C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Jenisatko
mazák
Príspevky: 111
Dátum registrácie: Piatok, 18. Septembra 2020, 09:07

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Jenisatko »

Tenhle design mě nijak neoslovuje. Jinak by mě zajímalo, pokud je pásek tak kvalitní, kdo byl výrobce. Stejně musím Erikovi velmi poděkovat za čtivé recenze, strávený čas a vložené peníze.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

díky páni,
no mám trochu obavy aby sme túto kazetu až príliš nevychvaľovali, aby to nebolo len tak naoko a pri ostrej prevádzke sklamanie, ako keď som skúšal Tudory.
Ale zatiaľ sa to zdalo ako rozumná voľba, cena-výkon, ale ktovie aká bude kvalita a životnosť pri drsnejšej prevádzke, hlavne ma štve ten neznámy pôvod :D
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

ja budem zas za brzdu ale nejak mi nesedí ten dizajn s týmy štvorcami okolo cievok, transparentné telo a celopolep dokopy. Fólia ako tak ale je to akoby kazeta do počítača alebo záznamníka, zasa ak má také zvukové kvality, môže to byť dobrá voľba. Nahral by som si na to asi nejaký album Depeš
Nec
stará páka
Príspevky: 616
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Nstar, áno tá kazeta je taký zvláštny výrobok.
Preto mi napadlo nahrať Sabrinu. Jo a keď ideme do detailov, boys boys by hučalo vo Fiate Uno 1,1 Fire. Cestou na pláž. :D
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

PDMagnetics FE-X 46min rok 1990 Made in Switzerland by ICM
https://ez647.sk/cc/pdm_fex.html

Ďalšia kazeta PDM bude od jednej z veľmi pre nás známych výrobcov vo Švajčiarsku a to ICM, a na tohto výrobcu som robil už aj menší prehľad rôznych kaziet, pretože asi najviac zásoboval Európu svojimi produktmi.
ICM bol teda výrobca audiokaziet a komponentov, no pásku používal od troch Európskych výrobcov a to Agfa, Basf a Philips.
Pod značkou PDM a Philips sa vyskytlo mnoho jeho kaziet, a tak je občas niekedy pomerne ťažké určiť aký pás do ktorej kazety dali.
Väčšina kaziet od ICM mala vždy dve kvalitatívne kategórie normal a chrome, často to platí aj pre ostatné značky pre ktoré Švajčiari vyrábali, no a občas aj typ III v starších modeloch.
Pre tento rok 1990-1992 má PDM základný model Fe Ferro, ktorý vyrába občas aj ICM, ale hlavne SKC.
Ako vyšší model je práve dnešný FE-X, ktorý som zatiaľ videl len od ICM. No a trochu mám aj podozrenie že tieto kazety mohli byť vyrobené aj skôr možno aj v 1988, ale už sa mi o tom nepodarilo nájsť žiadne dôkazy, takže povedzme že nie :D
Celkovo značky PDM a Philips v tomto období mali vysokú pravdepodobnosť na výskyt ICM kaziet, ale taktiež je dosť možné že nájdete niečo úplne iné, pretože Philips nakupoval od kdekoho a to mu vydržalo až do obdobia CD a DVD diskov, keď ste si kúpili napríklad box so sto kusmi CD-R, alebo DVD-R a zistili ste že v jednom balení máte aj 2-3 výrobcov. Príde mi to jemne nezodpovedné, alebo chcel Philips dávať každému šance sa presadiť pod "veľkou" značkou?

Balenie:
Hranatá hrubá svetlá krabička na taký ten Európsky štýl, ona je v podstate rovnaká ako tá predošlá kazeta PDM.
Booklet je veľký skladací typ J, 1,5 strany na popis a pol strany info o kazete a hierarchia modelov čo sa mi pomerne páči:
typ I:
FE
FE-X

typ II:
CD
CD-X

K tomu udanie pôvodu chválim, aj keď u tých Švajčiarskych to písali takmer na každej kazete, no ešte ten rok mohli uviesť tak ako kedysi u starých modelov.
K tej hierarchii modelov, ešte je tam aj vhodnosť použitia, no a si všimnite rozdiel medzi FE a FE-X je len v použití v aute? no stojí to za to? :D
Nálepky sú pomerne zaujímavé.
Fólia sa mi celkovo dosť páči, je tam ešte pomerne cítiť ten záver 80tych rokov, a kombinácia čiernej a zlatohnedej je pri ferro kazete pekná.
Zadná strana s popisom je vlastne vytlačená aj na fólii aj na booklete, čo sa nie vždy stáva a väčšinou sa jedná o priehľadné okno fólie na booklet.

