C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Zaujímavé tieto UR. Aj tá so zemeguľou aj táto "japonská'. Na rovinu poviem,. že ak sa náhodou z nejakého dôvodu nedohodnete, hlásim sa do poradia :).
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Maxell Communicator Series Professional Industrial (P/I) 45min cca1996-2000 Montáž Mexiko, model len pre USA
https://ez647.sk/cc/maxell_cspi.html#n

Po šiestich kazetách UR zmeníme tému, ale kvalitu ešte nie. Tak ako každý trh má nejaké svoje špecifické série kaziet, teda najviac Japonsko a najmenej Európa, tak USA celkom vyniká v rôznych zvláštnych modeloch, ktoré sú veľmi podobné aj iným trhom, alebo rôzne prevedenia známych kaziet pod inými názvami, dizajnmi a projektmi.
V USA sa s obľubou u veľkých značiek rozmáhali rôzne kazetové profesionálne projekty, teda profesionálne v názve, ale s klasickým prevedením, aj keď ako kedy :D
Kazety Maxell s dlhým názvom, ktoré skrátim proste na CSPI sú presne tento typ, totálne strohý dizajn všetkého a kvalitatívne prevedenie URky s využitím miestnych zdrojov v Mexiku, ako aj iné USA Maxell kazety, no a netreba sa báť, verím že páska je originál Japan, len montáž a zrejme komponenty budú z Mexika.
Nie je známy rok v ktorom sa tieto kazety objavili, ale na stránke mám celkovo 4 kusy v tejto kategórií, teda prvá
Vyzerá síce staro, aj som o nej čítal na fórach že sú to staré kazety zo 70tych rokov určené na častú prevádzku a opotrebovanie, ako výukové a pod záležitosti, ale kazeta v starom dizajne na uvedenom odkaze rozhodne nie je stará, je to taký simulant staroby, ale prevedením, cievkami, balenie, zavádzačka to presne sedí na najstaršiu najskôr 1988 ale reálnejšie až do toho 1995 roku cca.
Dnešné prevedenie je modernejšie, kde mám kazetu C30 a C45, ale iste bola aj C46 a kopa iných dĺžok, kde balenie, ktoré podrobnejšie popíšem ďalej, zodpovedá obdobiu Maxellu ktoré som uviedol a to 1996-2000 plus mínus. Samozrejme nie sú k týmto kazetám žiadne podklady, takže som to všetko trafil tak od boku :P
A posledná C120 od člena fóra je taká zvláštnosť, balená bez krabičiek po viac kusov, z ktorej som dostal vzorku na skúšku a pre web, kde je prevedenie technicky rovnaké, ale žiadna potlač, len je uvedená ako Duplicator Series, ale balenie malo byť tuším toto CSPI.
viewtopic.php?p=32030#p32030
viewtopic.php?p=28856#p28856

Balenie:
Ako som uviedol rozsah rokov, tak krabička je hrubá zaoblená svetlá s logom Maxell, booklet minimalistický, len s vnútornou stranou pre popis, na drsnom papieri, sa bude dobre písať a kazety sú vždy v tomto prevedení v priesvitnej fólii, len staršia uvedená vyššie bola v potlačenej fólii. Polepy tiež skromné, aspoň je tam nápis Maxell.

Kazeta:
Priehľadné tmavé telo je to s rovným povrchom bez tých vnútorných vystúpených čiar, ale nevylučujem že na trhu budú aj tie ešte modernejšie verzie, len ja mám len tie s rovným telom, klasické vzorované Maxell cievky a štandardná výbava komponentov, žiadna prehnaná farebnosť. Zavádzacie pásky sú u týchto novších kusov taktiež nové v jednotnej modernej modrej schéme Maxell.
Veľmi minimalistická biela potlač, u tej C120 je to bez potlače, teda takmer.
Viem že oneeeee spomínal že sa mu u C120 odlomila oska vodiacej kladky pri prevádzke, asi slabšia kvalita (Mexiko :D ), horší kus, poškodené prepravou, pretože u Maxellov sa to nikdy bežne nestáva, aspoň som nemal skúsenosť.

