C46 a C45 dĺžky audiokaziet

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Aká je Vaša najbľubenejšia dĺžka kaziet?

C10
1
5%
C46
3
14%
C60
3
14%
C74
2
10%
C90
11
52%
C100
1
5%
C120
0
Žiadne hlasovania
iné - napíšte do diskusie
0
Žiadne hlasovania
 
Celkom hlasov: 21

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

sea urchin
hej jednej sa zbav, adresu máš :D
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

mne sa to páči, vyzerá to veľmi pekne a aj kvalitne, podľa mňa to bol fajnový nápad a kúpil by som si ich kedysi keď boli aktuálne
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

Victor BE 46min rok 1985-88cca Made in Japan
https://ez647.sk/cc/victor_be.html

Presunieme sa na modernejšie Victor kazety v celopriehľadnom, ale farebnom prevedení základnej triedy typu I.
Model BEeeeeee eee eee, je zaujímavý veľkocievkový, farebný, dizajnový model ako boli rôzne edície Denon, Sony či TDK a Maxell v tomto prevedení, tak ani Japonský Victor nezabudol na tento typ audiokaziet.
Pomerne vtipný je fakt, že k tomuto modelu sa nedajú nájsť na internete takmer žiadne informácie, zloženie a rok by sme približne vedeli porovnať s ostatnými kazetami Victor tejto konštrukcie, ale získať fotku ucelenej rady, alebo aspoň nejakú fotku týchto kaziet je takmer nemožné, nepomáhajú žiadne známe web stránky s kazetami.
No ale tu nám trochu pomôže hifibazár KE.
Ide o to že táto kazeta sa vyrábala vo viacerých farebných prevedeniach, kvôli chýbajúcim informáciám neviem o koľko farieb sa jednalo, predpoklad je 3 verzie, alebo 5 verzií.
Mne bola kazeta ponúknutá ako bonus k balíku, ale použitá, bez bookletu, bez krabičky, len samotná kazeta, takže som získal žltú verziu a teraz k tomu čo je na Hifibazáre, tam sivá verzia, ktorá je zabalená a cena je vysoká 44eur, za typ I, mi to príde moc, aj keď len kvôli webu veľmi váham nakoľko ju nie je možné nájsť zabalenú a tvrdím že ak ju dá za 30, tak ju vezmem už tento mesiac a dám na web, inak ju nechám podusiť možno aj do konca roku :D
Takže použijem fotky z HB, ako zatiaľ jediný známy materiál a pridávam odkaz.
victorbehb.jpg
victorbehb.jpg (97.56 KiB) 917 zobrazení
victorbehbz.jpg
victorbehbz.jpg (93.87 KiB) 917 zobrazení
Balenie:
Práve na základe fotiek hore viem určiť mnoho vecí, ako to že sa jedná o hranatú krabičku s logom Made in Japan, typ Fuji ako u predošlých, farebnosťou si nie som istý, či boli číre alebo boli prifarbené podľa modelu kazety, nakoľko vyššie uvedená je v sivom prevedení.
Fólia zdá sa stavila na priehľadnosť s jediným grafickým motívom rozsypaných štvorčekov, čo za tú cenu určite stojí :D
K tomu logo Victor, ktoré na kazete úplne chýba. Na zadnej strane len krátky popis, čiarový kód a minimum grafiky.
Booklet bude ladený tiež do farieb kazety s jednoduchou grafikou s mierne odlišnými prvkami, aby bolo vidieť že sa jedná o extra verziu kazety.

