C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Nec
stará páka
Príspevky: 616
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Aj ja mám pripravené odbalené na nahrávanie a ďalšie na odbalenie. Už to len zrealizovať. :D
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Scotch Scream´r 45min rok 1990 Made in Korea by SKC
https://ez647.sk/cc/scotch_screamr.html

O firme Scotch a ich prístupe ku kazetám som už trochu písal v príspevkoch, takže posledný deň v roku vyšlo na celkom zaujímavú kazetu, ale vyrobenú firmou SKC.
Model Scream´r bol jeden z takých extra dizajnových, ako sa nájde asi pod mnohými značkami, akurát že sa veľmi nevyskytuje na internete. Našťastie sa rok dal pekne prečítať na zadnej strane balenia.
No a ktovie prečo sa volá Screame´r, predpokladám že ak si vytvoríte precíznu kompiláciu pre C46 a potom si uvedomíte, že máte len C45, až vám to sekne pri nahrávke na konci predčasne tak ostane len ten krik :D

Balenie:
Hrubá, hranatá, svetlá krabička. Booklet a fólia sú pomerne tematické a myslím že sa celkom podarili, chcel by som viac takých kaziet, vystupuje to z tej stereotypnosti dizajnov a balení, čo síce aj iné limitky, ale toto má v sebe priam hlasité posolstvo :D
Na fotkách zabalenej sú dve verzie, aj s reklamnou samolepkou, ktorú som na svoj web nedával, ale aj na booklete je nejaký nákupný kupón alebo čo, na zľavu tuším. No a na samotný popis z veľkého skladacieho J bookletu Vám ostáva štvrtina priestoru, čo u C45 nevadí, ale ak má niekto C90 ako Nstar a Moniatko, tak potom to zase nevychádza "Scream´r"
Nálepky sú mimoriadne nudné a škaredé a na polep kazety sa vôbec nehodia, pretože na to už neostáva vhodné miesto. (Kto by si niečo lepil na čelo, že? ak nie je práve Silvester a môžu sa diať veci)

Kazeta:
Jedna z klasických priehľadných SKC verzií kazety v extra svetlej farbe s celoplošnou potlačou na trecích fóliach. O SKC som tiež už písal dosť, je to jeden z najviac OEMkovaných dizajnov v rôznych farebných prevedeniach, najbližšie tomu je asi žltá verzia DBS Memorex, ak si odmyslíte rozdielnu potlač, tak žlté cievky oddeľuje už len čierna svorka, inak sú kazety zhodné.

Páska:
železitá, u základných SKC je to vždy trochu lotéria, veľa rôznych typov ferro pásov, preto ich základné ferro kazety sú často tak šialene odlišné medzi sebou.
Moja páska má zase na nepoužitom úseku jemné ryhy aj jemne vlnitý okraj.

Kazetu som získal v 09/2018, čo bolo v dobe spustenia nášho fóra do ktorého ma Roman prizval, ža čo mu veľmi pekne Ďakujem :P
Kazeta je prázdna, test len z Akai.

Akai DX-57, 16.9.2018:
+4db, bias -12
Na SKC toto hrá nadmieru dobre, samozrejme s vhodným podbiasovaním a kalibráciou na vybraných strojoch. Poruchy sú len minimálne, bez kolísania, dobrý zvuk.

Predbežne záverom:
ako zberateľská kazeta, určite áno, pekne do poličky k tým šialeným limitovaným dizajnovým edíciam, inak o tejto kazete je veľmi málo materiálov na nete, ale kupodivu boli pomerne lacné.
Na nahrávky, ako väčšina SKC, je to lotéria, ale môže vás aj milo prekvapiť, alebo sklamať, no záleží na stave aj na tom akú šaržu SKC pásky ste dostali. Za vyskúšanie ale stojí, ak to nedopadne dobre, stále ju môžete posunúť ďalej, alebo dať do poličky.

