C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Najkrajšia kazeta akú si testoval v tejto téme. Takú chcem :D
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Takto má vyzerať špičková kazeta, pri inej som písal, že Philips vždy udrie do očí, ale toto je skutočne ako matka všetkých kaziet.
Boklet nič moc, zakrýva tú krásu, toto sa skutočne podarilo.
Ak hrala voľakedy tak ako vyzerá...
Osobne je pre mňa momentálne oveľa zaujímavejšia ako akákoľvek iná kazeta.
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

FX má veľmi pekný obal a tá fialová ani nehovorím, celkovo je to pekná kazeta ale ja som s týmito Philips skončil pre ich divný stav dnes. Je to lotéria a nebaví ma to s nimi skúšať. Jednej poškodenej CD ONE som sa aj dosť venoval niekde vo vláknach sa dá nájsť, že som ju skúšal zabehnúť ale bola to strata času.
Metal, sa mi nepáči, vôbec ale je tam vidieť jasne slušná kvalita spracovania, aj polep je zaujímavo riešený ale nejak to neni pre mňa. Ja by som ju samozrejme vyskúšal aj by som jej zveril nejaké nahrávky ale myslím, že za moju cenu nebude.
Čo ma ale zaujíma, aká IEC bola platná pre metal v tých rokoch, malo by to dať +5/160, 200 alebo 250nwbm?
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Táto metalka je veľmi zaujímavá.
Ten nápis Metal na mieste, kde na iních kazetách býva priestor ns popis, to je iba u tejto?
Či boli také aj chromky?
Pokiaľ iba na tejto, tak je to naozaj špecialita.
Inak čierna krabička a booklet sú tiež fajn.
Je to síce chladné, ale páči sa mi to.
Nstar chcel nedávno nahrávať Kraftwerk.
Sem by som dal ďalší album od nich.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Raks ED-X 46min rok 1990 Made in Turkey
https://ez647.sk/cc/raks_edx.html

Pre Raks nebola dĺžka C46 až tak neobvyklá, takže sa pozrieme na nejaké ich krátke kazety najbližšie Vianočné dni.
Rada 1990 bola vo firme Raks asi najpestrejšia zo všetkých ročníkov čo poznám, často obmieňané niektoré názvy modelov, takže sa pokúsim vyznať v hierarchii kaziet typu I Raks pre rok 1990.
Vlastne som už robil menší prehľad na fóre, tak to zhrniem.

SX - Super Extended, túto kazetu som považoval na rozpočtový model, alebo za základný model, nikdy som presne nevedel ako to mám brať, ale vzhľadom k tomu že sa občas objavovala aj v podivných OEM dizajnoch, napríklad ako Čínska no name verzia, tak povedzme že je to rozpočtová kazeta so základným ferro zložením Raksu, original.
U tohto modelu firma uvádza:
"Páska obsiahnutá v týchto kazetách je vyrobená z mimoriadne hladkého tenzidovaného polyesteru so špeciálnou kryštalickou štruktúrou."
Neviem čo na to povedať, hlavne ak sa jedná o rozpočet, ale cením snahu písať na obal viac než len Ferro priemum tape alebo value for money a pod kraviny :D

ED-X - popis názvu síce neuviedli, ale podľa hierarchie na zadnej strane obalu, ktorá na modely SX ešte nebola, je toto základný model.
Zloženie uvádza špeciálnu morfológiu ferro oxidových častíc.

CD-X - by mala byť niečo ako vyššia trieda ferro, aj keď sa to jasne nikde neuvádza, len podľa poradia modelov na zadnej strane. Popis je NP oxide technology, teda neporézne častice oxidu železa (TDK AR používa NP Avilyn), zosieťovaná polymérová matrica?

ED-SX, toto je pre mňa záhada, pretože na tých radách s prídavkom SX, ktoré sú v lepšej kazete, je na zadných stranách obalov uvedená hierarchia len pre tieto lepšie kazety, to skoro vyzerá ako by tam boli tie základné pásky len v lepšej kazete, takže by to chcelo porovnávacie testy. U tejto je uvedené že sa jedná o Extended Dynamic Sonic Exellence, čo by potvrdzovalo vyzdvihnutie lepšej kazety a vzadu na obale sa uvádza len že sa jedná o kompletne nové zloženie, takže?