Páska:
priamo som neporovnával, ale mala by to byť štandardná UR, alebo základná ferro Maxell, neviem koľko ich ešte mohli vyrábať okrem URky, ale predpokladám že to bude zase nejaká konkrétna šarža kvality základnej pásky Maxell.

Kazetu C45 som získal do zbierky 05/2017, za cenu 55KC.

Akai DX-57, 21.5.2017:
+2db, bias -12
pekný zvuk na bežnú normalku, s výkonom v špičkách občas aj +4db, bias -8 až -12 podľa chuti a vlastných preferencií, žiadne poruchy, naozaj slušný zvuk ako UR

Predbežne záverom, neviem teda či do zbierky do poličky asi tak nevynikne, ale tam asi medzi ostatné kazety sa hodí zrejme všetko :D
No na nahrávky ako obyčajný základný pás kvality UR rozhodne áno. Dokonca ak tieto kazety pred časom boli v aukciách a eshopoch, tak to bola asi najlacnejšia možnosť nákupu dobrých kaziet, neviem ako dneska s cenami ale rozhodne by som odporúčal tento model ako výborná voľba dobrej ceny aj slušnej kvality.
A kľudne aj staršiu verziu ktorú som spomínal že má starý dizajn, ale výroba je nová, takže platí to isté.

No a páni, pozriem tie predošlé Maxell UR kde všade šli tie kazety do sveta, ak bude niečo voľné, dám vedieť, niekedy :D
Prílohy
IMAG0358.JPG
IMAG0359.JPG
IMAG0503.JPG
IMAG0504.JPG
IMAG0505.JPG
IMAG0506.JPG
IMAG0507.JPG
IMAG0509.JPG
IMAG0510.JPG
IMAG0511.JPG
IMAG0512.JPG
IMAG0513.JPG
IMAG0514.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

to som presne chcel povedať, že keď niekto má možnosť kúpiť za dobrú cenu tak kľudne krabicu pretože sa to predáva/lo za dobré ceny, je to síce zase variácia na UR ale čože to je zle?
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Tak túto nemám a už dlho chcem.
Ten booklet je parádny. Celkovo ten strohý dizajn mi sedí. A kľudne do poličky, v mojom prípade do šuflíka. . :D
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Maxell Pochette 46min rok 1988-1989cca Made in Japan, len pre Japonský trh.
https://ez647.sk/cc/maxell_pochette.html

Trochu nadviažem na nedávne kazety Hitachi s veľkými cievkami, u Maxellu sa technicky jedná o rovnaké prevedenie, len je iná téma obalov. Keďže sa jedná stále o klasickú ferro kazetu, tak som ich zaradil práve teraz, ešte pred sériou UDI.
Klasická svetlá priehľadná kazeta Maxell staršej generácie, rovnako ako u Hitachi s veľkými cievkami, kde sú opäť farebné cievky a vodiace kladky, s jednoduchou potlačou na trecích fóliách. Plnené celkom iste pásmi UR.
Pestrosť pre zberateľa je veľká, pretože Maxell aj Hitachi síce mali technicky rovnaké kazety v týchto edíciách, ale rôznorodosť obalov je pomerne veľká.
Môžete pozrieť na Agfabasf.com ohľadne limitiek pre tento rok.

Pochette:
Jedná sa o herné kazety s takými klasikami ako šachy, biliard a pod. Známa je len jedna rada v piatich farbách s piatimi motívmi. Mne sa dostali do zbierky len tri z nich a dve chýbajú, oranžová a ružová.
Keďže sa jedná akoby o celok kaziet, tak som ich dal spoločne, ako keď som nahrával Sony What´s up.

Balenie:
Hranatá hrubá svetlá krabička Maxell, typická pre toto obdobie.
Fólie sú mimoriadne pekné, kde vynikne farebnosť aj veľkosť cievok kaziet, aj daná téma.
Booklety štandardnej veľkosti s témami podľa fólie a jednoduché polepy s farebným pokladom podľa farby kazety.