K novému roku (hodilo by sa to viac do môjho vlákna, ale neviem kedy sa tam dostanem):
toto je v tomto vlákne posledná kazeta, taká bláznivá, čo celkom dobre sadlo presne na tento deň.
Ale ešte plánujem niečo na webe, veľký update kaziet, ktorý robím už dlhšie a vzhľadom k pokročilému času netuším či to stihnem do konca dňa/mesiaca/roku, no posnažím sa.
A do nového roku okrem bežných prianí ako veľa štastia a pod. nezmysly by sme si mohli povedať niečo aj o novoročných predsavzatiach. A teraz budete čakať to staré otrepané, nejesť veľa, cvičiť, pracovať, šetriť prachy a pod veci, čo sú síce dôležité, ale už celkom každoročne stereotypné, ktoré prídu na nový rok ako ostrosť bubliniek šampáňa, ale všetci dobre vedia ako rýchlo to vyprchá :D
A o pár dní si nikto nespomenie, pretože po tak veľkej oslave viete že sa niečo oslavovalo a dialo, len nie vždy viete kde a u koho a aký to bol rok...
Ale mohol by som si ja niečo povedať, a to viac práce na webe a príspevkoch a menej youtube, lenivosti a riešení nezmyselných vecí, ktoré zabíjajú čas. Rovnako tak schopnosť poslať do hája neprajúcich ľudí a nezaoberať sa tým, hlavne myslené pracovne že?
No ale poznám to, aj v lete cez marodku som si sľuboval a plánoval obľúbené činnosti na každý deň po práci, aby sa toho stihlo čo najviac a dneska je Silvestra a zisťujem že som toho spravil vlastne ešte menej než obvykle :D
Hlavne sa nenaháňať a nerobiť updaty na weby na poslednú chvíľu v posledný deň v mesiaci ako tomu bolo niekoľko posledných mesiacov v rátane dneška.
Takže s heslom do nového roku, čo môžete spraviť dneska tak to dneska aj spravte za predpokladu že to spraviť chcete! A čo nechcete to nerobte vôbec! a čo odložíte na zajtra to tam ostane navždy! :D
Prílohy
IMAG0059.JPG
IMAG0060.JPG
IMAG0061.JPG
IMAG0675.JPG
IMAG0676.JPG
IMAG0677.JPG
IMAG0678.JPG
IMAG0679.JPG
IMAG0680.JPG
IMAG0681.JPG
IMAG0682.JPG
IMAG0683.JPG
IMAG0684.JPG
IMAG0685.JPG
IMAG0686.JPG
IMAG0687.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

za mňa vynikajúca kazeta, zábavná od fólie až po nahrávky. Veľmi svojský zvuk, slušne ide vybudiť a asi by niekto mohol povedať, že trochu "kričí", je taká silná nabassovaná. Treba vyskúšať, na nejaký rock, funk si zaspieva. Mne sa zdá veľmi kvalitná keď ju držím, pôsobí tak.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

áno isté sympatie k SKC musia byť, snažili sa, nie ako firmy dneska
Nec
stará páka
Príspevky: 616
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Pekná kazeta. Perfektný je aj ten graf. Konečne. Takto sa to má robiť do psej matere. :D
Je to aj pekná dvojka s klaun od memorex.

EZ, s update sa neponáhľaj. Kaziet je na svete konečné množstvo. Aby si mal čo robiť aj na dôchodku. ;)
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

do a na dôchodku ich budem nahrávať a počúvať :D
SilverFox•NSK
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 2850
Dátum registrácie: Piatok, 14. Septembra 2018, 18:29

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa SilverFox•NSK »

EZ647: Tak kazety jako vždy pěkný, už jsem u sebe zpozoroval, že od určité chvíle si čtu všechny příspěvky, ale ten rest z před několika měsíci (a nevím jestli asi 70 stránkami) ještě někdy doženu :-D.

No, já mít možnost, tak koupím těch Raksek plné krabice, nevím proč, ale ty poslednější modely (RX a SP) mám dost rád a to i přesto, že nejsou šroubované, ale tavené.
A ta Supertape mě překvapila, že existuje verze C45 i C46 stejného ročníku. Přesně jak jsi psal, tohle bych měl tendenci sehnat minimálně do sbírky - postavit je vedle sebe a dívat se na ten obrovsky nepatrný rozdíl :-).
Ovšem v podobných zvláštnostech nebyl vyjímkou ani právě můj oblíbený Raks - ten měl mimo jiné i délku C55 a hned C60 - jo, není to už tak efektní jako jediná minuta navíc, ale přeci jen, i těch 5 minut je vtipných.


