Denník počúvania CD diskov

Moderátori: EZ647, AdmineR

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

Premýšľal som či sa to hodí do CD playerov, alebo sem, nakoniec predsa len kritizovať dve témy naraz, teda kvalitu a životnosť CD, kvalitu zápisu a kvalitu CD prehrávača v jednom nie je sranda, takže to bude prevažne o kvalite CD médií
aspoň budem mať dôvod častejšie počúvať CD disky, vzhľadom k novému prírastku do zbierky v podobe prehrávača Dual (Rotel) CD5150RC a či to s ním pôjde lepšie u problémových diskov než u Technics a ostatných

takže na skúšku, prvé celé prehraté CD na Dual:
01.
Maxell CD-R vyrobené firmou Ritek Co. Taiwan/China, kód 97:15.17, várka v 10packu kúpené minulý rok, teda posledné dostupné, čerstvé
Ritek patril k najväčším výrobcom prázdnych diskov na svete, výroba prebiehala a myslím že stále fungujú, v Taiwane a Číne
kód 97:15.17 patril medzi ich CD-R k tomu "najlepšiemu" a najbežnejšiemu čo vyrábali z CD-R so svetlým phthalocyaninovým farbivom, ktoré asi vo väčšine prípadov pochádza od firmy Ciba, ich média boli lepšie kompatibilné s rekordérmi aj prehrávačmi než väčšina CD-R, životnosť slušná, až na niektoré horšie várky z Číny
tento kód sa pomerne často falšoval
mechanika Optiarc BD-5300S (OEM Liteon) rýchlosť zápisu 16x (zápis 2021)
Dual bezproblémové prehrávanie
Technics taktiež bezproblémov
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

Ďalšie počúvania budú mini CD-R 8cm.

02.
Verbatim mini CD-R Colour, Blue, 24x, 210MB/24min
Boli predávané v malom 10cake boxe, alebo v tenkých farebných mini slim obaloch v krabičke po 10ks.
Výrobca CMC Magnetics Taiwan/China, kód 97:26.66
CMC Magnetics patrí taktiež k najväčším svetovým výrobcom optických médií na svete, a taktiež ešte fungujú. Výroba prevažne v Taiwane, alebo Číne. Ich kvalita a kompatibilita by mala byť veľká, ale prídu mi nepatrne slabšie od predošlého Riteku, ak sa bavíme stále ohľadne CD-R médií. Väčšinou fungujú dobre, občas robia trochu zlosť v napaľovačkách aj prehrávačoch, ale v celku OK.
CD-R s kódom 97:26.66 používa taktiež Ciba farbivo Phthalocyanine. (Jedno z najrozšírenejších záznamových farbív pre moderné CD-R média)
Tento kód sa veľmi často falšoval, okrem neznámych Ázijských výrobcov to bol prevažne Nemecký výrobca Global Digital Disc GmbH & Co. KG, ktorého kvalita zápisu na tieto falošné disky bola dokonca lepšia než u pravého CMC, ale so životnosťou si už tak nie som istý.
Tento kus CD-R zapísaný v roku 2004 na mechanike Toshiba SD-R5112 - Bola prvou mechanikou s ktorou som mal osobné skúsenosti, bolo to najhoršie na svete čo som zažil zo sveta zápisu na optické média, celkovo som mal v rukách 4 kusy mechaník Toshiba a všetky boli jedna horšia než druhá, vtedy som tú značku k smrti nenávidel a čo sa týka moderných PC a digitálnych vecí, nenávidím ju naďalej spolu so značkou Samsung, ktoré považujem za najväčšie shity shitov z oblasti vypaľovania a čítania optických médií. Kto má potrebu obsiahlejšie, nech si vyžiada vlákno k mechanikám samostatne a možno ho niekedy napíšem.
Uvedená Toshiba bol DVD rekordér, na CD-R vedel zapisovať rýchlosťami 4x, 8x, 16x a koniec. Pri maximálnej rýchlosti bol disk nepoužiteľný, pri osmičke problémovo a pri štvorke ako kedy, niekedy aj to pokazila, napriek tomu to nie je nič ako strašne ničila DVD médiá. Ale to už patrí inde.
Môj kus zapísaný na tejto mechanike v roku 2004 rýchlosťou 4x. Kvalita slabá až veľmi zlá, prehrávanie tohto CD bolo veľmi problémové na väčšine CD prehrávačov a PC mechaník.
Dual - načíta takmer okamžite, prehrávanie prvej skladby v poriadku, od tracku 02 jemné preskakovanie drážok a záseky, od tracku 04 aj občasné celkové záseky a výpadky zvuku.
Technics - ani po minúte disk nenačíta, ale snaží sa o to donekonečna.
CD som nahrával na kazety asi v roku 2007 myslím že z discmanov Technics, alebo Philips, tam aj najhoršie CD takmer vždy fungovali.
Takže Dual skoro dobre.
Podrobnosti ohľadne testov k médiám Verbatim od CMC Magnetics, musíte si nájsť v tabuľke cez hľadanie CD 41, čo je tento konkrétny disk.