Kazeta:
ICM mal niektoré návrhy viac než zaujímavé a trochu predbehol svoju dobu, keď väčšina ešte robila malooknové kazety, tak ICM už priehľadné, veľkooknové a hlavne sa vyžíval v niekoľkých dizajnoch cievok.
Jedná sa teda o priehľadnú kazetu v pomerne tmavom prevedení s čiernymi cievkami, čo je trochu zvláštne, PDM používalo často tento čierny vzhľad a do Philipsov taktiež od ICM väčšinou zase vzhľad biely.
Mňa pomerne fascinuje tento dizajn, matná spodná časť ktorá sa ťahá okolo jednej cievky, mi dosť pripomína posledné Čínske Fuji DR, žeby nejaká spojitosť? No a horný výrez akoby so vzorom obdlžníkov, tak takto robili svoje VHS, teda ono to robil priamo Philips, kde sa často píše Rakúsky pôvod, ale v tom mám ešte veľké medzery, len vidím tu dizajnovú súvislosť.
Asi najviac ma fascinujú na tej kazete zrezané rohy tela okolo skrutiek.
Kazeta neobsahuje vodiace kolíky na nábeh pásky na kladky. Spomínam si že v testoch z nejakého dôvodu boli kazety ICM dosť kritizované a mali vždy horšie výsledky, je to otázne či kvôli konštrukcii kazety, alebo sa priamo recenzenti opierali o možno nechcené Európske pásy v tej dobe?
Cievky u ICM sú asi takmer vždy s malou svorkou I, ale táto má veľké otvory po obvode, čo síce nespôsobuje pokrivenie, ale prepady rovných plôch do viacuholníka, už som ten efekt pozoroval u týchto kaziet, a ešte väčší to malo u starších verzií s veľkými otvormi tohto typu.
Obrázok
Obrázok
Potlač kazety je jednoduchá, matnou zlatou a zavádzacia páska číra u týchto moderných ICM kaziet.
Celkovo je to rarita pretože ICM a C46? to nie je bežné, vlastne asi takmer všetky čo mám sú 60 alebo 90min.

Páska:
tu je to trochu komplikované, dostanete pravú Európsku pásku, s jasným železitým vzhľadom, s pomerne dosť pigmentačnými mapkami, ale povedať naisto o akú pásku sa jedná? Možno niečo od Basfu, alebo Agfy? Myslím že v tej dobe už Philips nemal vlastné pásky, ktoré by poskytol ICM, ale celkovo mi príde páska zhodná s tou čo použil ICM do kazety JVC UFI, vysoký výkon, ale výškové nedostatky a poruchy.
A všimnite si aj keď je FE-X druhá kazeta v hierarchii, tak je označená stále iba ako ferro a nie superferro.
No možno poviete, chcelo by to porovnať priamo vybrané kazety, ale nemusí to byť úplne presné, hlavne si mi ale nechce hľadať ďalšie kusy, no zatiaľ to vyzerá skôr na obyčajnú ferro pásku.

Kazetu som získal v 03/2017 za cenu 100KC, čo nie je vôbec zlé, len test z Akai, inak prázdna.

Akai DX-57, 20.3.2017:
+4db, bias -12
Ako výkonovo by to šlo, zvuk je výrazne basovo mohutný a dobre počúvateľný, občas nejaká porucha, či jemný dojem strapatosti výšok, dropov. Výšky sú teda slušné, len je naozaj nutné hlbšie pobiasovanie.