Jinak to co jsi psal u té Scream'r kazety, tak přesně takové věci vnímám i u sebe, jen s malou obměnou. Ale i to na poslední chvíli znám - ve volných chvílích čučím na seroše a filmy co jsem si nahrával, pak si všimnu určitého data/termínu a hr hr na poslední chvilu dělám, abych to stihl.. Na druhou stranu mezi směnama nechci nic začínat, to jsem rád, že si odpočnu, ale krom léta jsem za loňský rok neměl moc volna :-|.
Přesně jak píšeš, do ničeho se nenutit, jinak to pozbývá smysl toho, co děláš rád.

Tak držím palce, ať se ti daří dělat co máš rád, bez nátlaku času či okolí.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Scotch Metafine 46min rok 1979 Made in USA
https://ez647.sk/cc/scotch_metafine.html

Takto na "začiatok" roku tu máme celkom zaujímavú lahôdku.
Kazeta Scotch Metafine je prvá metalka na svete. Scotch ju predstavil koncom roku 1978 a v roku 1979 už mala väčšina svetových výrobcov prvé kusy vlastnej metalky na trhu, ešte pred tým než sa normovali detekčné otvory, do tej doby sa kazety identifikovali ako typ II, dokonca výnimočne ako typ I.
Scotch som osobne nikdy nepovažoval za extra kvalitu, ale mali svojské riešenia a hlavne do sveta kaziet priniesli hneď dve revolúcie, ktoré ovplyvnili výrobu magnetickej pásky až do dnešných dní.

1. pridanie kobaltu do pásky oxidu železa, čo prinieslo dramatické zvýšenie výkonu a kvality zvuku, tento proces sa potom začal vo veľkej mierne využívať aj pri výrobe pásov typu II, od toho potom vznikol pojem pseudochrome, alebo High Bias, alebo "chrome postition"
Vynález kobaltových pásov tak dalo svetu nový pojem "superferro" aj keď niektoré a skoršie superferro ešte kobalt neobsahovali.
Rovnako tak spomalil nástup chromdioxidu, za ktorý si pýtal Dupont licenčné poplatky, tak sa väčšina výrobcov dala na vývoj pásky High Bias s oxidom železa dopovaného kobaltom, dneska tomu hovoríme FeCo. Okrem toho tak ako u audiokaziet, sa pseudochrom uplatnil aj vo VHS. V súčasnosti okrem novinky NAC v USA asi nikto už na svete nevyrába FeCo pásy.

2. Vynález pásky typu IV, nie len že priniesli nový typ audiokazety, ale chceli ísť kvalitou ešte vyššie a toho sa chytilo naozaj mnoho firiem, aj keď typ IV asi nikdy nedosiahol úspechu a rozšírenia ako u typu II, tak nie je to zanedbateľná položka v audio svete.
Okrem toho sa pásky Metal zdokonaľovali a našli využitie vo videu ako formát Video 8, DAT, DDS, rôzne zálohovacie pásky a ďalšieho rivala v Metal prevedení priniesla až Matshushita v podobe naparovaných Metal pásov, ktoré si našli cestu prevažne v digitálnych aplikáciach. V podstate až do vynálezu BaFe pásky, sa aj na profesionálne zálohovanie používali pásky Metal, aj keď mi stále nie je jasné či MP alebo ME.
A naozaj nebolo to tak dávno čo sa prešlo na BaFe, v podstate celý audio a video páskový priemysel položil základy všetkým moderným pásom na zálohovanie a vzhľadom k technologickému postupu magnetická páska nepovedala posledné slovo.

Ako som viac krát písal, páska z vrstvy z čistého kovu, neznamená čisté železo, ale najskôr podľa informácii ktoré som našiel, tak sa jedná o čistý kobalt bez oxidov. Teda kov na MP páskach je pasivovaný tenkou vrstvou kyslíka, aby sa zabránilo oxidácii častíc kovu, bol to problém s ktorým sa stretávali hlavne prvé pásky a vraj dochádzalo k oxidácii magnetickej vrstvy, na nete kolovali zvesti o tom že sa časom potom z metaliek stanú pásky typu normal, ale nikdy k tomu nedošlo :D
Proces výroby sa zdokonaľoval a pásky metal dosiahli svoj vrchol v závere 80tych a začiatku 90tych rokov, keď boli predstavené perly ako TDK MA-XG, Maxell Metal VerteX, Denon MG-X, Sony Metal Master.

