C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

винтаж кассеты для магнитофона, ртр, 8трак ... vintage hifi stereo

Moderátori: EZ647, AdmineR

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

AS Cassette Dyna Low Noise C120, Made in Japan
https://ez647.sk/cc/ascassette_lndyna.html

Dostala sa ku mne pomerne staršia neznáma kazeta C120, kde sa tvrdí že je vyrobená v Japonsku a ako firma je uvedená nejaká AS - Aimoto Kagaku Co.,Ltd.Japan.
Čo môže byť aj nejaký menší Japonský výrobca, alebo súčasť väčšej firmy, alebo proste OEMko.
Aj keď tento kus kazety sa zdá byť riadne starý 70te, najviac 80te roky, tak som pátral po weboch a nenašiel som žiadnu zmienku o takejto kazete medzi hlavnými stránkami s kazetami, ale našiel som zmienky o takejto firme, vraj stále ponúka VHS a Audio kazety, tak ktovie či je to reálne.
http://www.aimotokagaku.com/10audio_cassette/index.html
Takže môžete písať, objednávať :D

Moja kazeta, balenie:
Zrejme bola len v priesvitnej fólii, ktorú som už nedostal, alebo bez nej.
Hranatá krabička s čiernou polovicou, proste všetko starý typ balenia.
Booklet štandardný, s bielym základom v modrej a čiernej farbe, jednoduchá grafika, riadky na popis len vnútri.
Okrem údajov, ktoré som už spomenul sa toho veľa z obalu zistiť nedá. To že sa jedná o Low Noise kazetu evokuje žeby sa mohlo jednať o typ 0 z hľadiska kvalitatívnej stránky a ešte k tomu C120 čo ubije kvalitu totálne dole pod bod použiteľnosti, ale je to naozaj nutne tak?

Kazeta:
Sivý vzhľad klasického prvotného dizajnu Philips, ale slušnejšie prevedené aj s plexi okienkom, ktoré na tomto type kaziet nie je vždy.
Kazeta vyzerá byť spracovaná naozaj kvalitne a precízne s ľahkým chodom.
Čierne trecie fólie majú zvláštne ornamenty, čoho by sa dalo chytiť pri identifikácii, rovnako tak čísla a tvary výliskov vnútra kazety, čo by vedeli ešte väčší machri než ja, možno :)
Polep je štandardne celoplošný vo farbách grafiky obalu, trochu sa nám už zdúva :D
Kazeta je v dobrom stave, len jediná skrutka dostala dvojicu oxidov, zelený ako medený a klasické hrdzavé bodky, čo ešte nechápem na jednom type skrutky.
Cievky biele, ale dizajn je podobný Sony, resp. toto sú cievky čo používala aj Fuji a mnoho Japonských výrobcov v skoršej dobe, také Japonsky generické, takže aspoň pôvod by mohol byť pravdivý.

Páska:
Je pomerne svetlá hnedá, no a Akai s dvoma kladkami jej nechal nepatrné prehyby a jemne vlnitý okraj, to znamená že mu až tak dobre nesadla, alebo kvalita nie je tak dokonalá.

Kazetu som získal minulý mesiac 03/2022, test len Akai, po výmene kladiek, inak prázdna, dostal som ju už bez fólie.

Akai DX-57, 10.4.2022:
0db, špičky +2db, bias -8, výstup z pásky slabší o 6db
Zvuk má menej výšok než zdroj, ale nie je to tragické, páska nekolíše, bez porúch čo je celkom prekvapivé u tak starej a neznámej kazety, ale výkon je naozaj vhodné držať okolo 0db.
Stále pomerne dobrý zvuk, plné stereo, balance veľmi dobrý, ani náznak zakolísania.
Neznáma značka má cievky ako staré Fuji, tie také univerzálne čo sa podobajú na Sony, takže neviem zatiaľ pôvod.
stav po teste: bez oteru, jemný náznak rysky po Akai na dvoch miestach zároveň a mierne vlnité okraje, ktoré pás predtým nemal.
Samozrejme Dual Capstan som nastavoval a ladil práve na UR 120 a o poškodení, čiarach a okrajoch nebola reč.

