Technics RP-HT300

наушники винтаж vintage hifi stereo headphones

Moderátor: AdmineR

Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10266
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa EZ647 »

Technics RP-HT300 (RIP 1999-2023)

Z oblasti slúchadiel boli tieto mojou životnou láskou, ale už to majú za sebou.
Malý príbeh som načal na fóre už vo vlákne obalov kaziet, ako bonusový text mierne nižšie.
Je tam popísaná celá história kúpy aj môjho používania slúchadiel.
Okrem dojmov a problémov, ktoré som opísal na odkaze so skorým potrhaním tenkej kože na mušliach, neskôr aj peny v slúchadlách, sa časom vyskytli nasledovné problémy, ktoré už asi znamenali koniec meniča ako takého pred mnohými rokmi.
Vychýlil sa balance, myslím že pravý kanál, ktorý teraz už nefunguje sa oslabil a bolo nutné kompenzovať balancom, čo tak nevadilo, ale u strojoch, tape deckov a walkmanoch kde táto funkcia nie je možná to bol problém, okrem toho na každom prístroji to malo odlišný posun balancu, asi podľa impedancie výstupného zosilňovača.
Nikdy som nevedel namerať odlišný odpor na milimetri pre oba kanály, ukazovalo to cca 29ohm, aj keď udávaná impedancia je 32ohm, ale impedancia je striedavý odpor v podstate a bežný multimeter takú funkciu neposkytuje, neviem či je tam tak veľký rozdiel v meraní, alebo to bol rozdiel naozaj vo výrobe meničov.
Postavil som si predlžovačku s jack konektormi len pre tieto slúchadlá, kde bol osadený trimer a ten som nastavil presne aby mi na tape decku Technics, neskôr Akai sedel presne a mohol som ich používať ako hlavné slúchadlá. Ale napríklad ak som to pripojil na výstup k Technics AZ7, tak bolo zase nutné meniť nastavenie trimra.
Na rituálnej mechanike nebol zase problém, nakoľko som tam mal Volume riešené samostatnými potenciometrami.
Tento problém s posunom balancu sa vyskytol pred viac než 10rokmi, tuším to bolo asi 13 rokov späť, čo som aj riešil s jedným elektrotechnikom, on si bol istý a niekoľko ďalších tiež, že sa jedná o oxid v konektore, alebo nejaká forma poškodenia káblu a konektoru. Zelené kúsky okolo zaliatia jacku naozaj vykukovali. Ale práve kvôli zaliatu konektoru ako sa bežne robí som nikdy do toho nechcel zasahovať, hlavne aj pretože kúpne jacky sú obrovské, neohrabané, škaredé a hlavne nepresné. Ak sa tento pôvodný jack vkladal do prístrojov ako do masla, tak kúpne sa veľmi bránili a išli väčšinou nasilu a kontakt bol aj tak mizerný. Ak viete o nejakých kvalitných konektoroch na predaj typu jack a ďalšie, môžete dať odkazy pod príspevok.

