, alebo sa to zvýraznilo behom rokov, práve kvôli nejakému tomu výrobnému procesu či tajomstvu zloženia.
Ale považoval by som to za dobrý detekčný znak, ako v tých GMS OEMkách, je tam, nie je tam Purrix páska? Ako som nedávno nahrával tú modernú DX1 kde obal tvrdil Purrix, ale páska vyzerala úplne inak :)
Proste dnešná RE je originál Denon, a kto to porovnával s That´s pásmi, tak tie majú dosť odlišný vzhľad aj štruktúru.

Kazeta z aktualizácie 08/2018, teda tesne pred založením tohto fóra :)

Akai DX-57, 13.8.2018:
+2db, bias -12
Slabší zvuk od zdroja, ale nechá sa pekne nastaviť, no max +2db s nejakou tou občasnou vzácnou špičkou +4db, je v celku uspokojivé, či možno aj dosť slušné. Bias je hlboko dole, ale napriek tomu hrá podozrivo čisto a veľmi pekne, a žiadne dropy čo ma fascinuje, na základnú ferro takto starú je to veľmi slušný výsledok.

Predbežne záverom.
Do zbierky áno ako vždy, len tie farby sú mierne zvláštne, tá ružová mi to tam nejako kazí :D
Na nahrávky, jasné, ale asi bude chcieť veľa kalibrácie a experimentov a hlavne dobrý stav. Totiž zo základnými ferro Denon staršej výroby som mal často problémy ako nedostatočné výšky aj pri hlbokom podbiasovaní a často aj dropy, povedal by som všeobecne že áno tieto pásky boli kvalitné, ale zostarli nám vo väčšine prípadov rýchlejšie než konkurencia v podobe veľkých známych značiek.
Napriek tomu tento výsledok na Akai aj mňa osobne veľmi prekvapil, pretože som už zopár kusov testoval a väčšinou s tým boli problémy. A celkovo základné Denon mi neprišli až tak výkonovo super ako iné kazety, napriek tomu sa s tým dá vyhrať, a použiť.
Potom sú tu tie záhady použitých ferro pásov Denon a ich rôznych odnoží a šarží, pretože keby som to nevidel a nepočul, neveril by som že sa robilo aj niečo extrémne slabunké ako bola tá DX v teste, kde bol graf z Akai žalostne nízky.
Ale mnoho z vás malo v minulosti aspoň nejakú tú Denonku LX či DX1, a všetci ste si pochvaľovali, takže možno sa to len z môjho dnešného pohľadu zdá byť horšie.
No takže rozhodne kúpou získate veľmi kvalitné a solídne mechanické komponenty a kvalitnú kazetu. S páskou je to viac otázne, jej budenie a výkon, výšky, bias, kalibrácia, ale rozhodne zatiaľ môžete bez obáv naplno experimentovať, pretože tieto pásky napriek veku nevykazujú žiadne nebezpečné vedľajšie účinky ako ničenie hláv, nadmerný oter, či rozklad spojiva čo znemožní prechod.
A keby ste mali pásku vo veľmi zlom stave, tak tam previňte Emtec ferro, kde si kvalitná páska zaslúži konečne aj kvalitnú kazetu :)
Prílohy
IMAG0742.JPG
IMAG0743.JPG
IMAG0875.JPG
IMAG0876.JPG
IMAG0877.JPG
IMAG0879.JPG
IMAG0880.JPG
IMAG0881.JPG
IMAG0882.JPG
IMAG0883.JPG
IMAG0884.JPG
IMAG0885.JPG
IMAG0886.JPG
IMAG0887.JPG
IMAG0888.JPG
IMAG0889.JPG
IMAG0890.JPG
IMAG0891.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

ja neviem, tie farby sú divné ale nebudem písať čo mi pripomínajú radšej, zostaňme pri kazetách.
Toto by som vzal na nejakú nahrávku z rádia alebo hovorené slovo ale zasa tá minutáž ... asi len do zbierky alebo ani to nie vlastne, nepáči sa mi to, snáď na nejaké LP ale aké neviem, tak radšej ani to nie...nechám to asi inému kupcovi :D
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

to bude tými nálepkami inak fajn kazeta
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Denon RS 46min rok 1988 Made in Japan, Japonský model.
https://ez647.sk/cc/denon_rs.html

