C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

ja neviem, z pohľadu ako si povedal, že je to HF high je to celkom zaujímavé, kedysi možno keď bola o nejaké centy drahšia od normalky ...nálepky sa mi veľmi páčia
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Tak konečne viem, čo sú pekné nálepky :D, podľa Nstara. My dvaja sme absolútne na opačných póloch ohľadne kaziet a pri nálepkách ten rozdiel nevyjadrí ani nekonečnosť vesmíru.
Ale v dobrom, nemôže sa nám páčiť to isté, ale aby sa nám páčil presný opak... :lol:
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Táto kazeta naživo na mňa pôsobí kvalitným dojmom. Keby mala iný nápis a lepší booklet aj by som uveril, že je to vyšší model.
Yamahe pred rokmi sadla. Pekný čistý zvuk.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

GiG-2 46min rok 1995 Made in Japan, Japonský model
https://ez647.sk/cc/sony_gig2.html#95

GiG - Get in the Groove
K tomuto modelu na fóre nie je prehľad, ale jedná sa v podstate o taký vstupný model High, dokonca ešte pred radou CDix II, samozrejme predošlý model HFII je ešte nižšie, ale len krátko, za to GIG sa celkom ujal v modernej hierarchii Sony 90tych rokov pomerne dobre. Existuje rada normal GiG-1 a High GiG-2, kde má dnešná menovaná zase na 99% pásku triedy UX, resp v prevedení ako sa použila do HFII.
U typu I ešte poriadne netuším aký je tam pás, pretože ich mám málo. (mám jednu z roku 2000 a kvalitatívne to vyzerá na situáciu ako u posledných CDix I z Thajska)
Rada GiG vznikla práve v tomto roku 1995 a držala krok s CDix častými obmenami dizajnu, ale v základe ste dostali rovnakú kvalitu, len nie individuálnu farebnosť pre každú dĺžku.
Model GiG-1 vydržal až do roku 2000, teda skončil o jednu generáciu skôr než audiokazety Sony ako celok.
Model GiG-2 vydržal do roku 1999, teda dve generácie pred koncom.
Ako najnovšiu verziu GiG-2 mám v zbierke ročník 1997 a ešte zaručujem v tej dobe pravosť UX pásu, u tej novej 1999 by to teoreticky mohlo dopadnúť ako s CDix II a inými Sony High pásmi z tej doby.

Dnešná kazeta, balenie:
Ultraslim tmavá krabička Sony.
Krátky L booklet s jednoduchou grafikou s riadkami aj štvorčekmi na popis. Nálepky taktiež jednoduché, na štýl CDix v bielej a sivej, ale plus za logo kazety.
Fólia je zase mnohofarebná podľa odlesku CD, ktoré táto prvotná verzia modelu prezentuje. Zadná strana ukazuje dĺžky, pestrú hierarchiu typu II, kde je GiG tesne nad HFII ale ešte pod CDix II, aj keď kvalitatívne by sa dalo povedať že sa hráme s rovnakou páskou v prvých štyroch modeloch hierarchie, len sa mierne menia kazety a hlavne farbičky.
Celkovo táto kazeta na mňa silne pôsobí ako niečo z hry, alebo pre hru GTA San Andreas, ktovie prečo :D

Kazeta:
Celopriehľadná, mierne tmavá, používa rovnaký typ Japonského tela typu HF, ako som prezentoval včera a porovnával jeho dizajnové zvláštnosti s Európskou verziou.
Cievky ostávajú pri klasike dizajnu Sony v peknej snehovobielej s čiernou svorkou. Potlač je trochu viac šialená, nápadná a grafiťácka. Celkový štýl, rozmer a trojfarebnosť potlače dáva tejto kazete celkom zaujímavý charakter napriek základnému telu.
Myslím že svoju prácu zvládne dobre, kvalita Sony je stále zachovaná.