03.
Imation mini CD-R Neon, Violet, 24x, 210MB/24min
Boli predávané väčšinou vo farebných mini slim boxoch po 10, alebo 5kusoch v krabičke, rovnako ako Verbatim.
Výrobca CMC Magnetics Taiwan/China, kód 97:26.66
Aj keď je to odlišná značka, média sú technicky totožné s vyššie uvedenými Verbatim mini Color (presne tak to fungovalo vo svete médií úplne bežne)
Tento kus zapísaný 25.8.2006, mechanika LG GSA-4163B - Túto mechaniku som mal veľmi rád, aj keď mala svoje neduhy tak CD-R vedela veľmi slušne vo väčšine prípadov, mechanika patrila do rady LG s čipsetom Renesas, druhá vývojová rada LG mechaník používala čipset Panasonic.
CD-R nahrávala od 4x do 40x rýchlosti, bežne som na CD-R používal 8x pre kompatibilitu s CD prehrávačmi.
Tento kus CD zapísaný pomerne kvalitne, dobre funkčný na väčšine prehrávačov.
Dual - načítanie okamžité, track 01 s veľmi častým preskakovaním a zasekávaním sa, druhý track len sporadicky, 03 a 04 bez chyby a piaty zase občasné sekanie
Technics - načítanie aj play je bez problémov, rýchle vyhľadávanie sa mierne zasekáva, čo značí nie ideálny stav čítania, ale vo zvuku sa to ešte počuteľne neprejaví
Zase CD nahraté cez discmany, v tej dobe som myslím ešte nemal stolný Technics CD.
Dual tu pohorel a to výrazne.
Podrobnosti testov, CD 112

04.
Imation mini CD-R Neon, Orange, 24x, 210MB/24min
opäť CMC Magnetics, kód 97:26.66, médium je totožne s predošlými
Tento kus zapísaný 25.8.2006, mechanika Lite-On SHW-16H5S, rýchlosť 8x - Lite-On som mal tiež rád, ale nemal až také dobré meno medzi užívateľmi, ale málokto ocenil jej výhody a dôvod prečo som ju vlastne kupoval
So zápisom na CD-R to bolo v rozsahu rýchlosti 8 - 48x, používal som tiež prevažne 8x kvôli kompatibilite s prehrávačmi. Zápis bol väčšinou obstojný, slušný, občas možno mierne horší než na LG a trošku CD z tejto mechaniky občas hnevali na stolných prehrávačoch.
Prednosti mechaniky, obsahuje čipset Mediatek, ktorý bol vtedy ako jeden z oficiálnych kde bolo možné plne testovať kvalitu zapísaných DVD diskov, kvalita CD diskov sa dala testovať čiastočne - neukazovala všetky typy chýb na CD, len niektoré.
Okrem toho mala technológiu kreslenia LightScribe, čo bola vtedy novinka, tak pod jedným som zabil dve technologické muchy jednou ranou.
Dual - veľmi dlhé načítavanie, ale podarilo sa, prvý track ale nevedel načítať, ani žiadny iný, už som to chcel vzdať, ale nechal som ho trápiť asi minútu, potom hodil ERROR (nie neškrípal disk kvôli problémom s uchytením, u týchto mini CD-R ani u jedného sa to nevyskytlo)
Po hodení chyby a znovu spustení play sa hudba spustila okamžite bez zaváhania a celý disk prehral bez jediného zaseknutia či poruchy. Po opätovnom spustení play zase nechcel fungovať, ale spamätal sa po krátkej chvíľke a hral riadne.
Technics - okamžité načítanie, play v poriadku, rýchle hľadanie mierne sekavé, takže sa správa ako na predošlom kuse
Dual nepochopiteľne tento disk nechcel a potom ho prehral bez problémov, no mňa hlavne zaujíma zvuk a bezporuchový chod, čo by sa po menšom trápení dalo nazvať úspechom, ale aj tak mám zmiešané pocity.
Opäť podrobnosti v testoch hľadajte CD 114

