Niečo z tradičnej kuchyne : )

život nie je len o hifi ... ale aj o jedle, pití - spomínate si ešte ako chutili potraviny alebo nápoje v minulom storočí? Akú ste mali radi kozmetiku? Máte osvedčený recept?

Moderátor: AdmineR

Užívateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1500
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od užívateľa moniatko » Streda, 29. Decembra 2021, 14:24

niečo ako hádanka

Čo to asi tak bude dnes k obedu? O.o :D
_20211229_141500.jpg

Užívateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 7617
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať užívateľa:

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od užívateľa Kazetowich » Streda, 29. Decembra 2021, 18:07

nejaké hamburgery ?
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers

Užívateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1500
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od užívateľa moniatko » Štvrtok, 30. Decembra 2021, 15:12

Veru tak. Ale nie ako tie predtým.
Skúsili sme nový recept a boli BOMBASTICKÉ!
Boli také dobré, že som ich ani hotové nestihla odfotiť =D



Dnes je tiež mleté hovädzie, ale na iný spôsob. Tipnete si? ;)
_20211230_150549.jpg






PS: Ak chcete recepty, tak pridám.

Užívateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1500
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od užívateľa moniatko » Nedeľa, 30. Januára 2022, 13:13

SUPUŠUSoup aux cheux/Kapustová polievka
Kto pozná Funesa, pozná aj film Kapustová polievka.
Ale ktorí z vás pátrali po originálnom recepte slávnej filmovej polievky? ; )

My sme si ju doma obľúbili a Nstara napadlo, že by ste možno na to boli zvedaví =D
Akurát dnes si ju varíme.

Potrebujete:
1ks ............ Biela kapusta alebo kel (optimálne množstvo je 1-1,2kg na 5l hrniec)
2ks ........... cibuľa
2-6ks ..... mrkva (v originále sú len 2ks, ale my mrkvu ľúbime, takže jej dávame viac)
pár strúčikov cesnaku
3ks .......... klinček
mal by tam ísť slepačí vývar na zaliatie, no my používame hovädzí bujón (2 kocky), keďže nemáme tak často vývar
6-10 plátkov slaniny, podľa chuti (zhruba 0,3-0,5cm ako sa vám podarí odkrojiť)
na dochutenie tymián a celé čierne korenie (alebo celé korenie 4 farieb)
4 stredne veľké zemiaky, takisto záleží na vás, ako to máte radi
táto polievka sa nesolí, keďže tam ide vývar/bujón, no to už si viete podľa svojho gusta doladiť sami ;)

Postup:
Je to trošku komplikované, tak dávajte pozor ;D
1. Kapustu si nakrájame na také časti, aby sa nám vošla do hrnca (POZOR!! nie na malé, nesmie sa uvariť!) vložíme do veľkého hrnca a zalejeme vriacou vodou. Robí sa to kvôli očiste.
2. Necháme ju vo vriacej vode 5 minút v odokrytom hrnci.
3. Po uplynutí 5 minút kapustu vyberieme do nejakej misy/na tanier a necháme vychladnúť.
4. Ak nemáte dva 5l hrnce, budete si musieť ten použitý umyť aj osušiť.
5. Kým chladne kapusta, pripravíme si cibuľu, mrkvu, cesnak + treba nakrájať slaninu.
6. Keď je kapusta ochladnutá, nakrájame ju na hrubšie pásiky.
7. Do čistého oleja dáme bohate hrnca :D ale zas aby sa to v tom neutopilo. Keď sa olej rozohreje, pridáme tam JEDNU cibuľu nakrájanú na štvrťky a všetku mrkvu nakrájanú na hrubé kolieska (asi 2-3cm).
8. Cibuľa s mrkvou sa osmahnú len krátko (1-2min) a poukladáme vrstvu kapusty (zhruba polovičné množstvo).
9. Vrstvu kapusty posypeme tymiánom, korením a hodíme tam cesnak. Na to poukladáme slaninu. Stred si necháme voľný na DRUHÚ cibuľu. Tú si dáme na polovice a do jednej polky zapichneme klinčeky (do vonkajšej strany). Tá príde do stredu medzi slaninu.
10. Zasypeme zvyškom kapusty.
11. Zalejeme horúcim vývarom alebo horúcou vodou tak, aby sa zaliala všetka kapusta, ale aby zostalo miesto aj na zemiaky.
12. Po zovretí varíme na miernom ohni 75 minút.
13. Pripravíme si zemiaky, ak sú moc veľké, dáme ich na polovicu alebo tretinu. Nie malé! Nemali by sa v polievke rozvariť.
14. Zhruba v polovici varenia pridáme zemiaky.
15. Ak varíte s bujónom, ten sa pridáva 10 min pred koncom varenia

Hotovo! Dobrú chuť =)
Existujú rôzne varianty tejto polievky, na Jutubu aj inde nájde plno receptov.
Alebo ak sa dostanete ku knihe Kapustová polievka, tam je recept na túto polievku spomenutý.
V jednej variante sa slanina nepridáva do polievky ale nakoniec sa pridá opražená na kocky do hotovej polievky (ako napr. na bryndzáky). To sme chceli už sto razy vyskúšať ale nejako sme sa k tomu nedostali =D
Každopádne myslím, že aj to stojí za pokus.


