*Edit
Cuketu keď nakrájate na koliesta, tak ju aj posoľte, nech sa vyslzí.
V origo recepte ju dlabala, ale mne to prišlo ako škoda, tak som ju nechala celú, ale zabudla som ju posoliť, takže sa mi nevyslzila. Takže v tom mám hojne hojne vody
Niečo z tradičnej kuchyne : )
Moderátor: AdmineR
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Už je to dlho čo som sem naposledy niečo pridala.
Tak budem pokračovať niečím chutným : ))
Krtkova mísa (áno origo je to Krtkův dort, ale ja som to povýšila na novú úroveň - vôbec nie pre to, že nemám okrúhlu formu, kdežeee )
Prvý krát som si kúpila tú zmes z obchodu ale dá sa to aj doma, nič náročné.
Potrebujete:
Na cesto:
Na plnku:
Cesto:
Plnka:
Zatiaľ, čo sa cesto pečie, môžete pripraviť plnku.
Tadaaaaa - výsledok :
Tak budem pokračovať niečím chutným : ))
Krtkova mísa (áno origo je to Krtkův dort, ale ja som to povýšila na novú úroveň - vôbec nie pre to, že nemám okrúhlu formu, kdežeee )
Prvý krát som si kúpila tú zmes z obchodu ale dá sa to aj doma, nič náročné.
Potrebujete:
Na cesto:
- 4ks vajcia
- 125g cukru (uživí sa aj 175, záleží aký použijete, ako vám chutí a tak)
- 1ks vanilkový cukor
- 125g maslo
- 5ml mlieko (úprimne ide ho tam dokopy aj 150, pretože popri miešaní prilievate podľa potreby tak si rovno prichystajte 2 šálky )
- 150g polohrubá múka
- 50g kakao
- 1ks kypriaci prášok (prášok do pečiva)
Na plnku:
- 500g tvaroh (tu musím zmieniť, že najlepší, čo som doteraz kúpila je banovecky taký v oranžovo bielom obale)
- 250ml šľahačková smotana
- 2ks vanilkový cukor
- 50g čokoláda - ale tentoraz som nemala takže bolo to bez toho =P
- 3-4ks banány
Cesto:
- v prvom rade je dôležité vytiahnuť si vajcia, maslo aj mlieko z chladničky aby mali izbovú teplotu, maslo musí zmäknúť aby sa dalo šľahať
- múku si preosejeme a zvážime zvlášť do misy, do nej pridáme kakao a kypriaci prášok, trošku s lyžicou premiešame, ale opatrne
- vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky
- bielka vyšľaháme s polkou cukru do tuhého snehu
- v mise, kde budeme miesiť už celé cesto vyšľaháme ostatný cukor so zmäknutým maslom do peny
- po vyšľahaní necháme oddýchnuť aspoň 3 minúty
- zatiaľ môžete vyšľahať tie bielka až ich už nemáte hotové =D
- potom postupne do maslovej peny prišľahávame žĺtky - po jednom
- striedavo primiešavame zmes múky a mlieko - najskôr tých 50ml, potom ak ešte treba tak po troškách
- s mliekom to neprežente myslite na to, že sa do cesta ešte pridajú vyšľahané bielka, ale tie nemiešame s mixérom ale už len s lyžicou
- okrúhlu formu - v mojom prípade menší plech vystleme papierom na pečenie, na ktorý vylejeme cesto, treba ho rozotrieť po celej ploche
- pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 20-30 minút, ale treba to kontrolovať
Plnka:
Zatiaľ, čo sa cesto pečie, môžete pripraviť plnku.
- tvaroh vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuhého krému (+ môžete podľa chuti ešte trochu cukru pridať ; ) )
- smotanu si vyšľaháme do šľahačky a potom pridáme do tvarohu, tiež už nemiešame mixérom iba zľahka lyžicou
- vznikne nadýchaný krém, ktorý odložíme do chladničky
- keď je už cesto hotové, necháme ho vychladnúť
- keď máte 2 polovice, tak jednu dáte do formy ako dno
- na to natrieme malú vrstvu plnky
- na plnku uložíme na plátky nakrájané banány - môžete ich nasekať ľubovoľne a rozhádzať na to
- na banány dáme zvyšnú plnku a tú posypeme rozmrvenou druhou polovicou
Tadaaaaa - výsledok :
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Tak tu máme zas niečo "tradičné"
Ja moc sviatky neslávim, ale koláče a zákusky (myslím takéto klasické) zbožňujem.
Linecké koláčiky alebo aj inak - čajové pečivo.
Potrebujeme:
Ja moc sviatky neslávim, ale koláče a zákusky (myslím takéto klasické) zbožňujem.
Linecké koláčiky alebo aj inak - čajové pečivo.
Potrebujeme:
- 250g polohrubá múka
- 160g hera/palmarín/akékoľvek iné maslo na pečenie
- 100g cukor
- 1ks vanilkový cukor
- 1ks vajce
- takmer pri všetkých koláčoch je dôležité si vopred vytiahnuť suroviny - vajcia, maslo (a mlieko ak do receptu ide)
- odvážime a zároveň preosejeme si múku do misy
- do toho si odvážime cukor
- pridáme vanilkový cukor, zmäknuté maslo a vajce
- všetko premiesime do hladkého cesta a dáme do chladničky oddýchnuť aspoň na polhodinu, lepšie aj na dlhšie
- po odstátí vytiahneme cesto a zároveň si dáme vyhriať rúru na 180°C
- cesto vaľkáme veľmi tenko, asi na pol centimetra, aj menej
- vykrajujeme kolieska alebo ľubovoľné tvary
- pečieme asi 7 minút, ale najlepšie je to odsledovať, začnú jemne hnednúť okraje
- po upečení necháme vychladnúť, a potom zlepujeme džemom, marmeládou alebo čo máte radi
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Sice jsem po svátkách přecpaný, ale dal bych si
- EZ647
- čestný člen - zakladateľ
- Príspevky: 10274
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
- Kontaktovať používateľa:
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Ja mám na sviatkoch najradšej voľno a jedlo, takže super, že tvoríš aj takto.