05.
Dysan mini CD-R 24x 210MB/24min
opäť totožné médium ako predošlé, CMC Magnetics, kód 97:26.66
Tieto boli tiež predávané v mini slim obaloch v krabičkách po 10, alebo 5kusov.
Bol to moje prvé mini CD-R čo som kedy mal a pálil.
Disk zapísaný 9.2.2004 na mechanike Toshiba SD-R5112, rýchlosť 4x - aby som tu zase nenadával na ten hnusný krám, to je druhý kus mechaniky, ktorý sme dostali z reklamácie ako nový, mal novší FW, prvé kusy CD-R zapísal slušne a po niekoľko desiatkach kusov sa to vrátilo do rovnakých problémov ako predtým, takže, tento disk po vypálení fungoval slušne vo väčšine prehrávačov a PC mechaník.
Dual - načítané okamžite, ale prvú skladbu tiež nechcelo spustiť, ale poddalo sa to bez erroru, hranie až do konca bez jediného záseku, len proste na začiatku zaváhal
Technics - všetko bez problémov, zvuk, rýchle vyhľadávanie ide veľmi plynulo, čo je ideálny stav
Pre podrobnosti testov hľadajte disk CD 7

06.
Verbatim mini CD-R Colour, Pink, 24x, 210MB/24min
Opäť totožné médium od CMC Magnetics, kód 97:26.66, tieto som kupoval neskôr.
Zápis disku 10.3.2012, mechanika Lite-On iHBS112 16x - Toto bola moja prvá Bluray mechanika do PC na ktorú som sa veľmi tešil, pretože taktiež obsahovala čipset Mediatek a okrem DVD tak vedela testovať aj kvalitu Bluray zápisu. U CD žiadny pokrok v testovaní, stále ukazovala len nepodstatnú časť údajov. Rýchlosť zápisu CD-R ale už začínala až od 16x vyššie, myslím že do 48x. Napriek tomu CD zvládala veľmi dobre, možno lepšie než som kedykoľvek mal, no Technics bol vyberavý čo sa týka niektorých typov a výrobcov médií ak sa pálilo 16x.
Dual - načítanie okamžité, hranie okamžité, sekanie ojedinele v prvých dvoch trackov, inak dobre, bohužiaľ, netolerujem žiadne ani jediný zásek, pre nahrávky na pásky je to fatálne zlyhanie. Zvuk je inak samozrejme výborný.
Technics - všetko bezproblémov
Ale v tej kvalite zápisu je naozaj extrémny rozdiel medzi diskami z roku 2004 a týmto čo som nahral v 2012.
Zase podrobnosti tu, ak nájdete CD 551

Pre dnešok by asi stačilo, nakoľko Dual CD player je nejaký extra zohriaty v zadnej časti, asi mu moderná sieť nerobí dobre, nebudeme to preháňať.
Takže by som zmienil zatiaľ nejaké pozorovania a závery.
Stav médií zo skoršej doby, preto vždy uvádzam roky kedy bol disk zapísaný, poukazujú na to v akom stave disky sú, ako dobre ešte sú použiteľné a píšem ako dobre fungovali v dobe čerstvo po zápise.
Disky sa nerozkladajú zatiaľ nejako fatálne, pri extrémnych zlyhaniach kvality a životnosti to samozrejme napíšem.

Mini CD-R všeobecne a hlavne špecificky od konkrétnych výrobcov sa vždy správali akosi odlišne od klasických veľkých 12cm, napriek tomu že je to jeden výrobca a jeden typ farbiva, tak mini CD-R vykazovali z mne neznámeho dôvodu vždy zhoršené parametre kvality zápisu na mechanikách, častejšie zlyhania a pri prehrávaní niekedy až neuveriteľné problémy a vyberavosť stolných CD playerov pri hraní týchto diskov. Ešte o niečo horšie to potom bolo s mini DVD a hraním na stolných DVD prehrávačoch.
Neviem z akého dôvodu sa to deje, ale takmer vždy sú častejšie problémy s načítavaním, kvalitou zvuku a čistoty reprodukcie, u Technicsu sa často vyskytuje takéto praskanie vo zvuku až po výpadky zvuku pri neschopnosti čítania.
Dual sa prejavil v sekaní, výpadky sledovania stopy, problémy pri načítaní a hľadaní trackov, ale ani raz v zhoršenej kvalite zvuku čo je typické praskanie alebo šušťanie.
Väčšinu mini CD-R som nahrával aj tak cez Discmany, ktoré to zvládali najlepšie.
Aj tak keď sa výber mini CD zmenšil na trhu, prešiel som s NajVýbermi na klasické CD, kde sa mi zmestia tri mini kompilácie, kedysi NajVýber u mňa vznikol z dôvodu využitia mini CD a testovania kvality zápisu a dneska je to len pre účely mojich zaujímavých kompilácii pre krátke audiokazety.

Ďalej, pripravím si čo najviac mini CD-R na hranie v Dual, čo ma najviac baví, než potom prejdem na veľké CD.

A ďalej, CMC Magnetics bol v istom období najväčší producent mini CD-R, disky na ktoré som si zvykol a ako tak sa dali použiť, veľmi záležalo na vypaľovačke, ako to potom pobral stolný player.
No ale potom prišli Indické mini CD-R aj pod značku Verbatim a tam skončila všetka sranda....ale o tom až na koniec počúvania mini CD-R.