CD-SX, žeby znovu len CD-X pás v lepšej kazete? Model znamená Capital Dynamic Sonic Exellence. Na zadnej strane obalu sa píše Dual Layer tape, teda neviem či myslia dvojvrstvový nosný film, alebo naozaj sa jedná o dvojitý magnetický náter, to v prípade CD-X uvedené nebolo.

Takže 5 modelov ferro Raks pre rok 1990, no a nevyznáte sa v tom? ani ja nie :D
Plávať v peniazoch tak vám poposielam prachy a všetky tie kazety Raks na riadne pretestovanie medzi modelmi, ale to sú utopické predstavy o prachoch, no a hlavne každý kus inak skladovaný, inak zostarnutý, tak by vám kľudne mohli vyjsť rozdielne výsledky aj keby bola všade rovnaká páska.

Dnešná kazeta, balenie:
Hranatá hrubá svetlá krabička, hladká, celkom mohutná, trochu akoby inšpirovaná ostatnými výrobcami.
Booklet veľký skladací typ J, 1,5strany na popis a štvrtina je trochu nelogicky prázdna len s čiarovým kódom. Papier je na môj vkus u Raksu vždy príliš lesklý, takže sa naň horšie píše.
Fólia ako farba modelu je strieborno červená, dizajn jednoduchý, viac na štýl 80tych rokov, ale pekný, vidieť riadne kazetu, označenie doživotnej záruky, takže plesnivé a zle skladované kazety by som mohol ísť reklamovať do...
Nálepky sú celkom slušné, ale u niektorých kusov Raks mám skúsenosť že rovnaká kazeta aj balenie a polepy sú odlišné medzi šaržami, taktiež občas náhodné balenie.

Kazeta:
Telo Raks som tu už prezentoval, toto je staršia verzia základného celopriehľadného tela, ktoré má na boku vnútri tie výstupky výstuhy konštrukcie, o ktoré sa otiera pás z aktívnej strany ak je tam veľa pásky ako u C90, aj keď pozerám že v tomto prípade asi tiež trochu, pretože je celkom šikmý nábeh na vodiacu osku pásky na kladky, kým je cievka plná.
Telo je naozaj mohutné, škoda že bezskrutkové, inak sa im to celkom podarilo, potlač biela a jednoduchá, stále je v celom dizajnovom podaní cítiť istý závan TDK z nejakého dôvodu.
Cievky mriežkované s malou svorkou, inak kópia Denon pre zmenu, čo je asi od roku 1990 až do konca firmy vždy, a väčšinou v bielej farbe. Toto bola asi moja prvá kazeta v zbierke, kde bol odlomený zub na cievke, z nových zabalených kusov.
Prítlačný vankúš mal Raks taktiež tvarovaný, zase trochu pripomína staré TDK.
Zavádzacie pásky sú buď číre, alebo biele, niekedy nezmyselne dlhé.

Páska:
stredne železitý vzhľad ale mimoriadne priesvitný, trochu fľakatá po tých rokoch, viem že staré Raks už nechajú aj trochu oteru, ale zase nikdy neškrípali, uvidíme ako budú odolávať zubu času.

Kazetu mám od zberateľa z Brna za 50KC, získaná v 06/2016.
Kompletne testovaná, ale prázdna, zatiaľ pre moje Naj výbery sú podstatne atraktívnejšie kazety.

Subjektívne testy:

Akai DX-57, 1.7.2016:
+4db, bias -12
Dosť slušný zvuk výkonovo, špičky +6db, na kvalitné výšky je potreba hlboko podbiasovať, ale na Akai to aj tak nestačí, je to len skoro ako zdroj, napriek tomu je zvuk dosť príjemný, žiadne poruchy ani kolísanie, Raks sa pomerne dosť snažil.

