Ideálna audiosústava

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
AdmineR
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 2652
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53

Ideálna audiosústava

Príspevok od používateľa AdmineR »

Úvodom - nič také neexistuje. Alebo inak - pre každého z nás je to niečo iné. Jeden hľadá niečo pekné, imidžové, malé šikovné, oku skryté, zabudované v interiéri, chytré, smart, iný hľadá pekné ale výkonné. Nehľadí na veľkosť, nechýbajú mu moderné vymoženosti. Namusí mať všetko od jednej značky. Dokonca jeden komponent je čierny, iný strieborný.... zvukovo nejde po výkone, ktorý rozvibruje bránicu (aj susedovu), roztancuje poháriky na polici a basy zaplnia ulicu. Nie. Ďalší z nás preferuje flaškostroje (elektronky) - niekomu stačia v signálovej ceste, inému vyhovujú len v koncovom. Opakom je tínedžer, ktorému stačí prenosný blutut reprák pripojený bezdrátovo s mobilom, či airpads visiace z ucha.
A zase iný človiečik si pod pojmom ideálna audioaparatúra predstaví kvalitné sluchátka a stolný či prenosný prehrávač. Vyhovuje mu kľud a intimita a zároveň dokonalá akustika bez potreby úprav interiéru. Zároveň neruší okolie. A môže mať vysoký akustický tlak bez toho, aby zbúral barak.
Ale o čom som vlastne chcel ... celé toto pachtenie je o tom, nájsť aparatúru, ktorá NÁS uspokojí - hlavne zvukovo ale aj očká aby spokojne klipkali a rochnili sa pýchou a blahom. Proste aby sme mali radosť, vždy keď to čudo - ten zlepenec počúvame, alebo len na to potichu pozeráme.
Niektorí z nás majú to šťastie, že nájdu vysnenú zostavičku na prvú šupu a užívajú si od začiatku. Iní (napr. aj ja) sa potia a prenášajú a skladajú ťažké komponenty niekoľko rokov, kým sa situácia ustáli a človek u(s)pokojí. Môže to byť ale cesta plná poučenia a radosti. Dokonca v dobe pred pár rokmi sa dalo na tom aj zarobiť - nie veľa, ale koníček sa sám uživil. Dnes už je situácia neprajnejšia (vlastné niekoľkoročné poznatky).
Každopádne stolovú reproduktorovú sústavu mám v mojom prípade uzavretú a už nehľadám, neskúšam, nenakupujem. Občas sa ešte pozerám po malých prenosných hračkách, čo je priestorovo aj finančne nenáročné. Aj chrbát si konečne oddýchol.
Tak čo na záver?
Hľadajte a užívajte si priatelia. Táto webka slúži aj k tomu, aby sme si poradili a podelili sa o naše poznatky a radosti.
Pekný deň všetkým.
Prílohy
pocuvanie.jpg
pocuvanie.jpg (86.88 KiB) 1186 zobrazení
ES000454-e1599186331675.jpg
ES000454-e1599186331675.jpg (62.36 KiB) 1179 zobrazení
Napísať odpoveď

Návrat na "Teória (hifi) - všeobecne o zvuku"