Model RS je v podstate zhodný s tým včerajším RE, len premenovaný so zmeneným obalom približne od roku 1988/89 až do 1992.
Konečne vypustili z obalov tú ružovú a ostala pekná zelená a táto kazeta sa mi mimoriadne páči, na ten luxus základnej ferro je to až moc.
Niektorými prvkami prevyšuje aj moje sympatie k dobovej Maxell UR, ktorá mala podobnú zelenú.
No ale aby sa nepovedalo že to je Japonský model, ja pán ty pán, tak model DX1 pre našincov mal takmer identický obal a dizajn kazety ako táto RS.
Samozrejme v roku 1988 sa to asi našej krajine mierne vyhýbalo, ale tak čo už. (Zaujímalo by ma, či mal Sony katalóg pre ČeskoSlovensko 1988 u každého výrobku napísané, že Není určen pro ČeskoSlovenský trh, ako to občas podobne písali v tých novších :D )

Balenie:
Hrubá hranatá krabička svetlá, s malým nápisom Made in Japan je zhodná s tou v modeli RE. Booklet taktiež, len v iných lepších farbách, a polepy sú monochromatické.
Fólia je identická s tou našou DX1 a neskoršia DX1 séria so Singapuru používa rovnakú predlohu ale v červenej farbe.
Taký hlavný rozdiel na fólii je ten popis kazety kde Japonci dali elegantný písaný štýl aj na polep kazety aj na fóliu, tak my máme poctivé hranaté písmenká.
denondx1rs.png
denondx1rs.png (246.1 KiB) 1256 zobrazení
Ešte dodám že verzia C10 mala priesvitnú časť fólie balenia jemne začiernenú, neviem z akého dôvodu, kde je ten rozdiel dobre viditeľný na odkaze na web, ako sú tie kazety pod sebou.

Kazeta:
Jedná sa o celopriehľadné telo, len s veľmi jemne tmavším nádychom, dizajn je mierne pozmenený od tej včerajšej, aj vedenie pásky je jednoduchšie, nemá tie zdvojené osky pri kladkách, povrch má matný okraj, ale čiarkovanú textúru na vedení pásky a v rohoch mierne štýlové značenie strán. Stredová časť má len nejaké pozostatky čo zdedila po starej malooknovej verzii kazety, ale ako celok to pôsobí veľmi dobre a mohutne stále. Je to jedno z najbežnejších prevedení priehľadných kaziet Denon pre všeobecné použitie, základné typy normal a limitované dizajnové farebné edície.
Cievky sú to už posledné známe Denon mriežkované snehovo biele s oranžovou svorkou, tá oranžová je niečo čo sa mi na tej kombinácii kazety a farebnosťou mimoriadne páči, toto byť na Maxell UR 1988 tak sa z toho po..radujem.
Polepy na kazete sú už od výroby, u tých čiernych kaziet je polep a štítok daný výrobne celkom bežná vec, ale u priehľadných kaziet je to mierne zvláštne ako pozostatok starej doby. Napriek tomu sa mi táto kazeta veľmi páči a Denon DX1 60 v tomto prevedení som už aj nahral dávnejšie s nejakým lepším výberom hudby len kvôli tomu že sa mi veľmi páčila :D Taktiež som nahral už aj C10 RS ktorú mám v zbierke.
Niektoré, zrejme novšie kusy, alebo len vybrané šarže, ešte neviem, mali namiesto polepu len potlač kazety, ako je na verzii C120 na webe.

Cievky:
Mriežky Denon sa v ich cievkach objavili asi v roku 1985 a vydržali až do konca pravej výroby Denon, OEMká už mali vlastné cievky a kazety.
Sú pevné aj keď by sa to niekomu nezdalo, priečky sú len polovičnej výšky z hrúbky cievky, ale na striedačku po oboch stranách čo robí zaujímavý dizajnový efekt. Raks to okopíroval, prišiel s týmto dizajnom v roku 1990 ale použil malú svorku, čo tiež dosť zdvihlo prestíž dizajnu aj obyčajných kaziet.