Posledné mesiace a možno aj roky, sa diali veci, ktoré som veľmi nevnímal, alebo si celkom neuvedomoval. Ak som slúchadlá používal v spojení s tape deckom, tak sa nedialo skoro nič zvláštne, až na to že občas bolo potreba jemne upraviť balance, čo som si myslel že mám len zaľahnuté v ušiach, ale zrejme nie...
Na mechanike pri rituálnom počúvaní som si všimol viacero podivností, ale prikladal som to za vinu zlým konektorom či kontaktom v rámci celého toho môjho malého komplexu mechaniky + robený EQ, pretože ako som spomínal, tie kúpne konektory boli horšej kvality než moje spájkovanie :D
Často sa menili, opravovali a pod, a potenciometre to je kategória sama o sebe, boli drahé a nekvalitné, tie dvojité čo mali v predajni jednu dobu chrčali už od nového stavu, tie single vydržali o niečo viac.
Všetko som pripisoval práve tejto závade a nikdy nie slúchadlám, pretože aj pri použití Koss Porta to občas vypadlo, alebo zachrčalo a naozaj boli to tie spomínané kontakty, len nie vo všetkých prípadoch.
Na Technics sa diala posledné mesiace, možno roky, naozaj neviem ako dlho, taká zvláštnosť, že sa práve ten inkriminovaný pravý kanál viac oslabil a ja som len pridával volume, no občas sa vrátil späť a ja som uberal volume :D
Po niekoľkých dňoch som sa naučil, že stačí elektromagnetické prasknutie niekde na spínači zariadenia v miestnosti a v slúchadle prasklo a na pravej strane som mal plný zvuk. Som si bol celkom istý že je to jedna zo záhad mojej mechaniky a jej zapojenia, pretože sa v nej deje veľa elektrotechnických podivností :D
Niekedy sa stalo že som nemal na pravej strane žiadny zvuk, ale stačilo odpojiť a pripojiť konektor a zvuk sa objavil, čo len prehĺbilo moju istotu že bude čoskoro potrebná výmena pôvodného jacku slúchadiel.
Tento týždeň to však definitívne prišlo. Utorok večer, pred rituálnym počúvaním na mojej mechanike, vždy pozapájam napájanie, zapnem zosilňovač mechaniky, až potom pripájam slúchadlá, aby zbytočne nedostávali ten pukací šok pri zapnutí napájania. Pripojím teda a šum zo zosíka mechaniky len na ľavej strane, niečo čo som zažil už stovky krát, odpojím a pripojím spať a šum stále len vľavo.
U jacku to ale poznáte, ak pripájate jack do zdierky, tak nachvíľu sa to vždy vyskratuje zvuk/šum je naraz monofónne v oboch slúchadlách, no tu teraz nie, zase len vľavo aj počas pripájania. Už som zneistel, pretože to nie je chyba elektroniky, to je chyba slúchadiel. Žeby predsa nastal vhodný čas výmenu jacku?
Zapol som CD player Technics, pripojím, a nestačím sa diviť, naozaj hrá len ľavý kanál. Mierne som pridal volume, niečo len puklo v slúchadle a zrazu hrali oba. Pripojil som späť do mechaniky a urobil rituálne počúvanie na utorok večer bez jediného Ďalšieho problému so slúchadlami.
Išiel som spať s tým, že som si to dával v hlave dokopy, že väčšina porúch kanálov a kontaktov na mechanike nebola v nej, ale v slúchadlách, na druhú stranu som vedel teraz ako na to, že silnejším signálom sa prebudia, ako bol ten jemný elektromagnetický impulz vždy keď sa to stalo. A taktiež že podľa potreby vymením aj celý jack, aj keď to nebude originál, ale už sa to žiada.