Pioneer CT-S550S, 24.8.2016:
+2db, špičky +4db, jemne slabší zvuk, jemne ostrejší
BLE XD:
výkon ostáva v špičkách +4db ako bez kalibrácie, výšková zhoda, zvukové podanie je veľmi slušné a príjemné

Technics RS-AZ7, 21.7.2016:
pri vstupe +2db ide z pásky v špičkách +6db veľmi posilneného basového zvuku, ale výrazne slabšie výšky, no sa to správa trochu zvláštne
ATC:
0db, výšky ako zdroj, ale aj pri nule to skresľuje, vysoká až neskutočne nepríjemne šialená poruchovosť na výškach, ktorá predtým nebola vôbec počuť, s týmto decku to proste nepôjde

Technics RS-TR979, 13.7.2016:
+4db, doslova stredy vrieskajú ako pri rezaní, výšky nie sú, ľavý kanál je nejaký tlmený
ATC:
až na druhý pokus na stranu B, na prvej strane jeden kanál nedolieha dobre na hlavy z nejakého dôvodu, teda zvuk pekný, čistý bez skreslenia, +2db, napriek tomu aj tu trochu hnevá ľavý kanál, je tam počuť kolísanie balancu, úrovne, inak s ATC by sa na tom decku dala použiť

Technics RS-TR575MII:
+4db, výškovo stredne kvalitné, bez porúch a kolísania

Predbežne záverom:
Pre mňa je Raks vždy dosť zberateľský a vzácny, majú celkom zaujímavú pestrosť modelov, ktorá nie je na weboch riadne zdokumentovaná, podobne ako vidieť všetky kazety Saehan, GoldStar či Samsung.
Na nahrávky sa to správa občas zvláštne, celkovo Raks kazety mali svoje dobré kvality, ale tie roky im uberajú na kráse veľmi nerovnomerne, môžete získať viacero kusov a jedny budú hrať excelentne a iné budú nepoužiteľné, rokmi sa tie rozdiely veľmi prehlbujú, ale rozhodne to stále vyzerá na originálnu produkciu pásky Raks, a žiadne spojenie s Basf ako by sa zdalo tam nie je vidieť.
No a tento model, ale aj model SX zo skoršej doby viem že mierne vystrkujú MOL do plusu akoby sa chceli hrať na superferro, alebo ním sú, neviem, vždycky mali výkonom tieto kazety mierne navrch, hlavne ak ste mali stroj bez kalibrácie, tieto pásky mohli prekvapiť vysokým výkonom.

Nec: chromky Philips v tejto rade mali trochu inak riešený dizajn tej nálepky

Nstar: no musíš si veľmi dôkladne dávať pozor na rozdiel medzi Forward/GreenCorp kazetami Philips a tie Nemecké Dessau Philips, lebo naposledy čo si fotil si práve spomínam na tie Dessau, ale to starnutie už asi dolieha na obe
A tú fialovú čo si spomínal, to je pre mňa totálne neznáme keďže tam píše Made in India máj 2002, žeby Meltrack?
K tej norme no fakt netuším, ale pozri na verziu PDM, kde tie kazety sú identické a ten graf na metal je omnoho vyššie :D

Stano: mohol by si sa obzrieť po verzii 1984, ktorá mi chýba z Philipsov a je mimoriadne drahá pre jej nízky výskyt

A samozrejme Ďakujem za komenty a prajem Príjemné sviatky.
Prílohy
IMAG1120.JPG
IMAG1121.JPG
IMAG0380.JPG
IMAG0381.JPG
IMAG0382.JPG
IMAG0383.JPG
IMAG0384.JPG
IMAG0385.JPG
IMAG0386.JPG
IMAG0387.JPG
IMAG0388.JPG
IMAG0389.JPG
IMAG0390.JPG
IMAG0391.JPG
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Raks sa u nás v BB jeden čss objavoval. Aj nejakí spolužiaci na strednej to mali. Nikdy som nekúpil.
Vtedy a aj dnes mi to vždy pripomínalo niečo iné.
Dnešná kazeta má booklet inšpirovaný Sony HF 1988
Iné pripomínajú TDK. No proste pre mňa nie.
Ok, za 50 KČ beriem :D

EZ: tak tá Philips Metalka je naozaj niečo špeciálne, keďže jej aj tú celoplošnú nálepku takto zmenili. Podčiarkuje to dôraz na vysoký model. Keď vezmeme do úvahy, že vtedy boli decky s priehľadnými dvierkami, dáva to u top modelu zmysel. Praktickosť bokom máme tu metal :D

Pekné vianoce ;)
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Hej na to som si práve nevedel spomenúť, je to Sony HF, mierne prefarbená, musím uznať že aspoň nerobili priamu kópiu dizajnu ako niektorý falšovatelia.