Takže sa jedná viacmenej o zbierkovú kazetu starej výroby a starého dizajnu, ale pre nás mierne exotická, pretože je Japonská a nie Európska.
Na druhú stranu čo sa týka nahrávky, rozhodne to nie je typ 0 ako je prezentované na internete. Je tam vyšší výkonový prepad, kvôli tenkosti C120, ale inak si drží slušný zvuk, pre nenáročných je toto stále použiteľný materiál, aj keď asi vhodnejšie do jednoduchších strojov než Dual Capstan.
Rozhodne použiteľný pás narozdiel od mnoho novších, no proste odporúčam, nech je sranda :D
Zatiaľ neboli náznaky mechanických problémov, alebo rozkladu spojiva.
Prílohy
IMAG0086.JPG
IMAG0087.JPG
IMAG0587.JPG
IMAG0588.JPG
IMAG0589.JPG
IMAG0590.JPG
IMAG0591.JPG
IMAG0592.JPG
IMAG0593.JPG
IMAG0594.JPG
IMAG0595.JPG
IMAG0596.JPG
IMAG0597.JPG
IMAG0429.JPG
IMAG0430.JPG
IMAG0431.JPG
IMAG0432.JPG
IMAG0433.JPG
IMAG0434.JPG
IMAG0435.JPG
IMAG0436.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa Nstar »

podľa mňa je to celkom zaujímavá kazeta aj keď je vlastne obyčajná, keby sa ku mne náhodou dostane (sám by som ju nezháňal) tak by som si na to nahral nejaké hovorené slovo, alebo veci z rádia. Mám rád keď to nie je typ 0
Možno troška Dolby, je nutné ju veľmi podbiasovať?
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

Bias -8, nechápem prečo som to zabudol napísať, myslím že dolby znesie v pohode

inak fakt nestíham, ale uvidíme čo bude ďalej :D
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

Sony CDix II 120min rok 1999 Made in Thailand, Japonský trh
https://ez647.sk/cc/sony_cdix2.html#99

Tento ročník CDix II som priamo ešte vo vláknach neprezentoval, takže ohľadne použitej pásky a zmien tu máme pekné porovnanie s kazetou CDix II 46min roku 1998.
Náprotivka vo verzii normal tohto ročníku 1999 je ako C46.

Jedná sa teda o novú mliečnu generáciu CDix Sony k tomu balenú do slide case.

Balenie:
Slide Case s bočným vysúvaním kazety v mliečnej farbe, len pre tento ročník, platí aj pre CDix I 1999, aj pre vybrané naše CDit I a II v Európe.
Fólie v tejto rade tak ako u ostatných sú farebné podľa dĺžky tu je to zelená so žltým 120, v siluetách na prednej strane a potlači kazety sú nejaké postavy. Fólia prezentuje výhody slide case, preferuje opäť použitie vo walkmanoch aj s nálepkou 20teho výročia walkmanov.
Booklet tu opäť nie je, len veľké nálepky, kde najväčšia s riadkami slúži na popis, ako náhrada za booklet a má sa umiestniť na zadnú stranu krabičky slide case.
Na rozdiel od tej želé cukríkovej fólie vo verzii normal, sa mi táto vôbec nepáči, ako je to pekne farebné, ale inak je to nezmyselne preplácané kde nie je jasne vidieť ten motív a skôr sa v tom stratíte než to pochopíte.

Kazeta:
Mliečne prevedenie novšieho tela s tými zrezanými hranami, čo som už prezentoval viac krát na fóre. Klasické Sony cievky, snehovobiele. Stále poctivá kvalita Sony aj keď sa jedná o Thajskú výrobu.
Potlač je podľa fólie, celoplošná, šialene preplácaná s nepatrným náznakom siluet postáv, ktoré sú graficky riešené mierne odlišne na strane A, strane B. Veľmi neuvidíte pohyb cievok, ani stav pásky a to ani v osvetlenom stroji.

Páska:
U tejto rady sa už štandardne používa nová čierna páska zrejme Aurex Mexico, ale táto C120 je zrejme asi výnimkou, zrejme sa im zvýšilo veľa pôvodnej UX pásky C120 z predošlých modelov, tak ju chceli spotrebovať, takže je to asi najčerstvejšia UX páska čo je možné od Sony získať. Pravá originálna UX s jej typickým temne hnedým výzorom, ale pri porovnávaní na bielom svetle okamžité spoznáte rozdiely medzi UX a Aurex páskou.
Je podivne zvlnená po celej dĺžke, na úsekoch ktoré ešte neprešli strojom, ale zdá sa že vo zvuku to nerobí problémy.