Druhý deň v stredu večer po práci, Ďalšie rituálne počúvanie na mechanike, rovnaký problém, pravý kanál zvuk nikde. Zase CD player, potom aj tape deck a zvuk nič, Volume naplno, zvuk nič, skúšal som niekoľko minút všetko možné, zvuk nič, vždy len ľavá strana fungovala.
Vzal som multimeter a jeden kanál mŕtvy. Nedalo sa nič robiť je načase rozpitvať pôvodný jack.
V tom strese nervov som nerobil žiadne fotky, preto sem dám zatiaľ len symbolicky odkazy a jednu fotku z google.
Zaliaty jack sa na moje prekvapenie dal vytiahnuť z toho gumeného obalu, kde bol vidieť kábel, ale to jadro jacku bolo aj tak zaliate, ale oblepené nejakou páskou, žiaľ fotky k tomuto už nebudú, pretože skončil v koši.
Odstrihol som to, kábel slúchadiel je mimoriadne jemný, prepletený nejakou nitkou, stále neviem na čo to slúži a meď bola stočená a ofarbená, kde sa všetky tri vodiče rozlišovali farbou, ktorú som nevedel oškrabať tak aby som to odmeral, ale dalo sa na to pájkovať priamo a potom som už mal kontakt aj pre multimeter, kde som sa zase dozvedel to čo predtým, ľavý kanál funguje, pravý je mŕtvy.
To už som spanikáril a rozhodol sa rozpitvať pravú mušľu, ako som spomínal na odkaze vyššie, nikdy neodtrhni kábel prívodu do mušle, lebo sa to nedá opraviť hovorili mi a spomenul som si na skúsenosti spred rokov, keď som to naozaj nevedel roztvoriť.
No tentokrát sa podarilo a mušľa povolila, stále nemám fotky, ale je to na také komplikovanejšie západky a myslím že sa to bude dať aj poskladať spať, len zatiaľ je to symbolicky položené, nemám dôvod.
Dostal som sa teda k zadnej strane meniču, kde bol naspájkovaný prívodný vodič. Samotný menič sa tváril na moje veľké prekvapenie mŕtvo a najväčšie prekvapenie bolo, že celý prívodný kábel som prepípal a vykazoval plnú funkčnosť živej aj zemniacej časti. To ma dorazilo.
Vybral som menič z mušle a obzeral si ho, je tam taktiež fóliová priesvitná membrána, asi ako u väčšiny slúchadiel, bolo to ako keď som naposledy pitval Kossy porty len s tým rozdielom, že tu bol drôt mierne hrubší a naozaj som videl ako z mini dosky plošného spoja ide zaliaty dole a po membráne do cievky, druhú stranu zakrýval magnet.
No nedokázal som to prepípať multimetrom.
Napadlo ma vyskúšať nachvíľu teplotne prehriať cínové plochy mini doštičky v rámci studeného spoja, ale nepomohlo. Nechal som to otvorené, len symbolicky spojil časti mušle a položil vedľa.
Čisto teoreticky ak by sa dali zohnať rovnaké, alebo podobné meniče, čo by rozmerom pasovali do otvoru mušle, mohli by znovu fungovať, ak by som zohnal iné, musel by som oba vymeniť, ak budú horšej zvukovej kvality nemá to zmysel, ak lepšej tak áno.
Potom by bolo veľmi vhodné vyčistiť kompletne všetky plasty, osadiť nový konektor, prípadne aj nový kábel, pretože väčšina jeho trojmetrovej dĺžky je tvrdá ako oceľový drôt. Ale samozrejme jedná sa len o stvrdnutý plast, kábel vnútri je v poriadku, kým sa kvôli tomu nezlomí.
No a samozrejme pošpekulovať nové molitany, náušníky a pod.