Tak a takto nejak to vyzerá (keďže ja nejem zemiaky v polievke, tak na ukážku aj Nstarova porcia :D)
IMG_4015.JPG
IMG_4015.JPG (55.98 KiB) 1140 zobrazení
IMG_4018.JPG
IMG_4018.JPG (57.38 KiB) 1140 zobrazení

Užívateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1500
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od užívateľa moniatko » Nedeľa, 30. Januára 2022, 14:40

ešte jeden receptík, aby k polievke bolo aj hlavné jedlo (i keď supušu nie je klasická polievka, je dosť sýta)

Pizza Štangle s cesnakovým a cviklovým dressingom
500g ................. hladká múka
odoka .............. olivový olej (2-4PL)
kvások (buď zo sušeného droždia alebo čerstvých kvasníc) - do kvásku treba dať aj 2ČL cukru
200-400ml ... voda
1-2ČL ................ soľ
Na potretie si zarábam pretlačený/nastrúhaný cesnak v olivovom oleji (a zvyšok použijem do dressingu)

Postup:
1. Ako prvé si zohrejeme vodu (aby bola vlažná), dáme do nej 2ČL cukru a pridáme droždie alebo kvasnice.
2. Rozohrejeme si trúbu aby v nej bolo dostatočne teplo (ale nie horúco!) a necháme tam kysnúť kvások.
3. Múku si počas váženia rovno aj preosievam, nutné to však nie je.
4. Do múky pridáme olej, soľ a nakysnutý kvások.
5. Miešame a podľa potreby dolievame vodu.
Ja som si dnes naliala 400ml - z toho som použila časť na kvások, ostatné som dolievala a zostalo mi cca 100ml. Píšem to preto, lebo vodu dávam podľa potreby cesta.
6. Miesime dokým nedosiahneme mäkké nelepivé cesto. Aby sme sa rozumeli => cesto by nemalo byť mokré, ale ani tvrdé. Preto pridávame vodu i múku podľa potreby.
7. Necháme na teplom mieste vykysnúť. (napr. ako kvások)
8. Po vykysnutí cesto vyberieme a necháme si trúbu rozohrievať na 180°C
9. Pripravím si plech na ktorom budem piecť a dám naň papier na pečenie.
10. Ja nie som fajnšmeker, takže z cesta trhám kusy asi ako päsť a z tých tvarujem štangle.
11. Uložím vytvarované štangle na plech, potieram ich pripraveným olejom s cesnakom.
12. Pečiem asi 10-15min, vlastne ja to stopujem podľa farby. Keď začnú hnednúť, vyberiem ich.

Dressing:
Horespomenutý olivový olej s nastrúhaným cesnakom
1ks ......................... biely jogurt
Strúham do toho tvrdý syr podľa potreby = kým nedosiahnem požadovanú hustotu a chuť (Eidam alebo Michalovskú tehlu - ja moc syry neľúbim, iba fakt tie dobré :D)
podľa chuti ..... soľ, čierne mleté korenie, červená paprika, oregano

Postup:
1. Čo mi zostalo po potretí štanglí používam do dressingu
2. Vykydnem do toho biely jogurt (ak máte veľký - 400ml - tak polku)
3. Nastrúham dostatočné množstvo syra
4. Trošku premiešam, pridám koreniny (soľ, korenie, papriku, štipku oregana) a opäť premiešam
5. Dochucujem podľa potreby (syr, koreniny)

Hotovo! Dobrú chuť =)

Takto nejak to vyzerá hotové. Tie štangle ozaj odhadujem podľa farby. Akonáhle sa začnú takto sfarbovať, vyberám ich.
IMG_4016.JPG
IMG_4016.JPG (67.37 KiB) 1137 zobrazení


A ozaj, skoro som zabudla Nstarov cviklový dessing :D
To zmiešate strúhanú zaváranú cviklu s trochou jogurtu a dochutíte soľou podľa seba.
That's all :D

Užívateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1500
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od užívateľa moniatko » Piatok, 20. Mája 2022, 19:47

Dnes z iného súdka tvorivosti.
Mala som chuť na nejaký mls. Strašne moc lúbim tie koka sušienky od opavie.... Lenže!
Je to neskutočne drahé a gramáž sa stále zmešuje (aspoň mám ten pocit - krabica veľká a obsah asi tak pätina až nie šestina tej krabice)
Tak som si povedala, že si nájdem recept a urobím si to doma.
Nečakala som nič svetaborné, no výsledok je fantastický!