Kazetu som získal nedávno v 02/2022, test len Akai, inak prázdna, ale bezpečná.

Akai DX-57, 20.4.2022:
+2db, špičky +4db, bias -4, výstup z pásky je slabší o necelé 2db
Ak si prejdem prezentácie kaziet C46 rady CDix II, kde som veľa písal o zmene pásky z pravej Sony UX na neznámu čiernu pásku typu II a strašil s nebezpečnými Aurex páskami z Mexika, tak u C46 som došiel k záveru že C46 1998 bola s UX páskou až od roku 1999 s tou neznámou čiernou páskou.
S radosťou môžem oznámiť že aj keď táto dnešná C120 je z roku 1999, tak tento kus obsahuje bezpečne a s čistým svedomím doporučenú pravú UX pásku Sony s tmavohnedým dizajnom, zase sa potom tomu budem venovať neskôr podrobnejšie vo vlákne kaziet C120.
Táto dnešná páska bude teda asi výrobne najčerstvejší získaný produkt s pravou UX páskou a ona hovorím, je dobrá, je naozaj zvukovo dobrá, na to že sa jedná o C120 pokles a zvukový dojem od zdroja sú slabšie len o tak nepatrnú a bezvýznamnú časť, že ju smelo odporúčam na čokoľvek, ale Akaiu veľmi chutí.
Pri +2db s malým podbiasovaním si drží nádherný zvuk ako na zdroji, že to nejde pri prepínaní tape/source skoro vôbec poznať, žiadna porucha, ani len náznak, žiadna zmena priestoru, balance je excelentný, zvuk je mimoriadne dobrý, a to potom že C120 a dual capstan si nerozumejú :D
Myslím že sa jedná v rokoch 1999 o prechodové obdobie výroby CDix keď si netreba byť 100% istý že v každom kuse bude zhodná páska.
Bez poškodenia pásky po teste, napriek tomu je na páske stredová čiara, nie ryha, nie prehyb, ale jemná vlna a mierne vlnitý okraj, lenže aj na úsekoch mimo testu Akai, takže výrobná záležitosť, rozdiel medzi prejdenou páskou cez Akai a nedotknutou nie je.

Takže Ďalšia zo zberateľských CDix sérií, aj keď konkrétne táto rada sa mi veľmi nepáči, tak len kvôli zbierke, na druhej strane tá zelená pre C120 celkom pristane.
Na nahrávky, tak ako pri ostatných dĺžkach kde je čierna asi Aurex páska nemôžem odporučiť kvôli riziku poškodenia hláv. Ale konkrétne túto C120 s pravou UX páskou odporúčam smelo a s čistým svedomím, na to že sa jedná o C120 je to jedna z najlepších nahrávok čo som počul za posledné obdobie.
Problém je že nemôžete vôbec vedieť pri tejto verzii akú pásku tam dostanete, myslím si že sa jedná o prechodové obdobie zmeny keď končila a navíjali sa posledné kusy z pôvodných zásob pravej Japonskej Sony UX pásky a postupne prechádzali na OEM dodávateľa pásky, ktorým bol pravdepodobne Aurex Mexico, ale reálne to tiež nie je isté, kým niekomu neobrúsi hlavy.
Takže tento kus odporúčam, ale opatrne, najprv si po rozbalení poriadne overiť, porovnať pásku s inými a potom používať alebo nie.
Prílohy
IMAG0652.JPG
IMAG0653.JPG
IMAG0684.JPG
IMAG0685.JPG
IMAG0686.JPG
IMAG0687.JPG
IMAG0688.JPG
IMAG0689.JPG
IMAG0690.JPG
IMAG0691.JPG
IMAG0692.JPG
IMAG0693.JPG
IMAG0694.JPG
IMAG0695.JPG
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa Nstar »

mne sa to aj celkom páči len tie postavy tam nemuseli dávať, jak z nejakej reklamy na životné poistenie či čo
ten pásik je dobrý, ja mám rád UX zvuk aj výdrž a uždlho ma láka skúsiť nejakú 120min a táto by bola dobrý kandidát, len či si nekúpil jedinú vyrobenú bez aurexu..
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

