Kazitka vo vintage elektronike

касетные плейеры ... мп3 плейеры vintage hifi stereo

Moderátori: AdmineR, janvys

FixYourAudio
metál za zásluhy
Príspevky: 163
Dátum registrácie: Štvrtok, 7. Marca 2019, 12:20

Kazitka vo vintage elektronike

Príspevok od používateľa FixYourAudio »

Nie su kazitka ako kazitka.

Do novodobej elektroniky sa davaju kazitka, aby kratsie vydrzali. Ale kazitka tu mame uz dlho, prakticky od kedy sa zacala elektronika vyrabat. Tie kazitka vo vintage eletronike su ale o necom inom. Nemaju za ulohu znefunkcnit zariadenie. Maju za ulohu degradovat zvuk. Uplni majstri v tom boli inzinieri Sony.
Pouzivali na to rozne finty. Napr. odbocenie signalu v signalovej ceste na indikator vybudenia. A ako na potvoru sa tam z toho indikatora dostalo skreslenie... Pouzivanie 4066 prepinacov, nekvalitnych dolby obvodov, atd. Preco vyrabali rozne dolby integrovane obvody? Jeden kvalitnejsi a druhy kazil zvuk? Nebolo by efektivnejsie vyrabat jeden?

Kazetak je po elektronickej stranke vcelku jednoduche zariadenie. Staci na to jednoduchy predzosilnovac, nejaky korekcny zosilnovac, ekvalizer, koncovy zosilnovac. Vsetko extremne jednoduche. Vsetky, lacne ci drahe, by mali zniet rovnako. Ale nezneju.

Pozrime sa na Sony DD walkmany. Nemali by hrat rovnako? Dokonca rovnako kvalitne ako napr. kazetovy deck? V com sa vlastne odlisuju?

Keby zneli rovnako, tak by vyrobcovi znacne klesli trzby. Musia mat extra drahu vlajkovu lod ktora hraje najlepsie - WM-DC2, potom drahsie ostatne DD modely.. a nakoniec ten plastovy zvysok. A rozdiel musi byt naozaj velmi pocutelny. Inak by ziadnu DC2-jku nepredali.

Samozrejme, neplati to na vsetko. Ved aj mechanika hra doleztu rolu. Ale teraz som si zobral na pretras len tu elektroniku.

Tak som si zobral Sony DDIII a zacal som hladat v com to asi len bude. A nasiel som ten kondik ktory ma nespravnu hodnotu. Hned som skusil DDII, DD33.. a presne to iste. Jednoducho tym walkmanom chybaju basy a ta spravna dynamika.
Po uprave ... krasa. Nadherny zvuk, parada. A stacilo len tak malo....

Viac som o tom napisal tu

https://fixyouraudio.com/tutorials/sony ... s-useless/

Marian
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Kazitka vo vintage elektronike

Príspevok od používateľa EZ647 »

a ešte by sa dalo písať o bezolovnatom cíne, ktorý neviem kde a odkedy sa v ktorých audio/video výrobkoch vyskytujú od ktorého roku u akej firmy

u kondíkov predpokladám že zo znižujúcou kapacitou klesá priepustnosť pre nízke frekvencie?
potom tie rôzne zvody a vnútorný odpor a ďalšie veci v ktorých som si stále nespravil jasno
4066 čo pozerám sú takmer všade, ešte aj v rádiokazetovej aiwe čo je plne mechanický stroj to tam je, preboha prečo? :D

s tým rozdielom medzi jednotlivými modelmi, to už niekto spomínal viac krát, keď firma robila 10modelov jedného výrobku, tak nesmeli všetky hrať rovnako dobre, potom už človek vyberal aj hlavne podľa toho na čo mal
ale nebyť tohto fóra a pod. ja by som nikdy o DD rade walkmanoch Sony nevedel, nikdy som ich v 90tych rokoch nevidel v predaji, ani v katalógoch, asi som to tesne minul
jhradec
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1016
Dátum registrácie: Piatok, 12. Októbra 2018, 15:51

Re: Kazitka vo vintage elektronike

Príspevok od používateľa jhradec »

Ono to v těch walkmanech nemuselo být kazítko. Ten walkman se dodával s nějakými sluchátky-> a když ta sluchátka basy nezahrála tak jejich odříznutí snížilo spotřebu, což je u strojků na baterky taky žádoucí. Samozřejmě pro moderní sluchátka je to naopak -> to ale pro tehdejší konstruktéry nebylo v zadání.
Napísať odpoveď

Návrat na "Walkmany, mp3 a iné prenosné drobné audio"