Dokonca to nie je až také náročné ako som si napoprvé myslela (ani časovo ani finančne)
Jedna 180g krabička KOKA sušienok vychádza cez euro... teda až nie viac - naozaj neviem, nekupovala som to ani nepamätám. Musela som to nájsť - takže 180g stojí 1,49€
..... :lol: proste mi to nedalo, musela som :lol:
A mne vyšli 3 plechy (cca 80ks) za 1,75€ (nerátala som kakao, keďže tam idú len 3PL a mala som ho doma a ešte energie a papier na pečenie ... nebudem až taký detailista :D)
Jednoducho povedané, za pomerne krátky čas, minimálne náklady máte vynikajúcu maškrtu ku káve, čaju či k mlieku.

Tak tu je recept = )
Našla som jeden veľmi dobrý na vareche, ale predsa som ho upravila podľa svojich možností...

Suroviny:
170g ..... hladká múka
60g ...... polohrubá múka
(v recepte bolo 230g hladkej, ja som toľko nemala, preto som to zmiešala a myslím, že je to tak lepšie)
250g .... maslo
(dnes je maslo drahý luxus, čiže som kúpila najlacnejší palmarín, čo som zbadala = kópjednoťácky palmarín - mimochodom najdrahšia položka =D )
100g ...... kokos strúhaný
120g ...... cukor práškový
(mne tam padlo 150g a aj to si Nstar sťažoval, že sú málo sladké =D)
3PL ........ kakao

Postup:
1. Maslo necháme zmäknúť buď prirodzenou cestou, že ho necháme nejaké 2-3h vytiahnuté z chladničky alebo si ho nakrájame na menšie časti/kocky a zohrejete asi na 20-30 sekúnd v mikrovlnke.
!POZOR! akonáhle uvidíte, že sa rozteká, stopnite mikrovlnku, maslo má byť mäkké, nie riedke.

2. Do misy si preosejeme múku (je na vás, či použijete len jeden druh alebo ju zmiešate)

3. Ďalej pridáme k múke cukor, kokos a zmäknuté maslo.

4. Túto masu dobre vymiešame, aby sa zjednotilo.
Nebudem vám klamať, maslo spôsobuje, že sa cesto lepí a budete ho mať skôr na rukách než v mise. Na to existuje jediná rada - trpezlivosť.

5. Keď cesto javí známku, že sa zjednocuje (lepí sa do jednej kupy), trošku si ho pomúčime, aby sa toľko nelepilo a dáme ho do igelitového sáčku do chladničky.
Odporúča sa 1h, ale ide o to, aby maslo stuhlo a cesto sa lepšie formovalo na plech. Dá sa odložiť aj do druhého dňa, ono sa v chlade určite nepokazí - nemá sa čo pokaziť =)

6. Neviem ako vám, ale mne sa trúba rozohrieva dlho, takže ako prvé si ju zapnem na 180°C

7. Na plech si rozložíme papier na pečenie a z cesta si uždibkávame rovnomerné kusy, z ktorých robíme guličky.
Je na vás, či budú guličky veľké alebo malé, dôležité je, aby boli približne rovnaké, aby sa rovnomerne upiekli.
Ešte jedna poznámka - guličky sa stláčajú vidličkou, takže necháme medzi nimi rozostup aspoň 1-2cm.


8. Keď máme plech naplnený, guličky jemne postláčame vidličkou. Nie silno, ani úplne, len aby sa z nich vytvorili placky s tvarom =) **cesto sa bude lepiť na vidličku, preto som si po každej druhej placke tú vidličku "namočila" do múky**
Treba bajočkom kontrolovať, či sú stlačené všetky približne rovnako. Ani ja nie som taký génius, aby som ich utlačila všetky na chlp rovnaké, ale zas treba mať cit, aby jedna nemala 3cm a druhá 0,5cm.
Posledný plech som robila tak, že som si ich stláčala vopred na pracovnej doske a potom ukladala na plech. Ale to preto, že som to robila na jednom a keď bol horúci, cesto sa mi lepilo a rozpadalo.


9. Stlačené placky pečieme vo vyhriatej trúbe 10 až 15 min.
Prvé - veľké placky sa mi piekli 12-13 min.
Tým menším stačilo aj 10 min.
Keď začnú voňať, vytiahnite plech, jednu skúšobne prepolte a keď je v strede ešte nedorobená, vráťte to do trúby na nejaké 2 minútky.
Treba to strážiť, aby neprihoreli a neboli moc tvrdé.


Dúfam, že sa aj vám podaria chutné sušienky =)

IMG_20220520_182936.jpg
IMG_20220520_182936.jpg (59.96 KiB) 93 zobrazení
IMG_20220520_181445.jpg
IMG_20220520_181445.jpg (73.57 KiB) 93 zobrazení

Napísať odpoveď

Návrat na "Nápoje, jedlo, recepty, vintage móda, kozmetika ..."