Páska:
Povedal by som že základná Purrix, zhodná s tou včerajšou, hnedá páska s pigmentačnými mapkami, taký zebrastyle.
Ale kompletne všetko originál Denon Japan.
No a ešte som nespomenul minule zavádzačku Denon, ktorá je pekne farebná a grafická.
Štandardne sú zavádzačky Denon šrafované nejaký 1-2cm od spoja svorky na cievke, potom obsahujú priečne čiarky a prelep s magnetickou páskou je tiež farebný, farba podľa dĺžky v našom prípade C46 je oranžová, a oranžovú používali aj pre C100.
Niektoré hlavne staršie typy to môžu mať občas mierne odlišné, takže až budem nahrávať tak bude viac detailných foto.

Ešte jedna nemilá vec, čo musím spomenúť že z nejakého dôvodu boli niektoré tieto zelené RS Japonské kazety vyrábané ako OEMká z neznámej Čínskej fabriky, kde dizajn bol síce celkom podarený (používal ho aj Memorex Made in China v niektorých kazetách) ale kvalita pásky môže byť dosť pochybná, i keď sa ešte nevie presne čo, kde, jak.
denon_rs_china.jpg
denon_rs_china.jpg (89.66 KiB) 1256 zobrazení
Kazeta z aktualizácie 07/2020.

Akai DX-57, 4.8.2020:
+2db, bias -8, výstup slabší o 2db
Nie je to zlé, stále použiteľné, je trošku menej výrazná a výkonná než zdroj, ale jedná sa o základnú ferro kazetu, ekvivalent našej DX1. Priznávam že pred rokmi som nahrával tento model vo verzii 10min a zvukovo bola raz taká dobrá.

Predbežne záverom, do zbierky rozhodne, pre milovníkov základných ferro taktiež vhodná na experimentovanie a nahrávky, ale ku kvalite platí to čo u tej minulej, že pásky Denon hlavne tieto základné starnú nejako moc rýchlo, ale stále sa nechajú presvedčiť na nejakú tú slušnú nahrávku. Pred asi 10-13rokmi boli tieto verzie, ale DX1 pomerne lacné aj u nás, aj keď sa tieto kazety nevyskytovali tak často, rozhodne treba vyskúšať a poexperimentovať.
Prílohy
IMAG0417.JPG
IMAG0418.JPG
IMAG0892.JPG
IMAG0893.JPG
IMAG0894.JPG
IMAG0895.JPG
IMAG0896.JPG
IMAG0897.JPG
IMAG0898.JPG
IMAG0899.JPG
IMAG0900.JPG
IMAG0901.JPG
IMAG0902.JPG
IMAG0903.JPG
IMAG0904.JPG
IMAG0905.JPG
IMAG0906.JPG
IMAG0907.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

to je tá vec na Denon kazetách, že práve oni to mali dobre našlápnuté ale akosi hneď zrazu hodili flintu do žita a potom ju aj ktosi nachvíľu vytiahol odtiaľ ale potom došiel vedúci a flintu mu vzal a šmaril ju spátky. Ťažko sa potom nejak orientovať keď jedna rovnaká páska môže byť Denon a zároveň rovnaká z neznáma. Tá červená sa mi páči viac a nálepky majú nápad. Ako samozrejme za dobrú cenu by som nereptal ale dnes zato, že je tam Denon, tak si mnoho ludí myslí, že znalci vedia...
Naozaj by ma zaujímalo, čo máš nahraté na 10 minútovej :P
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

U Denon podľa cievok poznáš čo je originál a čo nie, takže by to celkom šlo.

Na 10min na jednu stranu som chcel skladbu čo mala 6min a som si myslel že vyjde, pretože bonusové metre a minúty na páske a samozrejme že to seklo, ale nechal som to tak :D
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3650
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

takže to máš výber na dlhé cesty do auta, snáď máš autorádio s autoreversom
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10242
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

hehe nemám auto, vozím sa busom, ale len do práce :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"