Novinky Scotch Metafine sa vraj chytila hlavne firma JVC, ktorá ich pomerne intenzívne propagovala a všetky ich stroje boli kalibrované práve na Metafine pásky, teda aspoň zo začiatku zrejme. Ja doteraz neviem ako to bolo u JVC s výrobou vlastnej pásky, ale okrem OEM JVC metal kaziet som sa dočítal že JVC mal naozaj vlastnú výrobu pásky Metal a ostatné nakupoval OEM pretože v metalkách videl potenciál. Čo by možno bol ak by neboli tak drahé a kým ich cena klesla na prijateľné hladiny, tak už bol koniec audiokazetám. Cenám a výrobe metaliek a pigmentu čiastočne pomohol rozmach formátu Video 8.
Scotch predával a vyrábal vlastnú metalku Metafine asi len do roku 1981. Od roku 1982 ponúkal OEM kazety Denon typu IV pod názvom XSM IV.
Žezlo referenčnej metal pásky prebrala TDK. A tak každý mal ten svoj piesoček, kde kraľoval Basf s referenciou na typ I a typ II, Sony si strážila svoj typ III a TDK typ IV.

Výroba Scotch Metafine a dohady:
Scotch používal na Metafine min dva typy tela kazety, výroba v USA, ale druhý typ bol vraj z Japonskej pobočky, aj keď vyrobená páska bola z USA.
Metafine sa v uvedenom období 1979-1981 predával pre všetky tri trhy, dokonca som videl aj nejaké staré foto kde bola C46 Japan v veľkými cievkami, ale už to neviem nájsť.
Počas dvoch rokov výroby boli dokonca pridané aj detekčné otvory typu IV, kazety Metafine na webe mám dve:
C46 staršej produkcie s precíznejším telom, ktoré by teoreticky mohlo byť z tej Japonskej produkcie.
C60 novšej produkcie s USA telom, horšej kvality, ale s plnou detekciou typu IV.
Philips sa zrejme posnažil zaviesť nový typ IV do normy a správnej detekcie v kazetách, preto bol Philips vo svojom modely metal asi prvý a ostatný výrobcovia sa pridávali postupne, niektorý aj neskôr v prvej polovici 80tych rokov.
Ďalej by ma zaujímalo, ak predstavili svetu tieto nové kazety, tak ako to bolo zo strojmi na metalky? nahrávať na nastavení chrome nebolo vhodné, tak ako zabezpečili predaje aby si to ľudia už v roku 1979 vedeli aj nahrať?
Možno k tomu prispel aj samotný JVC, ktorý začal s predajom takých strojov čo najskôr, ale naozaj netuším kedy.

Dnešná kazeta, balenie:
Štandardne všetky verzie Metafine boli v hranatej hrubej tmavej krabičke s jednou matnou polovicou. Balené len v priesvitnej fólii.
Bola to doba 70tych rokov, keď Scotch ešte používal staré koncepty dizajnov, jednoduché vzory na obaloch, farebne odlíšené, v tomto prípade Metafine mierne vybočuje dizajnom z rady od ostatných kaziet pre daný rok, bezohľadu na trh a do bookletu pridal výrez na vodiacu časť kazety, čo celkom odlišuje kazetu od zvyšnej ponuky. Obal v zlatohnedej a čiernej farbe. Booklet je veľký skladací, dokonca trojdielny, ale len jednu malú časť máte na popis, všetko ostatné je prezentácia nového formátu kazety, kde sú aj grafy a tabuľky a Scotch vysvetľuje, čo ste si to vlastne kúpili, a porovnáva aj s kazetami typu II.
Nálepky sú jednoduché, presne hodné takejto kazety.