Predbežne záverom:
mne sa páči ako zberateľská záležitosť, pekné balenie, pekný vzhľad kazety, tá čierna je viac exotická, nekazí to celoplošný polep, ani tmavé fólie, dizajn je mimoriadne podarený.
Z hľadiska nahrávok, ako neviem, vôbec si nie som istý, s nejakými rezervami ide ešte slušne použiť, to ako sa správajú rôzne decky s ferro páskami už asi aj viete, aj to že k Európskym ferro pásom treba mať nejaký ten vzťah a cit a ono to bude dobre, lenže ak je páska naozaj už takto stará, alebo zle skladovaná, s tými dropmi na výškach si už nemusí stroj poradiť no a ja stále premýšľam čo tam dali za pásku, či je to len zostarnutá Basf FEI, alebo FS nebodaj? Alebo skôr Agfa F DXI ? Podobné som to mal aj so zmienenou JVC UFI, ktorú som pred časom aj nahral, proste výkon veľký, ale výškovo tam boli nejaké problémy v podobnom charaktere ako u tejto kazety.
Tak čomyslíte?

Inak ešte k predošlej PDM kazete, čo všetko sa môže vyskytnúť v jednom obale:
Kazeta ako tá moja s rovnakým telom, ale žiadny polep
http://agfabasf.com/images/content/img2 ... e_60_r.jpg
Kazeta v starom Philips dizajne
http://agfabasf.com/images/content/12-19872.jpg
Prílohy
IMAG0798.JPG
IMAG0799.JPG
IMAG0220.JPG
IMAG0221.JPG
IMAG0222.JPG
IMAG0224.JPG
IMAG0225.JPG
IMAG0226.JPG
IMAG0227.JPG
IMAG0228.JPG
IMAG0230.JPG
IMAG0231.JPG
IMAG0232.JPG
IMAG0233.JPG
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1328
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Keby som narazil na túto kazetu v obchode, tak bez tvojich informácií by bola pre mňa nezaujímavá.
Teraz keď na ňu narazím, tak si ju kúpim lebo je Švajčiarska :lol:
Tie cievky sa mi ohromne páčia a boli by sa mi páčili aj v 90tych rokoch. Vyzerajú ako liatinové disky, ostatné kazety v porovnaní s týmto majú len plecháče. :D
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

hej vždy mi to napadne, že to vyzerá ako disky z ľahkej liatiny
celkom pekná kazeta ale nejak ma tieto PDM, ICM a neviem čo nelákajú.
Neni to pásik Saehan?
Nec, to s tým Unom je presné,...dalej nič nepíšem
Jenisatko
mazák
Príspevky: 111
Dátum registrácie: Piatok, 18. Septembra 2020, 09:07

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Jenisatko »

Obal mě zas moc nezaujal, ale audiokazeta je už zajímavější. Hlavně ty cívky jsou přímo úžasný. Zajímalo by mě od koho brali pás. Jinak se dá říct, že dle tvého testování je i slušná. Možná je to hloupost, ale nemohly být od firmy Basf?
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Pioneer M1 46min rok 1981 Made in Japan by Fuji
https://ez647.sk/cc/pioneer_m1.html

Pioneer je známy svojimi kvalitnými tape deckmi a ďalšou elektronikou, ale tak ako iné veľké značky, ak si nevyrobíš kazetu sám, zadaj to nejakej firme. Preto kazety Pioneer sú najznámejšie od výrobcu Fuji a Denon, ale nájdu sa aj OEMká ako Saehan.
Na vintagecassettes nájdete dve rady pre EU 1981 a 1982 obe kompletne vyrobené Fujifilmom a dve rady pre USA, ktoré boli najprv Denon a potom Saehan, ale samozrejme možné je že toho bude existovať aj podstatne viac.

Moja dnešná kazeta v zbierke značky Pioneer patrí práve do prvej uvedenej modelovej rady pre rok 1981 od Fuji, v zbierke mám aj verzie normal a High v iných dĺžkach, taktiež od Fuji.
A vzhľadom k tomu že Fuji v tej dobre nerobila veľa modelov, tak toto je model Metal Tape, vlastne ešte starší než sa to u Fuji začalo volať FR Metal.

Balenie:
Hranatá svetlá krabička, klasický dizajn Fuji, môžete si tak pripomenúť nekonečné prezentácie starších Axií, alebo tých zopár kaziet Fuji čo som tu ukazoval.
Booklet je krátky, vnútro s riadkami pre popis, a zvyšok popis o kazete, pekná zlatá tlač modelu na fólii, booklete, aj polepe kazety.
Fólia celej tejto rady je v základe biela s modrým a čiernym textom a tým zlatým lemovaním a označením modelu, vyzerajú celkom luxusne by som povedal, ktovie ako pôsobili medzi inými značkami v tej dobe na prvý pohľad, kúpili by ste si Pioneer vidieť to v obchode v 80tych rokoch?

