Niečo z tradičnej kuchyne : )

život nie je len o hifi ... ale aj o jedle, pití - spomínate si ešte ako chutili potraviny alebo nápoje v minulom storočí? Akú ste mali radi kozmetiku? Máte osvedčený recept?

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa EZ647 »

Moniatko:
mne sa páči Tvoja kreativita a zápal pre vec, v tomto som ja antitalent a len konzument :D
No dal by som si :D
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

A konzumant nie si? :D

A ďakujem. Na prvý pokus som prekvapená že sa podarilo výzorom celkom a hlavne chuťovo. = )
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa EZ647 »

konzumant?
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

To bol vtipek
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa EZ647 »

hej mne to občas nedochádza :D

Inak Marlenku si kupujem len vzácne, je veľmi jemná, strašne presladená, ale dobrá, ale je vždy z toho neskutočný bordel akoby to schválne bolo zabalené tak, že sa vždy pri tom jeden ušpiní aj všetko okolo :D
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

Veď aj u nás to tak je.
Je to vynikajúci zákusok ale drahý, že sa 2x rozmyslím než si ju vôbec kúpim.

A presne toto vadí aj mne. Je výborná ale na mňa príliš precukrená. Za to tá moja domáca je presne akurát. Dokázala som to odhadnúť (tak nejak náhodou sa mi podarilo :D)
A že zašpiní? Asi niekde robíš chybu :P jediné čo mi vadí, že tá poleva čokoládová sa nalepí na ten obal. Ale nevadí, ja to aj tak vždy vyškrabkám s lyžičkou :D čiže straty minimálne.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa EZ647 »

hej to je naozaj cenový problém :D ani som riadne zberateľstvo na Marlenky nerozbehol tak ako na iné sladkosti, ale guličky sú tiež dobré
takže až pôjdeš okolo s domácou Marlenkou, tak sa zastav :D
alebo až pôjdem ja :D
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

EZ647 napísal: Nedeľa, 21. Mája 2023, 21:12 hej to je naozaj cenový problém :D ani som riadne zberateľstvo na Marlenky nerozbehol tak ako na iné sladkosti, ale guličky sú tiež dobré
takže až pôjdeš okolo s domácou Marlenkou, tak sa zastav :D
alebo až pôjdem ja :D
no keď bude príležitosť, tak nejakú po tebe hodím :D
ale táto je už dávno pradávno preč a ďalšiu domácu asi tak skoro robiť nebudem.
s tým cestom je to boj
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

"Boloňské špagety" dľa moniatka
alias Ragú

V pláne boli najprv Lasagne, no potom prišlo na reč aj Ragú, ktoré som chcela vyskúšať. Dlho som to odkladala, lebo som nevedela, či mi to bude vôbec chutiť.
Výsledok bol našťastie nad očakávania =)

Kto by sa chcel inšpirovať, tu je recept.

Potrebujeme:
  • 500g mleté bravčové mäso (môže byť aj hovädzie)
  • 2ks cibuľa
  • 1 konz. lúpané paradajky (ja som mala v paradajkovej šťave)
  • 200g syr (na strúhanie - eidam alebo aký máte radi)
  • koreniny soľ, čierne mleté korenie, mletá sladká paprika, tymián, rozmarín, oregano, bazalka, kúsok bujónu - cca štvrtina alebo pätina (v mojom prípade hovädzí)
Postup:
  • Očistíme si cibuľu, nakrájame ju na drobno a opražíme na oleji do sklovista.
  • Potom ku nej pridáme mleté mäso.
  • Keď je mäso zatiahnuté, poprášime mletou sladkou paprikou podľa chuti, posolíme a pokoreníme.
    Ja som mäso ešte chvíľu oprážala, ale nutné to nie je.
  • Lúpané paradajky si pomixujeme (ak lúbite, nechajte si aj nejaké väčšie kusy) a pridáme k mäsu. Môžete si tam hodiť aj 1-2 strúčky cesnaku, podľa chuti ;)
  • Varíme asi hodinu, kým mäso nie je hotové.
  • Keď máme mäso uvarené, ochutnáme, či je to dosť slané. Podľa toho pridáme soľ alebo bujón. Ja som to dosálala, ale hodila som tam aj kúsok bujónu, ale to bol ozaj len kúsok, skôr tá pätina. Možno menej.
    Skoro som zabudla - pardon. Po hodine varenia som doliala kúsok vody, aby bolo viacej omáčky. Dokopy to mohlo byť asi pol litra, ale to si musíte odhadnúť podľa hrnca/panvice alebo podľa porcií.
  • Ďalej pridáme štipku rozmarínu, ktorý zároveň troška v prstoch podrvíme. K tomu ale zo dve štipky tymiánu a ešte povaríme takú pol hodinku.
  • Medzitým si môžete dať variť cestoviny = )
  • Pred koncom pridáme do omáčky nastrúhaný syr (zhruba 200g, ja som to dávala odoka), bazalku, oregano a ešte kúsok tymiánu.
    Tie koreniny dochucujte hlavne podľa seba, môžete skúsiť aj provensálske. Ako kto má rád.
  • Nakoniec treba ochutnať, či tam niečo netreba a môžeme odložiť z kola.
Je to výborné so špagetami, ale určite bude výborná aj s domácimi rezancami či dokonca kolienkami? =D
Doporučujem si k tomu hodiť pár olív (najlepšie čiernych) aj možno čerstvej bazalky.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10174
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa EZ647 »