Kazeta:
Tu by som chcel predstaviť pomerne jednoduché až generické telo Japonskej výroby, ktoré má však veľa zhodných prvkov s niekoľko ďalšími výrobcami a je potrebné poriadne pozerať po detailoch, aby ste vedeli čo kupujete, alebo čo už máte doma v zbierke.
Na tomto odkaze okrem cievok som porovnával telá podobných kaziet, kde sa jednalo o výrobcu ICM Switzerland, Dessau Germany a JVC/Victor Japan.
Sú tam drobné rozdiely, ale ICM používal svoje telá hlavne s veľmi špecifickými cievkami vlastného dizajnu, Dessau používal tieto telá vraj od nejakého Ázijského výrobcu, takže vraj ani toto asi nevyrábal sám a JVC/Victor Japan mohol spolupracovať s Fujifilmom ako som už spomínal nedávno a tieto telá mohol vyrábať práve on.
Všetky tri druhy tiel, troch výrobcov používajú pomerne hrubé, rovné steny a celkovo pomerne jednoduché základné vedenie pásky.
ICM a Victor majú v hornej časti kazety takú rysku cez celú dĺžku kazety, kde u ICM je tam aj mierna zmena hrúbky stien, u Victor je tam len samotná ryska. Dessau verzia zase má steny rovné bez tej čiary, ale má podivne vystúpený okraj po obvode kazety na vonkajšej strane.
Victor Japan má pri vylamovacích okienkach malý nápis JAPAN, čo ostatné menované nemajú.
Trecia fólia má zaujímavo lisované vlnité vzory, ktoré sú vidieť v istých odleskoch na kazete. Viem že som niečo podobné riešil už u SKC, ale tam to bolo viac agresívne a možno menej vhodné, menej doladené, ale to sú zase moje dohady. (Na žltej Victor je to mierne vidieť práve na skene kazete viac než na fotkách)
Ďalší znak je vystreďovacia plocha vedenia pásky cez osku na kladky, väčšina kaziet tam má rovnú, alebo šikmú čiaru cez ktorú prechádza páska po oske a je vedená na kladku. Naša trojica tiel má toto vystredenie v okrúhlom tvare, také krúžko okolo vodiacej osky. Tam sa dajú nájsť ďalšie odlišnosti. Kazety ICM a Dessau majú krúžko s čiarkou smerujúcou do stredu kazety, Japonské telá sú len krúžka bez čiarky. Kto presne nerozumie čo myslím je potreba si podrobne pozrieť ten nábeh pásky z cievky do vodiacej časti, čo je aj na vybraných fotkách.
Okrem toho aby to nebolo málo aj väčšina Saehan priehľadných kaziet má taktiež to krúžko na vystredenie pásky okolo osky.
Celkovo fyzický dojem z týchto Japonských kaziet oproti tým ICM je veľmi odlišný aj keď vyzerajú takmer identicky, no a keď chytíte do rúk kazetu Dessau tak pôsobí oproti tým dvom menovaným o dosť slabšie a chudobnejšie.
Dnešná Victor BE je v matnej žltej farbe, potlač je veľmi chudobná, len veľkým bielym model BE a značenie strany, že sa jedná o C46 a značku Victor som poznal len podľa cievok a celkovému prevedeniu dizajnu kazety, čo je pomerne vtipné, nakoľko Victor bežne takto chudobnú potlač kazety nerobí a v tomto prípade je to asi výnimka, ktorú som dostal bez bookletu :D
Cievky v kazete:
Toto je ďalšia premiéra, nakoľko cievky sú jeden z najlepších identifikačných znakov. JVC a Victor používajú štandardne v tejto rade kaziet, už niekoľko krát prezentované cievky so šikmými plochami ako je na tejto kazete.
Ale že mal Victor aj veľké cievky asi nie je až tak bežná a známa vec, veľké cievky používajú opäť svorku dizajnu staršieho Fuji, takže zase si myslím že sa tam Fuji do výroby zapojil viac než dosť, alebo že kľudne celé tieto kazety v tomto dizajne robil pre Victora.
Dizajn vnútra cievok vôbec nekorešponduje s pôvodným návrhom dizajnu malých cievok, ale tieto veľké majú veľké elipsovité oká umiestnené vertikálne po obvode. Mne sa to síce veľmi páči ale divne vyzerá jedna vec a to fakt že tento dizajn v malom prevedení využíval hlavne Singapurský General Magnetics.
Nie je to do detailu presne ono, ale tá inšpirácia tam je veľká, ale zase mám dojem že Victor bol s týmto na trhu skôr.
Takže spojenie medzi Victor Japan a GMS v tomto dizajne je čisto náhodné, alebo možno nie :D
Celkový dizajn kazety je veľmi pekný, na farby je trochu strohejší, pretože sa jedná o farebné telo kazety, a bielu potlač s bielymi cievkami.

Páska:
Taká klasická hnedá, vyzerá v dobrom stave, napriek tomu nehrala pekne, ale to bude asi len tento prípad.