Kazety:
Ako bolo spomenuté, staršia priehľadná konštrukcia Maxell v svetlo čírom prevedení a potlačou na trecích fóliách. Veľké vzorované cievky Maxell s farbou podľa fólie, aj farebnými vodiacimi kladkami.
Samotné kazety majú potlač s témou modelu v strede medzi cievkami čo nie je veľmi šťastné a pôsobí to celkovo tak jednoducho, farebnosť dodávajú len použité komponenty.
Zavádzacia páska s oranžovým značením pre C46.

Páska:
Zrejme klasická UR zodpovedajúca tej dobe, ale s podivne zvýraznenými okrajmi.

Kazety som získal do zbierky nedávno, pridané 12/2020.

Akai DX-57, 27.12.2020:
+2db, bias -12, výstupná úroveň zhodná so zdrojom
Zdroj hrá o niečo sviežejšie, výškovo bias už nedosiahne na zdroj. Občas trochu dropy na výškach. Nahrávka použiteľná s mierne horšími parametrami, zrejme sa jedná o zostarnutú UR pásku. Bez kolísania stopy a stereováhy.
Rozdiely v starnutí medzi týmito troma kazetami sú, že napríklad zelená verzia mala niečo lepšie výšky, ktoré takmer sedeli so zdrojom, ale žltá bola výškovo ešte horšia než modrá.
Páska ako taká mi hrala dobre do max +2db, ale veľmi ľahko sa nechala prebudiť na +6db, ale samozrejme to nebolo dobre, preto pri nahrávke je potrebné dávať pozor, displej na tejto páske skáče ako za mlada aj za cenu skreslenia, kdežto u mnoho iných kaziet keď to viac nejde, tak ani na displeji to viac nejde, čo kazeta to iný výsledok.
Kazety sú viac pre svoju cenu vhodné ako zberateľské kusy do poličky než na nahrávanie, aj keď vo vhodnom decku pri prevádzke vyzerajú naozaj veľmi dobre.

Záverom, teda do zbierky mimoriadne pekné, hodnotné a mimoriadne drahé a málo sa vyskytujúce.
Na nahrávky neviem no, povedal by som že boli horšie skladované, aj keď navonok boli v dobrom stave, fólia a tak, kazety samotné boli mierne nečisté a občas ošúchané, ako keď sa niekde trochu povaľujú bez obalu, aj na páske to bolo cítiť, potrebuje mierne viac kalibrácie než UR v dobrom stave a samozrejme nejaký ten drop a tak.
Ale celkovo by som povedal že tieto kazety naozaj vyzerajú najlepšie zabalené, po odbalení tie kazety nie sú až taká pecka ako by človek čakal, rozhodne to balenie v tomto prípade zvyšuje na hodnote a estetike.

Nstar: u tej predošlej kazety je zle to ako som písal, horšia kvalita prevedenia komponentov z Mexika, občas môže nastať nejaký ten mechanický problém.
Prílohy
IMAG0154.JPG
IMAG0155.JPG
IMAG0156.JPG
IMAG0157.JPG
IMAG0158.JPG
IMAG0159.JPG
IMAG0529.JPG
IMAG0530.JPG
IMAG0531.JPG
IMAG0532.JPG
IMAG0533.JPG
IMAG0534.JPG
IMAG0535.JPG
IMAG0536.JPG
IMAG0537.JPG
IMAG0538.JPG
IMAG0539.JPG
IMAG0540.JPG
IMAG0541.JPG
IMAG0542.JPG
IMAG0543.JPG
IMAG0544.JPG
IMAG0545.JPG
IMAG0546.JPG
IMAG0547.JPG
IMAG0548.JPG
IMAG0549.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

veľmi pekné, mne sa to teda páči aj po odbalení ale vo fólii to vyzerá najlepšie. Jediné čo mohli, dať do toho UDI pásik, ten by sa k tomu hodil. Pri tej cene asi ale ozaj len do poličky a ešte keď je v tom len UR inak si viem predstaviť na tom krátke pečlivo vytriedené výbery ale ako hovorím ten UDI pásik by to posunul do sféry chcem to...takto je to skôr nemusím mať všetko
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Maxell UD 46min rok 2016 Made in Japan, pre Japonský trh.
https://ez647.sk/cc/maxell_ud.html#16