Ja si to predstavujem tak, že tej pásky čo mali navyše pri výrobe bolo viac, tak z nej vyšlo iste viac kusov, hlavne C120, to je taká nechcená dĺžka čo asi nevedeli predať.
Ešte mi dlžíš koment k tej Axii JZ2 120 pred tou starou AS Dyna kazetou :P
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa Nstar »

...ja že či si toho reku všimneš
hovorím, dlhšie (vlastne odkedy si písal toto vlákno) ma začali zaujímať tieto dlhšie kazety a pár by som ich niekedy rád splašil a presne taká Axia by bola adept. Vyzerá výborne, fólia odkazuje na Fuji, a modrá kazeta je veľmi pekná, nálepky také priemerné ale zasa to viac ako vyvažuje kvalita a pekné cievky.
Podľa teba je lepšia nejaká vysoce koercitivní, či skôr by pre bohatšiu stredobasovú zložku bola výhodnejšia normálna normálka a Dolby? Nahrávala by sa hudba populárna
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

Nstar: hej ja si tieto veci všímam, len mi je blbé rýpať zakaždým keď niečo :D

to s tým typom pásky je viac taká všeobecná téma než vec dĺžky či značky a modelu, ide o to že superferro veľmi výrazne nabasuje nahrávku, aj keď má nádherné výšky, stále mi prídu do istej miery mäkké, alebo nie vždy správne podané v rozdielnych strojoch, kde typ II v dobrej kondícii dobre nahratý mi príde veľmi tvrdý na výšky a precízny, takže ide od toho čo viac preferuješ v hudbe, ale oplatí sa ti skúšať, mám dojem že som Moniatku poslal vtedy dve Axie, nebola jedna typ II? môžeš dostať odpovede práve ohľadne tejto značky
Nstar
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 3622
Dátum registrácie: Piatok, 19. Októbra 2018, 21:15

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa Nstar »

no mne sa skôr jednalo o to, že ako sa to pri tých minutážach 120 a viac prejavuje ten úbytok na hĺbkach, či je vôbec rozumné uvažovať nad typom II, ja teda mám rád samozrejme celé kmitočtové pásmo aj s výškami ale zasa aby to nebolo jak šmoulové, to musí chodiť aj na spodkoch, preto sa pýtam či by tomu nestačil nejaký standard pásik a Dolby s nižšou moduláciou (rozumej aj lacnejšia kazeta)
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

väčšinou to platí pre typ I aj II že u C120 to hrá ako zdroj, ale ako keby si ubral basy na EQ, ako veľmi je už na kvalite daného pásu, u C150 je to trochu väčší extrém, to proste musíš vyskúšať.

myslím že zmysel 120min má aj typ I aj typ II, nie je to taký extrémny rozdiel, ostatné dosť dofarbujú aj vlastnosti samotného pásu typické pre konkrétny model.
ťažko sa o tom píše, o tom čo sa dá len počuť :D
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

Philips Low Noise C120 rok 1971 Made in Holland
https://ez647.sk/cc/philips_ln.html#71
Neviem prečo sa raz píše Made in Holland a niekedy Made in Netherlands.

Naozaj veľmi starý prírastok do zbierky, myslím že hneď druhá alebo tretia generácia audiokaziet od ich vzniku a hneď C120. V tej dobe možno ešte pásky dodával Basf, alebo si to už Philips vyrábal sám v spolupráci s Dupontom, musel by som si naštudovať kedy sa vlastne Americký Dupont dal dokopy s firmou Philips, ale cca by sme to tiež mohli považovať od vzniku značky PDMagnetics.

Na druhej strane je to jedno, formát bol v tej dobe ešte v plienkach, ale základné dĺžky od prvej verzie kazety už celkom pokročili a okrem C60 sme sa dočkali aj najobľúbenejšej C90 a súčasne kontroverznej C120, čo sa vtedy zrejme ešte netušilo, že bude tak opovrhovaná.

