Tak ostali doma zásoby v podobe balenej bôbovice fazuľky,niake udené rebrá a samo k dispozicii sušené hríbiky-dnes minul zostatok kozákov z brezákov lesov.
Riadne včera do vody namočil fazuľe,dnes pred varením prelial čistou vodou,včera tiež v teplej vode namočil hríbiky.
Všetko až po vrch hrnca dal variť-fazuľka,hríby aj s vodou predmočenou,rebrá údené,nesolíme nič iné len pár lístkov bobkového,všetko ide,po ca 1,5 hodky rebrá vyberiem,oberiem mäsko od kostí.
Dováram ešte,uvidíme do mäkka fazuľu,potom odstavím do chľadu aby išla teplota na 60-70 stupňov,prečo ?Bo budem robiť zahustenie v podobe kyslej smotany s hladkou múkou a mliečkom,to by sa vo vysokej teplote zrazilo.Treba mať trpezlivosť,po chladnutí skúsiť vmiešavať,ak sa nezráža tak za stáleho miešania vlievať a nechať prejsť varom na pár minút pokial necítite hustnutie/kelímok kysanej smotany,tak za kopcovité 2-3 lyžice hladkej múky,priliať mliečko plnotučné a vymixovať metličkou s ponorákom elektrickým,samo aj ručne ale zložitejšie to ide,proste rozhabarkovať na jemnú súvislú konzistenciu/
Potom do hotového len pridať odstrojené mäsko od kostí,dochutiť podľa libu,popr ak kyslá pridať trocha octu a riadne premiešať.Ešte sa stále teraz v tomto čase varí...
Dobrú chuť.
Fazuľkovica na Detviansky spôsob
Moderátor: AdmineR
- daniel00421
- čestný člen
- Príspevky: 1955
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 19:25
- Bydlisko: Záhorie
Fazuľkovica na Detviansky spôsob
Zvukár profesional na živnosti-live,studio &conference audio,príležitostný servisák kotúčakov vo voľnom čase.
- AdmineR
- čestný člen - zakladateľ
- Príspevky: 2999
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53
Re: Fazuľkovica na Detviansky spôsob
aby si ťa nejaká neadoptovala čo nevie variť
- daniel00421
- čestný člen
- Príspevky: 1955
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 19:25
- Bydlisko: Záhorie
Re: Fazuľkovica na Detviansky spôsob
Jooj,krásavic na strednom slovensku je ajáj,chodievam tam.Ale všetky si myslia ak ich priberieš náhodou na západ že sa tu opadnú všetky starosti okolo hospodárenia a budú sa mať ako v bavlne,neboj ošial rokov dávno zo mňa opadol.
No vráťme sa ku varenici,ešte dováram po vyňatí a riadnom obraní patla patla medzi prstami rebierka,ešte dávam tak od odňatia mäska hoďku a viac na správne mäkučké vankúšiky fazuľe,stále čakám vo vare.
U nich na Lazoch je to iné,hospodárenie,starostlivosť o strýcov,rodičov ožralov čo už sú riadne v poobedí zriadení.
Ja čakám,o pol hoďku asi fazuľka už bude,dávam potom chľadnúť von na dvor.
Ta čo sa tohto napr.varí,máš k dispozícii čerstvé mliečko od kravičky,vložíš za pár litrov do konice,počkáš a stieraš tú vrchnú smotánku,potom či na varenie alebo výborná do rannej kávičky,inak do varenia.Mliečko čo ostane sa buď so srvatkou od ovčiarov zo salaša jemne podhrieva do teploty 36-40 stupňov a robí sa scedený do starej plienky na vrzgač syr alebo po skysnutí prevára na peci na odcedený domáci tvaroh,tak chodím na tie okrajové lazy nad Hriňovú,Detvu,osamotené lazy o pár chalúpkach,to je život,byť tam práce a kde sa prejaviť s vlastnými skúsenosťami-hneď by som ta ostal.Krásna nikým nerušená príroda,proste sám vo vlastnom na kilometre nepozorovaný nikým a ničím.Len ako ta prežiť.
No vráťme sa ku varenici,ešte dováram po vyňatí a riadnom obraní patla patla medzi prstami rebierka,ešte dávam tak od odňatia mäska hoďku a viac na správne mäkučké vankúšiky fazuľe,stále čakám vo vare.
U nich na Lazoch je to iné,hospodárenie,starostlivosť o strýcov,rodičov ožralov čo už sú riadne v poobedí zriadení.
Ja čakám,o pol hoďku asi fazuľka už bude,dávam potom chľadnúť von na dvor.
Ta čo sa tohto napr.varí,máš k dispozícii čerstvé mliečko od kravičky,vložíš za pár litrov do konice,počkáš a stieraš tú vrchnú smotánku,potom či na varenie alebo výborná do rannej kávičky,inak do varenia.Mliečko čo ostane sa buď so srvatkou od ovčiarov zo salaša jemne podhrieva do teploty 36-40 stupňov a robí sa scedený do starej plienky na vrzgač syr alebo po skysnutí prevára na peci na odcedený domáci tvaroh,tak chodím na tie okrajové lazy nad Hriňovú,Detvu,osamotené lazy o pár chalúpkach,to je život,byť tam práce a kde sa prejaviť s vlastnými skúsenosťami-hneď by som ta ostal.Krásna nikým nerušená príroda,proste sám vo vlastnom na kilometre nepozorovaný nikým a ničím.Len ako ta prežiť.
Zvukár profesional na živnosti-live,studio &conference audio,príležitostný servisák kotúčakov vo voľnom čase.
- daniel00421
- čestný člen
- Príspevky: 1955
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 19:25
- Bydlisko: Záhorie
Re: Fazuľkovica na Detviansky spôsob
Tak dovarené,riadne zahustené,ešte pridal pol lyžičky soli po zahustení a prevarení,trocha kyslosti za dve lyžice octu,odchladzuje sa na zajtra na sporáku,jááj,teším sa,dnes dojedám na večeru ešte navarený kurací paprikáš s haluškami,pekný večer prajem.
Zvukár profesional na živnosti-live,studio &conference audio,príležitostný servisák kotúčakov vo voľnom čase.
- AdmineR
- čestný člen - zakladateľ
- Príspevky: 2999
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 08:53
Re: Fazuľkovica na Detviansky spôsob
jajajaaaj si chute narobil a Hriňová, lazy hore poznám, to je to pravé Slovensko