Tak Philips mal kompletne odlišnú konštrukciu celej kazety, než tie nižšie rady, tiež ma to fascinuje, aspoň v niečom si dali záležať, škoda len že to nerozvíjali ďalej a do konca.
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Ja to mám tak, že u Raks mi to kopírovanie vadí. Keď také veci robí hong kong, je to ok. Tam nič iné človek nečaká :D

Philips to mal tak so všetkým. Na niečom si dali záležať a na väčšine nie. Oproti tomu také Sony si vždy dalo záležať aby ich produkty pôsobili na úrovni.
Pritom ja osobne dávam zvuku Philips prednosť. ( kazety teraz neriešim)
Niekde som kedysi čítal, že nemalý príjem dávalo Philipsu asi 300 tis. patentov. Iný prístup, no.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

s tými patentami to bude asi pravda, z niečoho museli žiť, dosť afér som čítal ako si vynucovali nezmyselné poplatky za licenciu na výrobu blbých prázdnych CD a DVD a kto nesúhlasil mal smolu, ak to colníci zabavili, tak disky skartovali vraj
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

mne sa tie RAKS kazety páčia a hlavne tieto s luxusnými fóliami. Skôr ma u tejto napadá či to nie je AD pásik alebo tak ale asi nie. Ja by som prijal krabicu
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

ono AD vyzerá trošku inak, ale hlavne viac kvalitnejšie, tento je viac matný a fľakatý, aj keď snaha na kvalitu bola, pretože hrá mierne lepšie zdanlivo teda
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10241
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Raks RX 46min rok 1993 Made in Turkey
https://ez647.sk/cc/raks_rx.html

Ďalšia obyčajná Raks je z novšej generácie cca pre rok 1993, ktorá je tiež dosť rozsiahla, ale nie už toľko čo 1990. Túto kazetu som prezentoval aj nahrával vo verzii C100.
Nahrávka a prezentácia.

Zo včera máte odkaz na prehľad Raks kaziet na fóre a k tomu som aj zhrnul typ I pre rok 1990, takže dneska sa pozrieme v krátkosti na typ I roku 1993:
DX - je zrejme základná ferro, alebo rozpočtová verzia, nakoľko som mal aj šaržu v Čínskej kazete, ale označenú sériovým číslom Raksu, taktiež je možné že sa jednalo o pás Raks v náhradnom tele nakúpené z Číny, takže až zase budem vo veľkom nahrávať, musel by som sa na to pozrieť bližšie
ED-X a ED-SX ostali ako modely zachované, len dostali nové obaly a potlač kaziet
AX - je na vintagecassettes označená ako rozpočtová, ale nie som si celkom istý, pretože občas vyzerá pomerne luxusne, takže v Raks ostávajú naďalej záhady, ktoré nám možno čas trochu poodhalí, nakoľko inú verziu AX kazety mám a bola solídne drahá akoby som kupoval superferro na druhú :D
RX - je tiež základná kazeta, ehm no tak moment, doslova to vyzerá akoby sa tam zbehli v jednom ročníku dve rady kaziet ferro
ED-S sa tvári ako lepšia ferro, ale nemám ju fyzicky
no takže neviem, povedal som že to nie je pre tento rok takto komplikované ako u roku 1990, ale teraz mám silné pochybnosti, takže sledujte vintagecassettes linku 1993
Bolo by zaujímavé vidieť katalóg, ale je možné že niektoré verzie kaziet mohli byť pre iný ročník.

RX napriek tomu vyzerala na obyčajnú ferro v rôznych dĺžkach kde sa bežne napríklad nestretnete s kazetami C55 a C75 ako u tejto rady.