Páska:
Špecifický odtieň hnedej typický pre UX, ale stále zvýšená priesvitnosť pásu ako u HFII, takže sa stále pohybujeme v najľahších vodách kvalitatívneho prevedenia základnej High pásky Sony.

Kazetu som získal v 08/2019, test len Akai, inak prázdna.

Akai DX-57, 30.8.2019:
+4db bias -4, výstup slabší o 2db
V podstate to bude jedna zo šarží UX pásky v priehľadnej kazete. Zvuk je celkom pekný, výkon menší, teda totálne na hrane +4db, žiadne poruchy ani kolísanie, typ II vstupnej triedy pre nenáročných.

Do zbierky je to jedna z ďalších šialených modelov Sony, kazeta by sa mi aj celkom páčila, ale nepáči sa mi prístup Sony v 90tych rokoch. Máme 5 modelov triedy typu II a do štyroch z nich použijú rôzne šarže UX pásky a do najvyššieho UX-S. Toto ma vyslovene nejako deprimuje, aj že vypustili UX-Pro, zrejme Japonci šli viac po dizajnoch a farbičkách v tej dobe a s kvalitou boli spokojný tak ako je, za to u typu I normal si zachovali všetky tri kvalitatívne triedy pásky, čo ma celkom fascinuje. No predpokladám ak chcel Japonec niečo extra z triedy II, tak šiel do inej značky.
Taká Maxell XLII-S bola k dispozícii dlho v Japonsku, ale napríklad zase TDK svoju SA-X nedržala dlho v Japonskej línií, tiež nechápem prečo, nehovoriac o iných kazetách.
Aj Axia dlho živila niektoré vysoké modely, ale už je to dosť offtopic.
Na nahrávky táto kazeta proste splní presne to čo HFII, alebo CDix II z rovnakého obdobia, naozaj z hľadiska kvality si vyberáte len dizajn, kvalita ostáva.

Nec:
takže si svoju HFII získal pred rokmi z aukcie, od zberateľa, alebo sú to ešte naozaj tie nákupy z 90tych rokov z trhoviska ako som spomínal?

Nstar: takže sa ti celkovo páči aj kazeta HFII aj keď je mimoriadne tmavá?

Stano: nejako ma napadli nevhodné politické komentáre v súvislosti s rôznymi preferenciami, tak som rád že u kaziet je to ešte v poriadku :D
Prílohy
IMAG0594.JPG
IMAG0595.JPG
IMAG0432.JPG
IMAG0433.JPG
IMAG0434.JPG
IMAG0435.JPG
IMAG0436.JPG
IMAG0437.JPG
IMAG0438.JPG
IMAG0439.JPG
IMAG0440.JPG
IMAG0441.JPG
IMAG0442.JPG
IMAG0443.JPG
IMAG0444.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

Ja teda v dobe aktuálnosti by so to rozhodne kúpil, páči sa mi a to veľmi aj keď je to len ďalšia variácia na základný dizajn. Trochu naozaj škoda, že žonglovali stále s tými UX ale nevadilo by mi to. Booklet má štýl a nálepky si presne popísal, síe nuda ale bod za nálepku GIG. Potlač na kazete je proste super
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Sony CDix II 46min rok 1991 Made in Japan, Japonský trh
https://ez647.sk/cc/sony_cdix2.html#91

Dúfam že je to naposledy čo sa mi nejaká kazeta v prehľade zatúlala, aj keď to nevadí, pretože v zozname to bude podľa abecedy.
S High CDix som začal až verziou 1995 a teraz si ukážeme ešte staršiu verziu z tých celkom podarených, tak ako u kaziet normal.