Dneska ostaneme pri základnej ferro aj keď názvom už vykročíme do vyššej triedy, o čo sa vlastne jedná?
V roku 2016 firma Maxell spôsobila medzi zberateľmi trochu rozruchu keď vydali jubilejnú sériu Maxell UD v štyroch dĺžkach pri príležitosti 50teho výročia od uvedenia, vyrobenia prvej audiokazety Maxell v roku 1966. Ale samotný vzhľad napodobuje kazetu Maxell UD z roku 1972, čo je aj na obale uvedené, aj to že táto kazeta je v kvalite súčasných UR, teda s novodobou akože UR páskou.
Na prvý pohľad sa kazeta tvári ako pravá UD z tej doby, a možno niektorý predajcovia a eshopy o tom ani nevedia keď ju predávajú ako starú Maxellku. Na zadnej strane je však na booklete uvedený text o tejto skutočnosti aj s www adresou, takže je jasné že sa nejedná o dobový produkt 70tych rokov.
Medzi zberateľmi ale veľkú slávu tieto kazety až tak nezískali, vlastne sa hovorilo o tom že najlepšie na tejto kazete sú tie čierne krabičky, no, ale prečo je to tak?
Nechcem dneska robiť rozbor modelu UD, k tomu sa dostaneme ešte niektoré nasledujúce dni, ale viac sa zameriame na rozbor tejto samotnej edície kaziet.
Mimo Čínsku produkciu v tejto modernej dobe sa kazety vyrábajú ešte v Panggung, o ktorých dobre vieme, ako model UR, v Európe je to RTM FOX, v USA sa tiež snažia, ale zďaleka si nedržím prehľad, asi sa to ani riadne nedá o každom existujúcom výrobcovi audiokaziet, či pásky, alebo len nejakého komponentu či materiálu, ktorý by sa vyrábal len kvôli audiokazete.
No na obale sa uvádza Made in Japan, teda pozostatok doby, či česť značke? Možno nie, ako som si kazetu podrobne prešiel, tak to teraz už celým hrdlom môžem vykričať do sveta, túto kazetu nevyrobil Panggung ako je u Maxellu zvykom, ale úplne sa zhoduje s kazetami Nagaoka.
Ostávajú len špekulácie o tom či to táto firma vyrába naozaj sama v Japonsku, alebo to robí nejaká tretia strana. No ale páska bude použitá zrejme zhodná s tou čo sa navíja do kaziet Maxell UR Panggung, resp. do tých starších sérii.

Dnešná kazeta C46, balenie:
Hranatá hrubá krabička s jednou čiernou polovicou, krásne lesklá, rovné stredovky, porovnával som dizajn s uvedenou kazetou Nagaoka a sú zhodné.
Booklet veľký skladací typ J, s vnútrom pre popis a zvyšok dizajn a popis kazety, nemám pôvodnú Japonskú verziu UD 1972 a od tej Európskej na booklete sú rozdiely, kazetu UD 1972 originál, som predstavoval vo vlákne C120.
Fólia je len priehľadná, ako bolo aj u pôvodnej, ale táto je taká voľnejšia, presne tak ako u kaziet Nagaoka.
Inak porovnávať s Nagaokou som začal až potom čo som si všimol to sériové číslo na boku kazety značené v štýle Nagaoky.

Kazeta:
Klasický starý Philipsácky dizajn, okno je spravené poctivo s plexi krytom, nie len diera s fóliou, cievky sú ľahké so svorkou "D" na Čínsky spôsob. Kazeta je vo všetkých ohľadoch tvaru formy zhodná s Nagaokou, aj s dizajnom cievok. Prevedenie je jednoduché, neviem ako dobre je to spoľahlivé v prevádzke a životnosti, viem že niekto skúšal a nahrával tieto nové kazety Nagaoka, pre Maxell zmenili len farbu a dizajn polepu.
Zavádzacia páska je číra. Polep a booklet sú označené farebne podľa dĺžky, C46 je oranžová.
Fotka otvorenej kazety je verzie C10, ale všetky štyri kusy sú robené v tomto dizajne a konštrukcii.