Balenie:
RX používa novodobé Raks extraslim svetlé krabičky, veľmi sa mi nepáčia, sú také neohrabané, ale aspoň je tam logo Raks.
Balenie u týchto kaziet je výnimočné v tom že pre každú dĺžku zvolili odlišnú farbu, preto to pekne ladí v zbierke. Na C100 bola zelená fólia aj booklet a na dnešnú C46 je to celé v modrej farbe. Aj Keď booklet je krátky s lesklým papierom a jednoduchými polepmi, v podstate sa jedná o zhodné dizajnové riešenia ako som prezentoval u C100.

Kazeta:
Technicky sa konštrukčne nezmenilo nič, jedine pribudli matné povrchové úpravy hornej a dolej časti kazety, čo je daň za modernosť, ale potlač nie je veľmi agresívna tak to zatiaľ tak neprekáža a kazeta poslúži, no v strohej farebnosti bielych cievok a svetlej matnej kazety. Vankúšik je už obyčajný, to je ďalšie šetrenie. Hovorí sa že Raksy boli mechanicky mierne horšie od zavedených značiek, teda u tých starších som si to veľmi nevšimol, ale tu u verzie C46 jemne klepká jedna z vodiacich kladiek, inak sa zdá že všetko funguje ako má.

Páska:
no príde mi nepatrne menej priesvitná než ED-X, ale stále s matným a fľakatým dojmom, napriek tomu stále taký svojský výzor, teda znovu vylučujem Basf ako OEM dodávateľa týchto pásov. Samozrejme u C100 v teste vyšla horšia výšková odozva aj celkovo bol pás mierne slabší napríklad v porovnaní so staršou ED-X, takže je to viac základný ferro, možno ešte slabší než konkurencia, ale pozrime sa na to bližšie.

Kazetu som získal za veľmi lacno z aukra už pred rokmi ako sadu štyroch dĺžok, otestovaná kompletne, ale prázdna, stále nie dosť atraktívna na prednostné nahratie Naj výberov.

Subjektívne testy:

Akai DX-57, 2013:
+4db, bias -12
Výškovo mi prišla slabšia, takže zvukovo by možno bola podobná ako ED-X, ale znesie o niečo menší výkon.

Pioneer CT-S550S, 2013:
+4db, slabšie výšky
BLE XD:
+4db, akoby jemný dojem skreslenia, výšky zhodné, ale zvukovo sa pomerne snaží, napríklad C100 tejto kazety vyšla o niečo horšie v celkovom zvukovom dojme, ale zo štyroch testovaných kusov zahrala najlepšie C60 verzia, čo je už viac záležitosť veku než rozdielnej dĺžky, keďže v C46 a C60 by mala byť identická páska.

Technics RS-AZ7, 2013:
+6db, veľmi mohutný basový zvuk ale výrazne slabšie výšky, inak by to bolo dosť dobré
ATC:
+4db, výšky ako zdroj, no chce to ešte ubrať výkon, pretože sa mi to zdá stále akési nečisté, ale žiadne poruchy, teda v porovnaní s ED-X dopadla na tomto decku táto kazeta výrazne lepšie.

Technics RS-TR979, 2013:
+6db pri vstupe len +4db, teda posilnenie, ale slabšie výšky, žiadne skreslenie
ATC:
+4db bez skreslenia, kvalitné výšky aj keď mierne slabšie než by som si prial, balance dobrý, poruchy žiadne, v celku vydarený zvuk

Technics RS-TR575MII:
+4db, výškovo pomerne slušné

Predbežne záverom,
do zbierky je fólia už taká príliš moderná, ale zase mať celú sériu dĺžok tak to farebne bude ladiť
Na nahrávky sa jedná o klasickú ferro kazetu, ako v testoch dokazuje že niektoré decky z nej vytiahnu trochu viac, ale v porovnaní s ED-X sa teda zlepšila výšková odozva ale zase mierne zhoršil MOL, ale stále použiteľné, len potrebuje dosť kalibrovať. Stále by ma zaujímalo ako firma Raks myslela svoje pásky ako hybrid ferra s kvapkou superferra? :D
Prílohy
IMAG0401.JPG
IMAG0402.JPG
IMAG0403.JPG
IMAG0404.JPG
IMAG0405.JPG
IMAG0406.JPG
IMAG0408.JPG
IMAG0409.JPG
IMAG0410.JPG
IMAG0411.JPG
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"