"Boloňské špagety" dľa
moniatka
alias
Ragú
V pláne boli najprv Lasagne, no potom prišlo na reč aj Ragú, ktoré som chcela vyskúšať. Dlho som to odkladala, lebo som nevedela, či mi to bude vôbec chutiť.
Výsledok bol našťastie nad očakávania =)
Kto by sa chcel inšpirovať, tu je recept.
Potrebujeme:
- 500g mleté bravčové mäso (môže byť aj hovädzie)
- 1 konz. lúpané paradajky (ja som mala v paradajkovej šťave)
- 200g syr (na strúhanie - eidam alebo aký máte radi)
- koreniny soľ, čierne mleté korenie, mletá sladká paprika, tymián, rozmarín, oregano, bazalka, kúsok bujónu - cca štvrtina alebo pätina (v mojom prípade hovädzí)
Postup:
- Očistíme si cibuľu, nakrájame ju na drobno a opražíme na oleji do sklovista.
- Potom ku nej pridáme mleté mäso.
- Keď je mäso zatiahnuté, poprášime mletou sladkou paprikou podľa chuti, posolíme a pokoreníme.
Ja som mäso ešte chvíľu oprážala, ale nutné to nie je.
- Lúpané paradajky si pomixujeme (ak lúbite, nechajte si aj nejaké väčšie kusy) a pridáme k mäsu. Môžete si tam hodiť aj 1-2 strúčky cesnaku, podľa chuti

- Varíme asi hodinu, kým mäso nie je hotové.
- Keď máme mäso uvarené, ochutnáme, či je to dosť slané. Podľa toho pridáme soľ alebo bujón. Ja som to dosálala, ale hodila som tam aj kúsok bujónu, ale to bol ozaj len kúsok, skôr tá pätina. Možno menej.
Skoro som zabudla - pardon. Po hodine varenia som doliala kúsok vody, aby bolo viacej omáčky. Dokopy to mohlo byť asi pol litra, ale to si musíte odhadnúť podľa hrnca/panvice alebo podľa porcií.
- Ďalej pridáme štipku rozmarínu, ktorý zároveň troška v prstoch podrvíme. K tomu ale zo dve štipky tymiánu a ešte povaríme takú pol hodinku.
- Medzitým si môžete dať variť cestoviny = )
- Pred koncom pridáme do omáčky nastrúhaný syr (zhruba 200g, ja som to dávala odoka), bazalku, oregano a ešte kúsok tymiánu.
Tie koreniny dochucujte hlavne podľa seba, môžete skúsiť aj provensálske. Ako kto má rád.
- Nakoniec treba ochutnať, či tam niečo netreba a môžeme odložiť z kola.
Je to výborné so špagetami, ale určite bude výborná aj s domácimi rezancami či dokonca kolienkami? =D
Doporučujem si k tomu hodiť pár olív (najlepšie čiernych) aj možno čerstvej bazalky.