Balenie:
Vtedy ešte všetko v priesvitnej fólii, moju som dostal bez fólie, hranatá stará krabička ešte so sivou a nie čiernou polovicou.
Veľký skladací J booklet, kde bola aj grafika, na tú dobu asi pokroková s tými krúžkami kde Philips používal červenú pre C60, modrú pre C90 a vojenskú zelenú pre C120, eh asi to bola olivová zelená :D
Pozerám že žiadne extra informácie o kazete už vtedy nebolo Philipsu treba, tak len grafika a zvyšok väčšinou je s riadkami na popis.

Kazeta:
Vtedy to bol základný dizajn s ktorým prišiel Philips s kazetami na svet, malé okno mierne vyvýšené, vďaka čomu je pri niektorých osvetlených strojoch časť LED lampy schovaná, pod oknom stupnica, ktorá mi doteraz nedáva riadny zmysel, keďže sa tento dizajn používa veľmi často na všetky možné druhy, hrúbky a dĺžky pásov v kazetách.
Svetlo sivá, alebo špinavá biela kazeta s celoplošným polepom podľa grafiky obalu.
Ploché skrutky, tie staršie mali dokonca matičky na druhej strane :D
Konštrukčne má zaujímavé plné cievky, ale tie dvojité trecie fólie, jedna tmavá a jedna priesvitná, nejako mi celkom uniká zmysel toho riešenia a neskutočne ťažký chod cievok, čo som veľmi vyzdvihoval v teste.
Oska jednej vodiacej kladky je hrdzavá, čo Basf vo svojich textov veľmi vyzdvihoval že tento komponent má byť len z nehrdzavejúcej ocele, asi o tom všetky firmy ešte nepočuli, alebo v tej dobe to "ešte" nepočuli :D
Ale chválim ten prítlačný vankúš, žiadne špongiové nezmysly ako vynašli asi v USA :D

Páska:
Svetlá hnedá, extrémne železitý vzhľad, veľmi priesvitná, ale matná s veľkými pigmentačnými vzormi, nenecháva oter, resp len veľmi málo, v podstate dobrý stav pásu, ani neškrípe zatiaľ počas testu, chcelo by to porovnať s nejakou veľmi historickou Basf C120.

Kazetu som získal v 01/2022 ako bonus k balíku, bez fólie ale námatkovo som na nej nenašiel pôvodný záznam, ale stále netuším či bola, alebo nebola použitá. Test len Akai zo včera.

Akai DX-57, 2.5.2022:
-2db, špičky 0db, bias -12, výstup z pásky slabší o 6db
Pri nízkom výkone hrá ako tak obstojne čo je dobré, ale výškovo je výrazne slabšia, tam sa dolby vôbec nehodí, ale je to veľmi stará LN páska a k tomu ešte C120, takže je to asi v poriadku, rozhodne prevyšuje mnoho Čínskych typov nula.
Poruchy nie sú, na slabých výškach toho asi veľmi nepočuť, ale kolísanie jemne z ľavej strany smerom cez celý priestor oboch kanálov a celé spektrum sa jemne oslabuje v rozsahu 2db.
Chod cievok a mechaniky je mimoriadne ťažký čo sa asi na dual capstane nepriaznivo prejaví a môže spôsobovať kolísanie azimuthu.
Bez zisteného poškodenia pásu po teste aj napriek problémom s ťažkým chodom a kolísaním zvuku.
Náznak jemného hnedého oteru po teste na okraji hláv.

Takže plne zbierková záležitosť do poličky, ako kus histórie audiokaziet priamo od tvorcu.
Myslím že na použitie sa asi veľmi nehodí, aj keď ešte neškrípe, tak ktovie, raz ju možno nahrám :D
Prílohy
IMAG0147.JPG
IMAG0148.JPG
IMAG0880.JPG
IMAG0881.JPG
IMAG0882.JPG
IMAG0883.JPG
IMAG0884.JPG
IMAG0885.JPG
IMAG0886.JPG
IMAG0887.JPG
IMAG0888.JPG
IMAG0889.JPG
IMAG0890.JPG
IMAG0891.JPG
IMAG0892.JPG
IMAG0893.JPG
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10178
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: C120 kazety (vlakno od dlzky C110, C120, C150, C180 a podobne)

Príspevok od používateľa EZ647 »

Sony CDix I 120min rok 1994 Made in Japan, Japonský model
https://ez647.sk/cc/sony_cdixi.html#94

Po dlhšej dobe sa pozrieme na ďalšiu z verzií CDix normal z poctivých kvalitných Japonských verzií.
Ďalšie verzie normal CDix ako 120min:
1992
1998
1999
2001

Túto verziu ročníku CDix I som tu ešte neprezentoval v žiadnej dĺžke. Graficky sa to snažili spraviť pútavo ale zároveň jednoducho. Len biela fólia ako základ s farebným textom podľa dĺžky a rovnako tak obrím farebným číslom dĺžky. Anglicky slovom písané dĺžky sú tiež veľké plus pre tých čo zaujíma Anglický jazyk.