ešte keby bola fotka, tak odhryznem z monitora :D

a veľa ľudí nemá rado čierne olivy, ale ja si občas dám
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

bola som líná fotiť a ani by to tak dobre nevyzeralo =D
ale možno jindy = )
Používateľov profilový obrázok
moniatko
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1751
Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29

Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )

Príspevok od používateľa moniatko »

V lete by to chcelo nejaké ľahké, chutné, letné jedlo, nie? =)
Keďže je sezóna na väčšinu zeleniny, u nás doma prevláda "zapekaná zelenina" (ja bych sa nebránila ani vyprážanému karfiolu, ale komu sa s tým chce prplať? :lol: )

Zapekanú brokolicu či karfiól poznáme každý nie? Vlastne všetky tie jedlá sú v podstate rovnaké.
Minule sme však skúsili zapečenú kapustu (bielu, 1/2 hlavy)
Recept sem dám, až si spomeniem, čo všetko to vlastne obsahovalo =P ja som to totiž robila od ruky, plus mínus recept z internetu (aj tak to všetko musíte robiť podľa seba, ako Vám chutí =) )

Dnes:

Zapekaná cuketa s mozzarellou a paradajkami
origo recept - https://nanicmama.sme.sk/hlavne-jedla/z ... ozzarellou
ja som si to uspôsobila podľa seba, keďže to nechcem len na jeden tanier :D

Potrebujeme:
  • cuketa - 5ks
  • paradajky - čerstvé, 4ks
  • cibuľa - 2 ks, záleží aká je, ja som mala menšie
  • cesnak - 2ks, ak vám chutí aj 3
  • mozzarella - 2ks
  • smotana kyslá - 1bal. (250g)
  • smotana na varenie (alebo šľahanie) - 1bal., ale ja som mala 500ml
  • koreniny - soľ, čierne mleté korenie, tymián, bazalka, oregano alebo môžete použiť provensálske korenie
Postup:
  • Cuketu si ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska, asi 0,5cm.
  • Paradajkovú šupku narežeme do X a zalejeme vriacou vodou, necháme v nej odstáť asi 2 minútky a potom schladíme. Ja som ich nechala v studenej vode v mise, kým som ich nešla krájať.
  • Potom rajčiny ošúpeme a nakrájame spolu s mozzarellou tiež na kolieska.
  • Očistíme si cibuľu s cesnakom a nakrájame na drobno. Ja som použila mixér - nechcelo sa mi plakať :D
  • Keď máme všetky suroviny nachystané, dáme si rozohriať trúbu na 200°C a vymastíme si zapekaciu misu s olejom.
  • Po celom dne rozostrieme cibuľu s cesnakom.
  • Cuketu, rajčiny a mozzarellu ukladáme "škridlovito" - neviem čo si pod tým predstavíte, ale ja som ich ukladala mierne kolmo hajbuj v radoch cuketa-rajčina-mozzarella-cuketa.... je to vlastne úplne jedno, hlavne nech Vám chutí =)
  • Zmiešame kyslú smotanu s druhou smotanou (na varenie/šľahanie) pridáme bylinky, soľ a zalejeme tým zapekaciu misu s uloženou zeleninou.
  • Pečieme v rozohriatej rúre približne 30 minút - ja som piekla 25 minút zakryté a 10 minút odokryté.
Skoro som zabudla... nakoniec som to posypala postrúhaným syrom (zhruba 70g) - nutné to nie je, no ja to milujem, zapečený syr navrchu :3

Dobrú chuť =)

*Ešte poznámočka - ja som si k tomu urobila kuracie rezne so zeleninou
Nakrájala som si kuracie prsia na plátky, orestovala ich na panvici, aby sa zavreli a trošku opražili, potom som ich dala do hrnca, posolila, pokorenila, zaliala horúcou vodou (len aby sa dusili), pridala hrášok s mrkvou a dusila do rozpadnutia =D (mäso sa samé trhalo)
Môžete si k tomu urobiť prílohu zemiaky varené či pečené - ale myslím, že sa to dá jesť aj samo.
Prílohy
cuketa.jpg
cuketa.jpg (42.15 KiB) 1148 zobrazení
Napísať odpoveď

Návrat na "Nápoje, jedlo, recepty, vintage móda, kozmetika ..."