Balenie:
Ultraslim tmavá Sony krabička.
Fólia je nadizajnovaná tak aby ladila s bookletom ako celok s 3D efektom, inak povedané aj z obyčajného textu a jednoduchých farieb sa dá spraviť veľmi pútavá a zaujímavá fólia.
Hlavnú časť dizajnu prednej strany tvoria len texty a čísla rôznych malých a veľkých fontov a maskota s megafónom. Dôležité je tu farebné podanie, kde je fólia v jednoliatej farbe, ale texty sú priesvitné a booklet v tejto časti je dvojfarebný s rôznym grafickým vzorom. Pre každú dĺžku je jedinečná farba fólie aj bookletu aj vzor na booklete. Nejedná sa o mix náhod ako v prípade CDix II verzie 1996.
Všetky dĺžky vyzerajú veľmi efektne, ako môžete vidieť na odkaze na web tieto kazety pokope zabalené, alebo ich jednotlivé booklety, vlastne z tejto kolekcie mi chýba už jedine C20.
Booklet je teda stredne veľký skladací typ J upravený pre Ultraslim, kde okrem zmienenej grafickej strany je zvyšok určený na popis.
Nálepky sú v odtieňoch sivej, a modré sú len nápisy o páske a značenie modelu, ktoré ale nie sú ako samostatný polep.
Ale toto je ešte doba keď sa na obale, dokonca aj nálepkách jasne označovalo aký typ pásky je použitý v tomto prípade extra uniaxial zodpovedá pásu používanom v kazetách UX.
C46 na dnešnej kazete je ladený fóliou do svetlo zelenej a graficky bookletom s modrou fialovou farbou s vlnovkami, v podstate všetky booklety tohto roku CDix II sú založené na grafických ilúziách, akých je po internete neúrekom.

Kazeta:
Ta staršia konštrukcia s rovnými hrubými stenami ako som prezentoval v triede CDix I, pomerne tmavá s celoplošnou potlačou, vlastne náprotivka verzie normal tohto ročníka je práve s tými zelenými cievkami, takže doba pomerne dobrej kvality.
Potlač je podkladovo čierna, s veľkým označením strany, farebným značením dĺžky podľa fólie a toho maskota s megafónom.
Cievky sú v tejto verzii ešte tom luxusnejšom prevedení typu ako v kazetách HF-S a vo veľkej verzii v snehovobielej farbe a sivej svorke.

Páska:
Špecifický odtieň hnedej pre pásy UX, ktoré sú odhalené až na jasnejšom svetle.

Kazetu som získal v 09/2017, test len Akai, inak prázdna.

Akai DX-57, 29.9.2017:
+2db, bias -8
Nižší výkon, a poruchové výšky, taká strapatosť a poruchovosť ako na pokrčenej páske. Je možné že na iných deckoch pri správnej kalibrácii to bude lepšie. Páska vyzerá opticky ako nová, takže neviem čo to spôsobuje, resp. sa s týmto javom stretávam veľmi často u rôznych kaziet. S UX mám skúsenosť že sa to proste deje u starších kusov mimoriadne často, ale občas ma prekvapí nejaký kus kazety, ktorý sa tvári úplne v poriadku.
O niečo menšie prejavy tejto strapatosti som mal aj na Európskych UX 60 pre rok 1992 aj 1997, dokonca 1986, obe som nakalibroval a nahral tak aby boli k mojej spokojnosti a zvukovo sa to prejavilo čo najmenej, inak povedané, každý deck tento problém pojme inak, takže experimentovať a skúšať je najlepšie riešenie, pretože pásky sú opticky v poriadku, žiadne plesne ani stopy bordelu po použití, takže je to škoda nevyužiť a trochu sa s tým nepotrápiť.