Ja si len márne lámem hlavu nad tým akým zázrakom, spôsobom a v kde v ktorom mieste sa prerušil vodič v meniči.
Nepoužíval som slúchadla na extrémne hlasitosti, ak áno, bolo to veľmi dávno.
Ako vzniká jav že sa zmení dramaticky balance jedného slúchadla, čím vlastne trpia aj náhradné Sennheisery HD555 od Romana, teraz ma už nikto nepresvedčí že je chybný kábel, alebo konektor.

Nebudem ich asi nikdy vyhadzovať, ani sa ich inak nezbavím, ak sa nenájde riešenie, zbalím ich do pôvodnej krabice, ktorú mám stále a vystavím si ich na poličku, alebo skriňu, ako to najlepšie zo slúchadiel čo som kedy mal.
Za vhodné riešenia, alebo odkazy na nákup meničov pre slúchadlá budem vďačný. Ale tu by asi pomohli aj servisáci, asi budú mať prístup k takýmto dielom, neviem či je to v elektronických potrebách, alebo na takých stránkach bežný sortiment.

A naozaj som si myslel že ich budem mať celý život, považoval som to za niečo kde sa pokazí kábel, alebo zlomí konštrukcia. Neveril som že menič.
Taktiež Kossy porty majú kábel hneď uchytený a spájkovaný pri vstupe do mušle, to sa rýchlo vykýva a opotrebuje, tu v tomto šiel kábel od meniča napevno v žľabe mušle po obvode do otočnej časti, takže najskôr by sa zlomil tam, alebo na výstupe z ľavej mušle, keďže je prívod jednostranný. Ale keďže som kábel pretestoval, tak sa to nepotvrdilo.

Ešte doplním, behom tých rokov, ak sa zmenil balance, nikdy som nepoznal pokles kvality zvuku, skreslenie, alebo akýkoľvek náznak zhoršenia reprodukcie, len proste hrala pravá strana tichšie.
Nikdy žiadne praskanie, prerušovanie na zlom kontakte, nech som káblom krútil akokoľvek, nikdy nič, ani pri konektore ani pri mušli.
Takže je to pre mňa celé veľká záhada.
Ak budem mať niekedy náladu, doplním aj fotky, ale momentálne uvidím čo kto napíše k tomu.

Veľmi sa do slúchadiel nevyznám, ale ako som pozeral ceny, ponuku a značky, asi by bolo vhodné ísť do nejakých Sennheiserov v cenovom rozmedzí 300-500eur.
Môžete dávať typy, ale na prvom mieste pre mňa je pohodlné nosenie na celé hodiny a tesne za tým kvalita zvuku.
Ak budú nejaké hrať dobre, ale budú nepohodlné, tak to nemá zmysel.

S pozdravom EZ

Obrázok z webu
https://www.radiomuseum.org/r/technics_ ... t_300.html

Ďalšie odkazy na katalógy, kde boli slúchadlá RP-HT300, v katalógoch viacero rokov.
https://www.hifi-archiv.info/Technics/1999-HiFi/41.jpg
https://www.hifi-archiv.info/Technics/1 ... s95_38.jpg
https://www.hifi-archiv.info/technics.html

Dokonca som našiel náhradné náušníky, ale tá cena je skoro ako za nové slúchadlá :D
https://www.kupsito.sk/i/13741081614/sl ... 0-ht400-ht
Prílohy
headphones_rp_ht_300_2050529.jpg
headphones_rp_ht_300_2050529.jpg (31.62 KiB) 868 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
orhore
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 2329
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 21:01

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa orhore »

Bohužel mnohá sluchátka nemají šanci vydržet na věky. Cívky měničů jsou navinuty doslova vlasovými vodiči. Spoj měnič - kabel s jackem bývá také často zanedbán a nepočítá se s opravou. Budeš muset vybrat nové, ale vždy budou hrát jinak než tyhle oblíbené. Tip nelze dát jednoznačný, protože je to idividuální záležitost. U těch technicsů ale nikde nemohu dohledat impedanci a citlivost. Nemáš bližší informace? Je to možná už irelevantní, ale jen pro představu.
Používateľov profilový obrázok
AdmineR
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 2999
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa AdmineR »

to isté sa nám stalo teraz s mušlou na kossoch
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10266
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa EZ647 »

Jo díky, impedanciu som spomínal 32ohm oficiálne, citlivosť asi nie, ak to nie je v tých odkazoch na katalógy

tak našiel som, servisný manuál len vlastne jediná stránka PDF s údajmi, žiadne vnútro, nič :D
Prílohy
rpht300.png
rpht300.png (232.4 KiB) 861 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10266
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa EZ647 »

AdmineR: hej to som spomínal v texte, že u Kossov Porta sa to mechanicky rýchlo opotrebuje, pretože je to tam tak naľahko spravené a tam sú naozaj veľmi vlasové vodiče, u tých Technicsov sú hrubšie drôty, ktoré je aj vidieť
Kossy som kvôli tomu reklamoval asi 2-3krát
čo je vtipné, pretože tie pôvodné Kossy, ktoré doteraz neviem či sú fejk, alebo nie, nemali ešte poruchu, okrem rozpadnutých molitanov
Používateľov profilový obrázok
orhore
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 2329
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 21:01

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa orhore »