Kazeta:
Scotch preferoval v základe svojej produkcie dve koncepcie dizajnu a to priehľadné telo s tmavou trecou fóliou alebo čierne telo s malým oknom. Vyrábal v USA, Japonsku a Taliansku, neviem o iných pobočkách zatiaľ.
Telo má jednoduché vedenie pásky, hrubé steny a rôzne dizajnovaný povrch kazety v tomto prípade matný povrch, a lesklá je len časť akoby stredového okna a vodiaca časť.
Toto telo som už prezentoval u Japonského modelu Scotch vo vlákne C120, prišlo mi veľmi kvalitne a precízne vyrobené.
Väčšina kaziet Scotch používa celoplošný polep a časť kaziet len s úzkym pásikom peknej samolepky, preto tie dodávané polepy na popis.
Cievky sú Japonského typu so svorkou C a dvoma otvormi v dizajne cievky, povedal by som že tento typ tela a cievok je naozaj veľmi kvalitný a značku Scotch vyzdvihujú k veľmi kvalitným výrobkom.
Druhé telo, ktoré mám na webe vo verzii C60, je to Americké, prípadne sa také kazety robili aj v Taliansku, je tam trochu menšia precíznosť, ale hlavne cievky sú so svorkou, ktorá sa len vyklápa a nie je samostatná, ale súčasť celej cievky, je to najhoršie riešenie s veľkým hrbom alebo prepadom na návine pásky. Moderné kazety Scotch používajú štandardné vankúšiky, to tie staršie mali len špongiové a namiesto vodiacich kladiek mali pevné kovové kladky, cez ktoré sa páska len ťahala.
Niektoré kusy Metafine majú odliaty na povrchu tela veľký nápis SCOTCH, v mojom prípade len verzia C60.
Tmavá fólia na C46 nezakrýva okraje cievok okolo stredového okienka, vo verzii C60 áno.
Zavádzacia páska je číra.

Páska:
Šedočierný dizajn, má už na sebe nejakú tú pigmentáciu v podobe rýh, alebo je to nejaký výrobný proces.
Páska má neskutočne nepríjemnú prenikavú arómu, či zápach, ktorý nejde popísať, ale najbližšie tomu sú pásky Saehan MA a tie najvyššie rady Saehan typu II. Nikdy som z iných pásov tento zápach necítil, len u tých dvoch.

Kazetu som získal v 06/2016 vtedy ešte za cenu 199KC to bolo veľmi výhodné a verziu C60 podstatne skôr v 05/2013 ale tá bola za 600KC.
Čo je na dnešné pomery aj tak dobrá cena.
Verzia C46 je otestovaná, inak prázdna, ale verziu C60 som nahral už v roku 2013, preto sa s touto C46 už neponáhľam.

Subjektívne testy:
C46 nemá detekciu metal, a C60 áno, tak si to trochu rozvedieme a porovnáme.

Akai DX-57, 18.6.2016:
+2db bias -20, alebo -8
Nastavené ako typ metal:
Výsledky som mal o niečo horšie ako vo verzii C60, ale pri výkone +2db a biase -8 sú o niečo slabšie výšky, alebo podstatne lepšie výšky pri biase -20 ak sa bude nahrávať max 0db s tým že tam budú nejaké tie dropy. Nájsť vhodnú rovnováhu v kalibrácii tak stále táto kazeta pôjde použiť.
Vo verzii C60 v roku 2013 som na Akai nahrával až na +4db pri biase -20, aj keď výšky neboli presne ako na zdroji a občas boli aj poruchy, tak som tú kazetu považoval za veľmi schopnú čo sa zvuku týka.
Na oboch páskach som nepostrehol nijaký oter, alebo iný mechanický problém čo ma celkom prekvapilo.

Pioneer CT-S550S, 22.8.2016, len ako typ II:
-2db, slabé výšky, ktoré nepríjemne prenikajú na povrch ako skreslenie
BLE XD:
-4db aj tak pomerne skreslené, výšky sa derú napovrch nasilu, veľmi neprirodzený zvuk
verzia C60 so správnou detekciou typu IV:
+4db, výšková zhoda s použitím kalibrácie, vlastne bol zvuk tak dobrý že som druhú stranu nahrával na tomto decku, len chvíľu na začiatku strany bola zvýšená miera dropov, ale celkom sa to ustálilo, inak hrá nádherne.

Technics RS-AZ7, 24.7.2016, ako typ II:
0db skreslené, slabšie a veľmi preostrené a veľkým množstvom porúch a veľkých výpadkov zvuku
ATC:
nejakým zázrakom ju dokončilo
0db, silné skreslenie, výšky ako zdroj, kalibrácia pripomína viac metalku, ale zvukovo je to príliš skreslené, treba veľmi ubrať výkon
verzia C60 ako typ IV:
+4db, mierne slabšie výšky, občas dropy
ATC:
oba kanály sú nestabilné, rôzne kolíše balance, zvuk je veľmi ako výškovo okusaný, časť ostrá a časť zaniká, veľmi zlý dojem, skreslenie aj pri 0db