Kazetu som získal v 10/2020 ako som už spomínal ako bonus v balíku, použitú bez bookletu, ale aspoň v krabičke Sony ultraslim, za čo som rád. Test len Akai, inak prázdna, resp. zmazaná pôvodným majiteľom.

Akai DX-57, 29.12.2020:
+6db, bias -8, výstupná úroveň zhodná so zdrojom
Páska je naozaj výkonná, ale výšky sú strapaté, poruchové, čo je veľká škoda, vzhľad je jedinečný a výkon výborný.
Štandardne použité kazety nemažem, ale táto bola výslovne pôvodným majiteľom vymazaná a nahral tam šumy z FM a AM rádia, čo je naprd, pôvodná nahrávka mohla byť kvalitná a ja novú už v dobrej kvalite nespravím.

Takže do zbierky je to perla ktorú nie je na trhu takmer vôbec možné nájsť, pekne zapadne k tým ostatným edíciám rôznych značiek.
Na nahrávky, ja si myslím že bola použitá nejaká zo superferro verzie pásu, výkon je až príliš silný, len je už asi vekom, možno opotrebovaním poškodená tak že výšky na nej hrajú poškodene, strapato, poruchovo, inak by to bolo super. Ja predpokladám že sa jedná o poškodenie na tomto kuse, lebo iné limitky v tomto dizajne boli v poriadku po rozbalení, trochu viac by to objasnil test tej novej čo je na HB v predaji za vysokú cenu, tak ktovie možno povolí pán predajca, alebo ja časom :D
Ako raritu do zbierky odporúčam a možno aj nahrávky za lepšieho stavu.
Prílohy
IMAG0311.JPG
IMAG0312.JPG
IMAG0313.JPG
IMAG0314.JPG
IMAG0315.JPG
IMAG0316.JPG
IMAG0317.JPG
IMAG0318.JPG
IMAG0319.JPG
IMAG0320.JPG
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Kazetowich »

tieto som nikde nevidel ešte
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Nstar »

mne by sa to aj páčilo celkom ale je to trochu zvláštna kazeta, tiež mi tie cievky vždy pripomenú ten výrobok z číny ale to by nevadilo ale nedá sa to zohnať a cena je vysoko. Ale pekná žltá farba
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

takže kúpim pre web tú šedú za 44? :D
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Kazetowich »

:lol: čo si Onasisu ?
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1328
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Tak aj keby neboli vôbec na trhu, tak 44 by som za ňu nedal :D
V tomto sa líšim od klasických zberateľov, a nenaháňam takéto kazety, viac ma zaujímajú bežné rozšírené kazety, sú cenovo dostupnejšie a hlavne overené. U nás je veľakrát vzácna kazeta prehliadaná, fanatický ch zberateľov je málo, ja poznám len jedného aj to len cez internet :lol:
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

ja vôbec netuším koho si tým myslel :D
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1328
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Pod tvojim príspevkom je odkaz na jeho stranky :D, ale aby si nehľadal: http://ez647.sk
pozri si :lol:
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa EZ647 »

ja poznám aj väčších bláznov na internete než je na tej stránke :P
ale ten odkaz má vysokú spotrebu, možno tú kazetu kúpim, ale neviem či dneska :P
Stano
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1328
Dátum registrácie: Streda, 8. Júla 2020, 22:10

Re: C46 a C45 dĺžky audiokaziet

Príspevok od používateľa Stano »

Pošlem ti jedno video na mail, ak nezabudnem. Sú aj skutoční blázni :lol: Nie je to o finančných ani priestorových možnostiach, nie som zberateľ, ale niektorým skutočne preplo :lol: Myslené v dobrom. Zbierka s tisíckami zabalených kaziet, tam mi to už príde chorobné. Ty sa tomu venuješ, zbieraš, skúmaš, nahrávaš, fotíš, archivuješ a zverejňuješ informácie a svoje skúsenosti. Ale ak by si zapratal dom kazetami, regále plné kaziet... Vojdeš do izby a kocháš sa tou hromadou, ono to tam vyzerá ako v múzeu, ale nie je to múzeum, pretože kaziet je príliš veľa a technológiu výroby je stále možné obnoviť. Nikdy to nebude muzealnym kusom ako povedzme obraz Picassa, pretože ten už žiadny obraz nenamaľuje. Pohľadám to video,poslem, pochopíš čo myslim :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"