Já tam vidím, že mají (měly) 22 ohms/1 kHz a citlivost 105 dB/ mW.
No, pokud bys chtěl zůstat u stejné značky, tak jsou také dost oblíbené sluchátka pro DJs :) : https://www.profi-dj.sk/dj-technika/dj- ... -dj1200ek/
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10266
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa EZ647 »

Viem že Technics keď končil, práve Gramce, DJ pulty a slúchadlá bol posledný sortiment, potom keď oživili značku, neviem čo všetko sa tam dostalo
tie na odkaze vyzerajú síce pekne, ale prídu mi malé, čokoľvek takého tvaru prekrýva uši tak mi celkom iste nebude vyhovovať, budem musieť väčšie, no nevadí
raz som u známych v Elektre skúšal nejaké AKG za 41eur čo mali tiež mušle menšie cez uši, zvuk sa zdal zaujímavý na prvé počutie, ale okamžite som cítil na ušiach že nič na dlhé hranie, tak som ich nekúpil

Inak aj ja tam vidím 22ohm, ale mojou informáciou som si istý že tam bolo 32ohm, takže je niekde chyba, alebo to menili behom rokov možno
meniče samotné teda nie sú ako komponent v elektronických potrebách k dispozícii?
a tie kvalitné jacky? čo vybrať? aj pre budúcnosť aj iných vecí než slúchadiel.
Takže si to asi naozaj pamätám zle, alebo mi to v elektre vtedy tak povedali, pozrel som pôvodnú krabicu aj tam je uvedené 22ohm. No už je to naozaj jedno, alebo ako príposluch len ľavej strany :D
jhradec
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: Piatok, 12. Októbra 2018, 15:51

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa jhradec »

Měniče mají 40 mm- alespoň podle technických údajů. Ta Canyon co jsem nabízel v sekci bazar taky.
Pokud by byl zájem, mohu poslat jenom měniče- ty se vejdou do obálky.
Zvuk se samozřejmě změní, ale IMHO to nemusí být tragédie.
Mám ještě měniče 40 mm SENCOR a JVC, ale ty CANYONy jsou o řád lepší.
Zvukový projev je trochu podobný původním Koss PP- ale CANYONy mají “hladší” zvuk- řekl bych, že sluchátka o 20 let mladší jsou prostě lepší.
Používateľov profilový obrázok
AdmineR
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 2999
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa AdmineR »

EZ647 napísal: Nedeľa, 12. Novembra 2023, 20:08 tie na odkaze vyzerajú síce pekne, ale prídu mi malé, čokoľvek takého tvaru prekrýva uši tak mi celkom iste nebude vyhovovať, budem musieť väčšie, no nevadí
raz som u známych v Elektre skúšal nejaké AKG za 41eur čo mali tiež mušle menšie cez uši, zvuk sa zdal zaujímavý na prvé počutie, ale okamžite som cítil na ušiach že nič na dlhé hranie, tak som ich nekúpil
moj prípad - to čo je do uší (štuple) alebo čo nejde okolo uší ale len na uši, nie je pre mňa. Poriadne slúchadlá musia ísť OKOLO CELÝCH uší - inak to letí odo mňa preč.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10266
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa EZ647 »

štuple nepoužívam, len tie pracovné :D
jhradec
vintagehifi.sk inventár
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: Piatok, 12. Októbra 2018, 15:51

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa jhradec »

No však nabízím jen ty měniče 40 mm na implantaci do Technicsů - pohodlí a bytelná konstrukce zůstane zachováno.
Včetně cirkumaurální konstrukce samozřejmě.
Používateľov profilový obrázok
EZ647
čestný člen - zakladateľ
Príspevky: 10266
Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 11:26
Kontaktovať používateľa:

Re: Technics RP-HT300

Príspevok od používateľa EZ647 »

skontrolujem si "niekedy" tie reálne rozmery toho čo tam je teraz a uvidíme
Napísať odpoveď

Návrat na "Sluchátka"