Niečo z tradičnej kuchyne : )
Moderátor: AdmineR
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Niečo z tradičnej kuchyne : )
Čas od času sem niečo prihodím, čo sa mi doma podarilo : )
Nie som žiadny špecialista. Skôr zástanca tradičných, chutných jedál. Stále sa mám čo učiť, no hlavné je, že chutí!
Nie som žiadny špecialista. Skôr zástanca tradičných, chutných jedál. Stále sa mám čo učiť, no hlavné je, že chutí!
Naposledy upravil/-a moniatko v Streda, 15. Júla 2020, 15:58, upravené celkom 1 krát.
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
*kedysi upečený chlieb - fotka zmazaná
mnou
mnou
Naposledy upravil/-a moniatko v Streda, 15. Júla 2020, 15:58, upravené celkom 1 krát.
- Kazetowich
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 8761
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
- Bydlisko: polia, lúky a háje SR
- Kontaktovať používateľa:
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
No prosím
Aky fešak
Aky fešak
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Tak!
Máme koniec leta, konečne sa vyčasilo, preto sme sa dnes rozhodli pre "grilovačku" =D
Ani nie v pravom zmysle slova, ale v týchto horkách sa človeku pomaly ani nechce nič jesť. Myslím klasické.
Vymysleli sme si teda, že si urobíme domáce hamburgre.
Lenže-
Žemle sú nedostatkové zboží. Nie kaiserky alebo pidižemličky z lidla, kaufu alebo billy (blé). Neviem ako vy, ale mne ani za mák nechutí "klasická" žemľa na hamburger, ktorú Vám dajú v McDon. alebo ktoré kúpite napr. v lidli.
Našli sme viacero receptov, z ktorých sme urobili - asi ako každý - po svojom.
Kto by chcel - tu je recept:
1kg hladkej múky, komu sa chce - preosiať cez sito
polovica kvasníc (ak sušené, tak celé)
2 malé lyžičky soli
400 ml mlieka + zhruba 200ml mlieka na kvások (záleží od šálky, ja to odhadujem do polovice)
200ml oleja (ja som ako odmerku mala malú šáločku, nie po okraj)
Na kvások si prichystáme pol šálky mlieka, do ktorého dáme 2čl cukru a kvasnice. Mlieko by malo byť vlažné.
Zatiaľ čo kysne, preosejeme múku. Do múky pridáme kvások, olej a počas miešania dolievame mlieko.
Cesto sa bude zdať lepkavé, no treba ho len vymiešať. Keď sa podarí hladký bochník, necháme ho kysnúť na teplom mieste takú hodinku, záleží ako vykysne.
Po vykysnutí vytiahneme, ja som si cesto rozdelila na 2 časti. Urobila z každej časti šulec a nakrájala na 7-8 častí.
Len podotknem, že som cesto zbytočne už nemiesila, len som ho vytvarovala, aby sa mi ľahšie odhadli rovnaké kúsky.
Každý kúsok som pomačkala v rukách, urobila guľku a z nej placku. (vyšlo mi ich 16)
Uložila som si placky na plech s papierom na pečenie a ešte nechala 20 minút kysnúť.
Keď sa z placiek stali menšie bochníčky, rozohriala som trúbu na 200°C.
Žemle sa potierajú mliekom, nie vodou. Ak máte, na chuť si potreté žemle posypte sezamom.
Pečieme v rozohriatej rúre okolo 10-12 minút. Kým chytia peknú zlatistú barvu.
Po upečení ich ešte nechávam na mriežke dôjsť.
Trošku som predbehla udalosti - zároveň s cestom na žemle som si zarobila aj mleté hovädzie na hamburgre. U nás doma sa presadila jednoduchosť, čiže mäso sme ochutili len soľou, čiernym mletým korením, grilovacím korením a sušenou petržlenovou vňaťou.
Keď sa dalo kysnúť cesto, zarobené mäso som dala do chladničky odležať. Vytiahla som ho, až keď boli žemle hotové.
Našťastie som kúpila skvelé mäso, ktoré nepotrebovalo žiadne spojivo (ani vajce ani strúhanku), narobila placky a grilovalo sa.... na elektrickom grile =D ale aspoň vonku.
Pán domáci mal na starosti mäso a ja som zatiaľ robila oblohu - rajčinky, cibuľa, uharky, šalát. A keď bolo mäso hotové, začala som robiť nefalšované domáce burgre : )
Máme koniec leta, konečne sa vyčasilo, preto sme sa dnes rozhodli pre "grilovačku" =D
Ani nie v pravom zmysle slova, ale v týchto horkách sa človeku pomaly ani nechce nič jesť. Myslím klasické.
Vymysleli sme si teda, že si urobíme domáce hamburgre.
Lenže-
Žemle sú nedostatkové zboží. Nie kaiserky alebo pidižemličky z lidla, kaufu alebo billy (blé). Neviem ako vy, ale mne ani za mák nechutí "klasická" žemľa na hamburger, ktorú Vám dajú v McDon. alebo ktoré kúpite napr. v lidli.
Našli sme viacero receptov, z ktorých sme urobili - asi ako každý - po svojom.