Kazeta:
Pod značkou Fuji a Axia ste mali vždy len špecial dizajn metaliek, a nikdy nie ten generický, do ktorého dávali ferra.
Táto metalka je v jednom z najzákladnejších dizajnov Fuji pre toto obdobie, malé okno a tá textúra látky po tele kazety, ktorú napodoboval aj Saehan vo vybraných starých modelov kaziet. Kazetu vyzdvihuje ale pekne riešený celoplošný polep, vyzerá pomerne luxusne s tým zlatým nápisom a najviac ma fascinuje tá prítomnosť detekcie typu IV, aj keď sa jedná teda o pomerne novší model z obdobia, keď sa už norma detekčných otvorov metal dostala pomaly medzi výrobcov.

Páska:
je zase viacmenej sivá, nepriesvitná, žiadny náznak kryštálov, alebo čohokoľvek, po teste žiadny oter.

Kazetu som získal z KE v 11/2019, test len Akai, inak prázdna.

Akai DX-57, 2.12.2019:
+4db bias -4, výstup slabší o 2db
Zvukovo je to takmer identické s testovanou Fuji SR (Japan), ako som písal vyššie (v testoch kaziet z balíka 11/2019), povedal by som že je trošku schopnejšia čo sa výšok týka, ale inak dynamika stále limitovaná nastavením biasu, žiadne poruchy a kolísanie.

Predbežne záverom:
toto je veľmi zberateľská kazeta, ktorej cena rastie dvojitou silou, prvá že je to typ IV a druhá je značka Pioneer, to nikoho nezaujíma že je to Fuji, pretože je to Pioneer na obale, tak si to zaplaťte.
Na nahrávky, tak to už sa veľmi nevyplatí, kvôli cene, ak by predsa niekto skúšal, páska sa zdá byť v dobrom stave, dokonca lepšom než nejaké nové metalky, nešpiní a pod veci, ale zvukovo už treba viac laborovať aby zahrala pekne a hlavne nedosiahnete tej vytúženej šialenej dynamiky metalky, pretože už má veľa rokov za sebou, no a ja dúfam že aj pred sebou :D

Páni díky za komenty, k predošlej PDM FE-X, ako som už spomínal, naznačoval, zrejme najpravdepodobnejší pôvod pásky bude Agfa FDXI, alebo Basf FEI, menšia šanca je Basf FSI. Saehan sa nikdy do ICM kaziet nepoužíval.
IMAG0658.JPG
IMAG0659.JPG
Prílohy
IMAG0234.JPG
IMAG0235.JPG
IMAG0236.JPG
IMAG0237.JPG
IMAG0238.JPG
IMAG0239.JPG
IMAG0240.JPG
IMAG0241.JPG
IMAG0243.JPG
IMAG0244.JPG
IMAG0245.JPG
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1328
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Keby sa bola objavila kazeta Pioneer v obchode a cena by zodpovedala ostatným značkám, bol by ju chcel každý. Pioneer, Yamaha, Technics udávali trendy v elektronike.
Pioneer bol niečo ako svätý grál, aspoň pre mňa. Yamahu som až tak nemusel, no a z Technics som hotový doteraz.
Kazeta je to krásna a podľa tvojho popisu aj super kvalitná - jednoducho Pioneer z 80tych rokov :lol:
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Ale pozri na ceny teraz tej kazety :D
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1328
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Ebay teraz trochu posral ceny :lol:, ale praudou je, že väčšina kaziet sa dá zohnať za polovicu toho po čom sa u nás predávajú. Neplatí to o modeloch ako TDK MA-R a podobných top kazetách. O tejto Pioneer to platí ;)
Preto ani nejako nezháňam drahé modely, stačí stredná trieda za rozumnú cenu. Tieto Pioneer zase neboli nejaká masovka, tak sú vzácne aj z tohto pohľadu.
Ale kazety podraželi a pokles cien nečakám. Čakám jedine na dobrú ponuku a takú beriem, aj keď mám z danej kazety viac kusov.
Máš to ťažké, ty nakupuješ cielene, ja vyčkávam. Kedysi na začiatku, som toľko trpezlivosti nemal.
Vertex je momentálne ponúkaný za dvojnásobnú cenu v porovnaní s jarnou cenou.
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"