Balenie:
Extra slim tmavé puzdro s logom Sony.
Fólia ako som už spomenul vyššie, na zadnej strane vidíme kazetu, nejaké Japonské keci a rozpis dĺžok, kde C120 bola pre tento rok najvyššia, s C150 prišla Sony až v ročníku 1995, teda hneď po tejto kazete.
Booklet sa dával ešte veľký skladací typ J so skrátenou skladacou časťou, zase s jednoduchou grafikou, ale za to posledný krát farebne odlíšené podľa dĺžky, teda musím skenovať pri každej kazete na web, každý jeden booklet z tejto verzie CDix.
Vnútro s riadkami na popis, na vrchu je farebné číslo dĺžky a vonkajšia celá strana je bodkovaná, a bodky sú v jemnom odtieni farby modelu. Aj keď nerozumiem presne tomu grafickému zámeru a praktickému využitiu tejto zadnej strany.
Nálepky sú jednoduché ale s nápisom CDix I normal position, stále sa nejedná teda o jednotnú tlač pre všetky typy kaziet CDix v tomto roku.

Kazeta:
Prvá konštrukcia pre CDix s rovnými stenami, veľmi spoľahlivá a slušná z tých celopriehľadných so základným dizajnom snehovobielych cievok Sony so sivou svorkou.
Kazeta je v temnej farbe, na silnom svetle má ťažko karamelový vzhľad. Potlač je celoplošná čierna s bielym a farebným textom podľa dĺžky s veľkým číslom ako na fólii. Obe strany majú rovnaký motív potlače, vďaka čomu stačil sken len jednej strany kazety pre web.
Na fotkách máte samozrejme porovnanie oboch strán a na posledných dvoch fotkách kaziet osvetlenie UV laserom.

Páska:
Pravá Sony HF-S, ktorú ako C120 nájdete len v Japonských modeloch, svetlohnedá, priesvitná, mimoriadne lesklá.

Kazetu som získal nedávno v 01/2022, test len Akai z predvčera, veľmi vhodná na nahrávky aj dneska.

Akai DX-57, 2.5.2022:
+2db, bias -8, výstup z pásky slabší o 2db.
Poctivá HF-S páska v dobrej kondícii, bez porúch a bez kolísania. Výškovo veľmi svieža, pokles výkonu v rámci C120 hrúbky je fakt minimálny, pôsobí ako keď mierne uberiete basy, ale inak je celý zvuk zachovaný, na svoj účel a charakter je táto kazeta výborná a veľmi poctivá C120.
Výborná konštrukcia CDix kaziet Sony.
Bez zisteného poškodenia pásu po teste.

Takže ďalšia z pekných, farebných a kvalitných CDix pre zbierku.
Na nahrávky by som povedal že je mimoriadne vhodná, s menším budením, nie prehnane basovou hudbou, resp. môže byť, ale bude nepatrne utlmená, no a inak nemám výhrad, mimoriadne dobrá kazeta, pre tých čo by chceli C120, ale boja sa nekvality a nespoľahlivosti, toto sú dobré kazety, takmer všetky C120 z rady superferro by som odporučil.
Prílohy
IMAG0195.JPG
IMAG0196.JPG
IMAG0889.JPG
IMAG0890.JPG
IMAG0891.JPG
IMAG0892.JPG
IMAG0893.JPG
IMAG0894.JPG
IMAG0895.JPG
IMAG0896.JPG
IMAG0897.JPG
IMAG0898.JPG
IMAG0899.JPG
IMAG0900.JPG
IMAG0901.JPG
IMAG0902.JPG
IMAG0903.JPG
IMAG0904.JPG
IMAG0905.JPG
Napísať odpoveď

Návrat na "Kazety, pásy, CD, MD, DCC, 8 tracky a iné nenahraté média"