Technics RS-TR979, 11.7.2016, ako typ II:
+4db so silným skreslením, výšky extrémne silné a skreslené
ATC:
bias neskalibruje
verzia C60 ako typ IV:
+4db, slabšie výšky a horší pravý kanál
ATC:
+4db, lepšie výšky, stále je zvuk zvláštny akoby celkovo nevyvážený, aj keď podstatne lepší než bez ATC

Technics RS-TR575MII, ako typ II:
+2db len v špičkách, výšky prehnane ostré
verzia C60 ako typ IV:
+4db, výšky stredne uspokojivé, bez porúch a kolísania

Záverom: toto je veľmi zberateľská kazeta, mal by ju mať každý doma v poličke, hlavne "metalisti"
Na použitie, testy boli pred mnoho rokmi, neviem ako dneska s ďalším rozkladom a stavom tejto pásky, ale rozhodne pri správnej detekcii mi vyšiel dobre jedine Akai a Pioneer, deck Sony som vtedy ešte nemal no a bez správnej detekcie je to problém, ak si neviete deck oklamať na typ IV, alebo inak improvizovať, tak si veľmi tohto zvuku neužijete, inak sú to väčšinou stále použiteľné kazety, napriek tomu že boli naozaj prvé metalky na svete a že majú zlú povesť kvôli oxidácii magnetických kryštálov, čo myslím že spôsobí pokles výkonu, stratu výšok, poruchy a ktovie čo ďalšie.
Doporučujem čítať veľa názorov na Tapeheads, je to občas celkom zaujímavé.
Kazetu doporučujem ale hlavne do zbierky.

SilverFox: dobre len čítaj ďalej :P
Prílohy
IMAG0948.JPG
IMAG0949.JPG
IMAG0704.JPG
IMAG0705.JPG
IMAG0706.JPG
IMAG0707.JPG
IMAG0708.JPG
IMAG0709.JPG
IMAG0710.JPG
IMAG0711.JPG
IMAG0712.JPG
IMAG0713.JPG
IMAG0714.JPG
IMAG0715.JPG
IMAG0716.JPG
IMAG0717.JPG
IMAG0996.JPG
IMAG0997.JPG
IMAG0998.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

Veľmi zvláštna kazeta, prvá metal, tým je všetko povedané. Ja by som chcel krabicu. Tá kazeta sa mi výzorovo asi nepáči ale tie nálepky ano. Páči sa mi aj tá kazeta? Asi nie alebo áno? Podľa tých údajov by to malo byť 0dB v Dolby, v tých rokoch to bol asi zjav a ten prechod na decky s metal ready asi bol pomerne rýchly
Díky, parádny článok
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

hej tu neistotu v kráse dizajnu si vyjadril aj u tej C120 kazety Scotch Japan
u mňa to bolo tak že by som si také kazety asi sám nikdy nevybral, lebo na mňa nikdy nepôsobili zaujímavo, s výnimkou Metafine, po ktorej som skončil hneď ako sa objavila v ponuke na aukru
ale keď som sa dostal k prvej sade Scotch Master tak som celkom zmenil názor, a tie Japonské zase keď to má človek v ruke tak sú mimoriadne podarené a pôsobia veľmi dobre a kvalitne
zase tie OEMká sa tvária kvalitatívne a prevedením presne tak ako ich pravý pôvod ak kúpiš Scotch od SKC tak je to stále len SKC, ak nakúpiš Denon pod značkou Scotch tak to presne ako Denon vyzerá so všetkým ako má byť

ešte pozerám že podľa toho grafu MOL by mal byt metafine tak na +6db
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

verím tomu že naživo to bude pôsobiť dobre, Scotch bol dosť silný aj keď tá ich taktika mi trochu uniká. Vynájdu metal pásky a takmer hneď sa na to vyprdnú, to isté s kobalt dopovanými pásmi. (Wilhelm písal, že to vynašli v BASF ale nevedeli to nejak doriešiť).
Tých +6dB rátaj od Dolby loga, takže +4dB/250, ako ti vyšlo
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Viem že písal že používali karbonyl železa v roku 1934 na pásy Basf, ale nebolo to dopracované tak prešli na oxidy, čo bolo lepšie, ale o kobalte neviem

možno +6db za nového stavu mohla mať ked tam porovnávajú chromdioxid na 0db, čí?
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"