Do zbierky to vyzerá na mimoriadne peknú kolekciu, toto je naozaj škoda rozbaľovať a na nahrávky platí to čo už tu píšem posledné dni stále, UX v dobrom stave sa dá nahrať slušne s trochou snahy a kalibrácie v horšom stave sa môžu vyskytovať problémy, ale inak by som ju odporučil. No a teda dúfam že je to naozaj posledná zabudnutá kazeta z tejto rady.
Prílohy
IMAG0548.JPG
IMAG0549.JPG
IMAG0445.JPG
IMAG0446.JPG
IMAG0447.JPG
IMAG0448.JPG
IMAG0449.JPG
IMAG0450.JPG
IMAG0451.JPG
IMAG0452.JPG
IMAG0453.JPG
IMAG0454.JPG
IMAG0455.JPG
IMAG0456.JPG
IMAG0457.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3648
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

tak toto je šupa, veľmi pekná a havne vo fólii. Ja by som teda prijal z každej po dva kusy aby som ju mohol nahrať ale pritom si nechať aj zabalenú. Hodil by sa tam nejaký happy hardcore, booklet je krásny ale tie nálepky trochu zaostávajú ale asi sa tu hodia, ja viem, že Stano už netrpezlivo klopká prstami o stôl ale za mňa ak tam ešte nejakú podobnú nájdeš tak dobre
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1329
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

:lol:
Stano sa chystá rozoberať stromček, vyzerá dosť smutne. Ale ani to sa mi nechce.
Mňa tieto nové Sony nejak neberú, ale to v podstate ani maxell, aj keď maxell má v nových zopár kaziet, ktoré nie sú celopriehľadné a také kazety mám rád.
Aj tak tie nové zbieram len z povinnosti, nebavia ma :D
Kazety mám rád bez nálepiek, páčia sa mi čisté nepolepené.
K politike a kovid situácii dodám...
Kamoš mi vysvetľoval, ako ho nechceli zobrať k lekárovi špecialistovi, lebo nie je očkovaný...
Tak si daj spraviť test a zoberú ťa.
Na čo sa budem testovať, keď som zdravý?
No aby mali istotu, že zdravý si :D !
Ja sa testovať nedám, ja tomu nedvoverujem a som zdravý.
To sme mali riadne pod čapicou...
Tak som mu povedal: "Keďže ty už rozumieš aj medicíne, naprav si aj tie kríže a nechodievaj k doktorom čo nič nevedia" :lol:
Nec
stará páka
Príspevky: 617
Dátum registrácie: Sobota, 29. Augusta 2020, 19:35

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nec »

Obal aj kazeta sú parádne. Dobré obdobie Sony.
Stano ani ja nelepím. Resp kedysi som lepil a následne v jednom momente strhal všetko dole. Ešte ako puberťák.
Za "edukáciu" kamoša palec hore. :D


.
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1753
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa moniatko »

Tá GiG ma moc neoslovila Edit - čul som kukla znova na tú GIG a má ppči nálepky. Hlavne to "G Sony"
ale ďalšia CDix-ka zas áno. Dosť ma bavia.

Nie zas tak, že by som mala na to ich zozbierať. Za to poklona, Erik.
Ale rada sa na ne pozerám, čo ešte nevymyslia (viem už vymysleli ale pre mňa je to nové, takže tak :D )
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Sony XII 46min rok 1995 Made in Japan, Japonský trh
https://ez647.sk/cc/sony_xii.html#95

Tento skoro najvyšší model, od tohto roku označovaný aj ako STAMINA, je zase len verziou s UX páskou, ale narozdiel od tých predošlých troch kaziet, je toto ako plnohodnotná náhrada UX kazety v slušnom tele.
Verzia normal používala pásku HF-S a verzia High len UX, znovu prikladám prehľad tejto rady na fóre.
Z toho vytiahnem len informáciu že rada X, konkrétne XI a XII sa predávala v rokoch 1991-1998 pre Japonský trh, teda predpokladám že ešte aj posledná verzia by mohla mať pravú UX pásku a že sa Mexický či cudzí paskvil do tohto modelu už nedostal, pretože ho ukončili ešte predtým.

