Qled vs oled

všetky materiály čo by mohli pomôcť pri údržbe, alebo servise vintage hifi

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
AdmineR
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 2656
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53

Qled vs oled

Príspevok od používateľa AdmineR »

Rozdiel je pekne popísaný tu.

https://www.samsung.com/sk/tvs/sprievodca/qled-vs-oled/

QLED vs. OLED
Podobné názvy, iná technológia. Ktorá je pre vás najlepšia?
Zase ďalšie skratky?! Nebojte sa, poznať tieto dve sa pri výbere toho najlepšieho televízora naozaj oplatí. OLED vám napríklad poskytne skvelý kontrast a skutočne hlbokú čiernu. QLED zase dokáže zobraziť tie najžiarivejšie a najživšie farby zo všetkých TV na trhu. Na obe technológie sa teraz pozrieme detailnejšie, aby ste pred nákupom nového televízora získali všetky dôležité informácie.

Čo je to QLED
QLED je skratka pre anglický termín „quantum dot light-emitting diode“. Znamená to, že televízory pre lepší obraz využívajú pokročilú a veľmi odolnú vrstvu kvantových bodov. Táto vrstva v kombinácii so špeciálnou modrou LED diódou vytvára to najčistejšie biele svetlo, vďaka ktorému QLED TV disponujú momentálne najvyššou hodnotou jasu na trhu. Navyše QLED ponúkajú rozsiahlu paletu farieb a na rozdiel od štandardných LED TV disponujúcich miliónom odtieňov, QLED ich dokáže zobraziť až neskutočnú miliardu. Skutočne sa tak pri sledovaní budete cítiť ako v kine. (Popcorn nie je zahrnutý v cene.)

Počkať. Čo sú tie kvantové body?
Aby sme sa zbytočne nezamotali do vedeckých termínov - potom ako kvantové body zasiahne svetlo, získajú farby ideálnu teplotu, zvýši sa ich jas a vo výsledku sú preto odtiene čisté a pestré. Znamená to, že pri sledovaní sa stanete svedkami neuveriteľne čistých farieb, presne tak ako to zamýšľal režisér. Vychutnajte si perfektný obraz v pohodlí svojho domova.

Čo znamená OLED?
OLED znamená „organic light-emitting diode“. Tieto obrazovky sú vyrobené z organického materiálu, ktorý sa po nabití elektrinou rozsvieti a bez elektriny sa zase automaticky vypne. To znamená, že OLED obrazovky využívajú na podsvietenie pixely. Jedna dióda OLED je presne vo veľkosti jedného pixelu, čiže pri sledovaní sa milióny z nich nezávisle od seba zapínajú a vypínajú.

Kto používa akú technológiu?
Na dosiahnutie tej najlepšej obrazovej kvality používa spoločnosť Samsung technológiu QLED. Televízory iných značiek využívajú OLED obrazovky.

Ktorá technológia ponúka najlepší obraz?

Každá technológia má svoje prednosti. Tu je niekoľko faktorov, ktoré treba pri výbere zvážiť.

Farby
Vychutnajte si najnovšie filmy v ich plnej farebnosti. Iba televízory QLED od spoločnosti Samsung sa pýšia certifikovaným 100% farebným objemom*, vďaka ktorému sa stanete súčasťou sledovaného filmu či účastníkom športového zápasu. Staňte sa svedkom viac ako miliardy farebných odtieňov. QLED spoločnosti Samsung, na rozdiel od iných technológií, premieňa svetlo na dychberúce farby bez akejkoľvek degradácie kvality.


* 100% objem farieb podľa štandardov DCI-P3 a certifikácie VDE.

Jas
Vďaka kvantovým bodom môže byť obraz QLED TV skutočne výnimočne jasný. Technológia QLED dokonca dokáže zobraziť najvyššie hodnoty jasu zo všetkých televízorov, ktoré sú v súčasnosti na trhu. Jas je mimoriadne dôležitý pre čo najrealistickejšie zobrazenie scén v HDR (vysoký dynamický rozsah). Iba Samsung QLED TV dokážu vďaka HDR v hodnotách 2 000 a vyššie ukázať detaily na obrazovke tak, ako to zamýšľali tvorcovia filmov a seriálov, ktoré sledujete. A je síce pravda, že QLED TV sa najlepšie sledujú v prítmí, ale vďaka použitej technológii a vysokému jasu sú ideálne pre sledovanie aj v silne osvetlenej miestnosti.

Hry
QLED TV sú vďaka svojej vysokej obnovovacej frekvencii tou najlepšou voľbou pre videohry. Dôležitosť tohto parametru vám potvrdí každý hráč. Ľahko sa totiž môže stať tým rozdielom medzi opojnou radosťou z víťazstva a otravnou porážkou.

Úroveň čiernej
Hlbšia čierna farba umožňuje zobrazenie oveľa kontrastnejších scén. Obe technológie dosahujú v reprodukcii čiernej dobré výsledky, ale dosahujú ich iným spôsobom. Obrazovky OLED vypínajú pre tvorbu čiernej farby jednotlivé pixely. QLED zase využíva technológiu priameho zadného podsvietenia Direct Full Array, ktorá vytvára skutočne čiernu farbu, ktorá sa môže smelo porovnávať s čiernou na OLED paneloch. Spoločnosť Samsung tiež u niektorých modelov QLED TV používa špeciálnu antireflexnú vrstvu, ktorá čiernu na obrazovke ešte viac prehĺbi.

Životnosť
Zaslúžite si to najlepšie, a preto by vašou voľbou mal byť QLED televízor od spoločnosti Samsung. Argumentom číslo jedna je jeho životnosť. Dlhodobé testovanie potvrdilo vynikajúcu životnosť aj farebnosť televízorov QLED a tiež že nedochádza k ich vypaľovaniu. Viac sa dozviete v článku.
Napísať odpoveď

Návrat na "Návody, servisné manuály či schémy a pod."