Testy na mojej stránke sú naozaj jedným z najstarších prác čo som kedy robil, na web až po CD a DVD diskoch, ale v pc som to mal dlhodobo, preto nie je na odkazoch linkovanie na konkrétny test, musel by som dorobiť záložky, niekedy, možno, takže hľadať ideálne cez CTRL+F CD číslo a bude to vždy fungovať, pre tých čo to zaujíma.

Životnosť CD a DVD diskov je naozaj extrém, kazety sú v tomto lepšie, ale je to dobrý zdroj pre nahrávky.
Budem zase pokračovať viacmenej nepravidelne.

Nakoniec, nahodil som tu teda menšie predstavenie výrobcov diskov aj niečo o použitých mechanikách na zápis, v prípade potreby sa môžu spraviť aj podrobnejšie vlákna na tieto témy.
Pre mňa je to už minulosť, 20rokov skúseností a nervov so zápisom na optické média, že návrat ku kazete je niekedy omnoho jednoduchší...
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa Kazetowich »

Nerozumiem jednému.
Nahrávanie na discmene.
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

veď myslené z discmana na pásky
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa Kazetowich »

Tak hadam z discmena potom na kazetu.
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

tak
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa Kazetowich »

Keď sme po roku 1998 začali vo firme používať na archiváciu cdčka, ani ma nenapalo, že sú rôzne kvalitné (rovnako aj napalovačky - tie sme mali myslím Lite on) . Boli príšerne drahé tak som myslel že rovnako dobré. Však čo tam aká veda - napalit nuly a jednotky. Bud to ide alebo nie... A ked nie, tak sa to zreklamuje. :lol:
Naivná predstava, ale tak som bral celkovo digital.
Kupovali sa cd značky greenniečo (multigreen?) a gigamaster
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

keby to aspoň malo nejakú životnosť, aspoň sto rokov, ale niekedy ani desať rokov, niekedy ani rok či dokonca deň :D
Používateľov profilový obrázok
Kazetowich
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 8761
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
Bydlisko: polia, lúky a háje SR
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa Kazetowich »

Na archivaciu som si kupil cz s nazvom Tresor a tam udavaju 160 rokov :D
Uz som to tu volakedy daval.
Tam sa to nevypaluje do reflexnej vrstvy.
viewtopic.php?t=2048#p17610
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

aj to je už mŕtve, firma zrejme skončila, ich média sa max. dopredávajú a životnosť mechaník je mizernejšia než kedykoľvek predtým, kompatibilita je neistá
viem tam je extra kovovo keramická vrstva a reflexná chýba, doteraz neviem prečo, keďže by to zlepšilo situáciu s kompatibilitou, ale asi oni vedeli

mám ich doma asi 60kusov
Používateľov profilový obrázok
pepst
metál za zásluhy
Príspevky: 305
Dátum registrácie: Nedeľa, 4. Novembra 2018, 14:35

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa pepst »

Super, teším sa na ďalšie testy optických médií (čím exotickejších, tým lepšie) a mechaník.
Len tak narýchlo - Ritek vyrábal najlepšie "ľudové" médiá vôbec, nedosahovali zväčša kvalít starých japonských médií, alebo i tak boli zväčšia veľmi slušné, bez problémov s trvanlivosťou a boli extrémne kompatibilné. Prečítalo ich všetko, vrátane veľmi problematických CD prehrávačov z 80tych rokov a kadejakých pochybných veží a prenosných prehrávačov.

CMC boli OK, boli ale ďaleko menej kompatibilné a vždy kvalitatívne priemer. Od cca. 2008, keď sa stala výroba optických médií zúfalo nerentabilnou, CMC znížila latku kvality ešte nižšie. Jednoducho, vyrábajú ich tak, aby fungovali, boli v rámci technických noriem a vydržali. Žiadna sláva, žiadne veľké problémy.

DTD médiá vyrábala rovnaká fabrika i ľudia, ako preslávané Multidisc - česká firma z Holešovíc, bývalé Eximpo. Paradoxne, ide o jedny z najlepších médií, aké boli kedy vyrobené, ale prišli neskoro a boli veľmi drahé. Pokiaľ viem, tak výrobnú linku kúpil japonský Panasonic, aby posilnil svoje výrobné kapacity na archívne BD-R. Tie, žiaľ, už tiež nie sú vyrábané, pokiaľ viem.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10239
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Denník počúvania CD diskov

Príspevok od používateľa EZ647 »

Som to tu zanedbal trochu, ale budem si na to musieť nájsť čas, ako na kopu iných vecí, no díky za správu, musíš sem čas od času tiež pozrieť :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Testy optických médii"