Balenie:
Dnešná kazeta, klasicky už Ultraslim tmavé puzdro Sony.
Fólia pôsobí dosť luxusne v tej apláckej jednoduchosti bielej s jednoduchou potlačou, kde je logo Sony zvýraznené lesklou striebornou s farebným odleskom. Zadná strana so značením dĺžok, hierarchie a piktogramami, aj u tejto kazety preferujú použitie vo walkmanoch.
Booklet krátky typ L, vonkajšia strana je takmer úplne prázdna a riadky na popis len vnútri, celkovo veľmi jednoduché riešenie, grafici sa nepretrhli, nálepky zase na štýl CDix bielo sivé s niekoľkými detailmi navyše.

Kazeta:
Toto telo som už prezentoval pri nahrávke modernej Európskej Sony UX-S, tak v Japonsku tento dizajn prišiel už v roku 1994, kde je malé okienko natiahnuté okolo veľkosti plastových cievok a mimoriadne zaoblené hrany. Stredne sivá kazeta s dvojfarebnou potlačou.
Cievky v tejto kazete sú osadené štandardné Sony snehovobiele so zelenou svorkou, čo je mimoriadne osviežujúce. Staršia verzia 1994 používa rovnaké telo, len má osadené tie netypické Sony cievky s tou jednou drážkou, čo asi odkukali od SKC :D, čo sa do tohto tela vôbec nehodí, ale tieto klasické Sony sú super.
Myslím si že ako náhrada za UX model je toto veľmi dôstojná a moderná verzia kazety, to že v Európe do tohto dizajnu pchali rovno UX-S to je už iná záležitosť. Ale smejem sa, pretože vyšší Japonský model XSII s páskou UX-S používa práve to veľkooknové telo čo u nás UX :D

Páska:
Sme zase pri našej štandardnej tmavej hnedej UX páske, toľko kaziet a stále sa pohybujeme len v základe :D

Kazetu som získal v 10/2019, test len Akai inak prázdna. Druhý krát som ju dostal nedopatrením zrejme, znovu práve tento mesiac v balíku, takže tá je voľná na predaj či výmenu.

Akai DX-57, 28.10.2019:
+4db, bias -4, výstup slabší o 2db
Malo by sa jednať o UX pásku, zvuk je taký slabší, ale výškovo je trochu agresívne prenikavá, a pri biase 0 zase viac tlmená, nedá sa nájsť vhodná rovnováha aby sa to zhodovalo so zdrojom, celá farba je trochu skreslená, bez porúch a kolísania.

Páči sa mi táto rada do zbierky, pre celkom podarený a moderný obal, a na nahrávky zase odporúčam vzhľadom k tomu čo som písal stále posledné dni o páske UX.
Pripomínam predaj zabaleného kusu navyše je za 14,34eur, dneska to je s cenami zlé, alebo vymením za adekvátny kus.

Moniatko:
tak niečo málo by sa zozbierať dalo, ale každý sa bráni obéznym cenám :D
Prílohy
IMAG0196.JPG
IMAG0197.JPG
IMAG0458.JPG
IMAG0459.JPG
IMAG0460.JPG
IMAG0461.JPG
IMAG0462.JPG
IMAG0463.JPG
IMAG0464.JPG
IMAG0465.JPG
IMAG0466.JPG
IMAG0467.JPG
IMAG0468.JPG
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1753
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa moniatko »

táto kazeta sa mi páči, ale na druhú stranu, dosť mi pripomína Maxell UDI-CD (až na to okienko, tu sú lepšie vidieť cievky, což je pecka!)
no za tie peniaze.... pfú čo ja viem, asi by som dosť premýšľala, čo si kúpim, keby som v obchode a vidím tam rôzne kazety

a čerešnička na torte - samozrejme nálepky :D ja som asi úchyl nálepkový, neviem prečo, ale dosť ma bavia, hlavne mám nutkanie ich všetky niekam polepiť :D

vtipné, že obal z tejto kazety mám (jedna dobrá duša mi poslala obaly a medzi nimi bol aj takýto) a vlastne už nič viac - čo táram, ešte tie nálepky mi ku šťastiu chýbajú - ale spokojím sa aj s obalom, hlavne že bude album pestrý =)
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"