Páska:
je celkom bledá hnedá, na fotke som porovnával kazety Maxell UR 1994, Saehan Md a túto Maxellku, no všetky sú podobné, tak neviem, ale z testov som došiel k záveru že verzia tejto retro Maxellky sa zvukovo správa ako Maxell UR 2012, pásky budú zrejme zhodné, ale všetky kratšie verzie retro Maxell sú vyslovene zlé až nepoužiteľné.

Kazetu som získal 01/2018.

Akai DX-57, 21.1.2018:
+4db bias -12 a nestačí
Výkonovo by to bolo skoro v poriadku, ale výškovo je to vyslovene zadropované a s občasným kolísaním azimutu, a takto zle boli všetky kratšie dĺžky tejto retro kazety, niektoré mali dokonca na páske biele fľaky ako plesne a pod, či zanechávali biely bordel na hlavách, a páni to sa bavíme o kazetách roku výroby 2016 s testom v roku 2018 !
Jedine C90 sa zvukovo správala ako klasické Maxell UR od Panggungu, teda zdanlivo dobre na prvé počutie, otázne ako počas celej dĺžky pásky.

Záverom:
Retro edícia, zberateľská, ja súhlasím, je to pekné že sa ešte firmy venujú kazetám, len tá kvalita je občas dosť chabá.
Na nahrávky ak použijete C90 verziu, to je podobné ako by ste používali UR 2012, mechanicky si ešte niesom istý, ale tie cievky nebudia dôveru, nikdy nebudili.
Som celkom presvedčený že sa jedná o zhodný výrobok ako posledné Nagaoka kazety na trhu, a tiež si myslím že ak ich samotná Nagaoka, alebo neznáma firma vyrába v Japonsku, tak pásku používajú od tretej strany, niekedy v dosť pochybnej kvalite a stave, pásky ktoré sa v tej dobe dostávali aj do Panggungu, ale v posledných rokoch aj UR Panggung prešli na iný typ, alebo zdroj pásky, pretože sa tam začalo dávať niečo úplne odlišné, tak ktovie ako sa zmenilo aj zloženie Nagaoky.
Ale na nahrávky vyslovene dĺžky 10-60min neodporúčam, ani na testy, ani na nič účelné, pretože ten zvuk je vyslovene príšerný, zadropovaný a páska občas vyzerá ako previnutá zo starých dobových zásob, aj keď táto C46 na pohľad vyzerá naozaj ako nová, ale nehrá tak.

Nstar: je to smutné ale väčšinou u tých farebných limitiek sa bude jednať o základnú ferro pásku, aj mne by tam UD pasovala viac.
Prílohy
IMAG0807.JPG
IMAG0808.JPG
IMAG0558.JPG
IMAG0559.JPG
IMAG0560.JPG
IMAG0561.JPG
IMAG0562.JPG
IMAG0563.JPG
IMAG0564.JPG
IMAG0565.JPG
IMAG0566.JPG
IMAG0567.JPG
IMAG0568.JPG
IMAG0569.JPG
IMAG0863.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

ja by som radšej nič nemal k tomuto písať ale neodpustím si, prečo zrovna tento dizajn, prečo je legendárny? Vyzerá to ako nejaká computer kazeta a ak je teda kvalita takáto tak naozaj ... poďme ďalej k lepšiemu
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Pokiaľ sa bavíme o dizajne, forme tela, bez polepu, tak Philips v ňom predstavil prvú audiokazetu a všetci, alebo takmer všetci výrobcovia to dlhé roky takto vyrábali, kým postupne prešli na niečo originálne a svojské.
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

ja teda úplne nefandím ani tomu philipsáckemu dizajnu aj keď rešpekt za to, že prvá kazeta ale tu mi vyslovene prekáža ten polep a farby pre mňa to nikdy nebolo
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

niektoré boli ale spravené naozaj kvalitne, ako keď si vezmeš do rúk túto retro Maxell a pôvodnú UD 1972 tak je to dosť rozdiel
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Mne sa tento starý dizajn kaziet páči. Hlavne kôli pekným dobovým bookletom. Akurát teda zatiaľ na takéto kazety nenahrávam. Mám ich iba na ozdobu.
No ale táto retro edícia UD, to je taká forma bez obsahu. Fajn, milé ale načo.
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"