Kto by chcel - tu je recept:
1kg hladkej múky, komu sa chce - preosiať cez sito
polovica kvasníc (ak sušené, tak celé)
2 malé lyžičky soli
400 ml mlieka + zhruba 200ml mlieka na kvások (záleží od šálky, ja to odhadujem do polovice)
200ml oleja (ja som ako odmerku mala malú šáločku, nie po okraj)
Na kvások si prichystáme pol šálky mlieka, do ktorého dáme 2čl cukru a kvasnice. Mlieko by malo byť vlažné.
Zatiaľ čo kysne, preosejeme múku. Do múky pridáme kvások, olej a počas miešania dolievame mlieko.
Cesto sa bude zdať lepkavé, no treba ho len vymiešať. Keď sa podarí hladký bochník, necháme ho kysnúť na teplom mieste takú hodinku, záleží ako vykysne.
Po vykysnutí vytiahneme, ja som si cesto rozdelila na 2 časti. Urobila z každej časti šulec a nakrájala na 7-8 častí.
Len podotknem, že som cesto zbytočne už nemiesila, len som ho vytvarovala, aby sa mi ľahšie odhadli rovnaké kúsky.
Každý kúsok som pomačkala v rukách, urobila guľku a z nej placku. (vyšlo mi ich 16)
Uložila som si placky na plech s papierom na pečenie a ešte nechala 20 minút kysnúť.
Keď sa z placiek stali menšie bochníčky, rozohriala som trúbu na 200°C.
Žemle sa potierajú mliekom, nie vodou. Ak máte, na chuť si potreté žemle posypte sezamom.
Pečieme v rozohriatej rúre okolo 10-12 minút. Kým chytia peknú zlatistú barvu.
Po upečení ich ešte nechávam na mriežke dôjsť.
Trošku som predbehla udalosti - zároveň s cestom na žemle som si zarobila aj mleté hovädzie na hamburgre. U nás doma sa presadila jednoduchosť, čiže mäso sme ochutili len soľou, čiernym mletým korením, grilovacím korením a sušenou petržlenovou vňaťou.
Keď sa dalo kysnúť cesto, zarobené mäso som dala do chladničky odležať. Vytiahla som ho, až keď boli žemle hotové.
Našťastie som kúpila skvelé mäso, ktoré nepotrebovalo žiadne spojivo (ani vajce ani strúhanku), narobila placky a grilovalo sa.... na elektrickom grile =D ale aspoň vonku.
Pán domáci mal na starosti mäso a ja som zatiaľ robila oblohu - rajčinky, cibuľa, uharky, šalát. A keď bolo mäso hotové, začala som robiť nefalšované domáce burgre : )
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Semiačka sú dobré , ale v surovom stave .
A K A I Am 67 , 39 GX 620 , 67 , R35 , R66 M959W CD 57 , 55 , 49 AT - 26 , 57 EA M-659 AP - M10 AJ 530 FL , 490 FL , VS A77 EOG , VS-G855 JVC HR-D 210EE SHARP GF 4646 , Panasonic S-VHS NV-FS 100 , 8 x trojpásmo
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Dlho som sem nič neprispievala-
ono ani neviem či to niekoho zaujíma, ale čo. Toto je fórum nielen o hifi, nie? =)
Takže dnes som robila "obed" na spôsob špagiet, ale trošku inak.
Domáce rezance:
Veľmi jednoduché!
Dnes je doba rýchla, takže je jednoduchšie si cestoviny kúpiť, ale ak máte čas, tak si môžete urobiť vlastné : )
Suroviny, ktoré potrebujete sú len tri:
Múka hrubá (môžete skúsiť aj z polohrubej- ja som to ešte neskúšala)
Vajcia
Soľ
Postup je jednoduchý - nasypete si zo 2 hrste múky do misky, rozbijete tam ale 2 vajíčka, posolíte 1 lyžičkou soli (pokojne aj viac ak Vám tak chutí) a zmiešate do hladkého cesta.
Cesto na rezance by nemalo byť moc tvrdé (na mrvenicu áno, ale mäkšie cesto sa ľahšie váľa valčekom)
Ja nemám presne určené, koľko múky ani vajec použijem.
Keď je cesto tvrdé, rozbijem ešte ďalšie vajce - ak sa cesto moc lepí, tak pridám troška múky, kým sa lepiť neprestane.
Vypracujem hladké cesto, rozdelím na 2 časti a začnem vaľkať 1. časť.
Cesto vaľkám až kým nedosiahnem tenulinké cesto, čo takmer presvitá. Rozrežem ho na 3 pásy a nechám ho mimo trošku oschnúť.
Zatiaľ vaľkám druhú časť rovnako na tenko a tiež rozrežem na 3 pásy.
Takú polhodinku to nechám stáť a potom pásy začnem rezať nožom na rezance (krátke/dlhé/tenké/široké - je to na Vás =) )
U nás sú najobľúbenejšie široké.
---
Omáčka je tiež jednoduchá. Ja nie som kúzelník a nemám moc rada komplikované recepty.
Suroviny:
Rajčinový pretlak
Za lyžicu kečupu
a koreniny- z každého po štipke => všetko je otázka chuti : )
soľ (soli dávam lyžičku maličkú)
čierne mleté korenie
bazalka
oregano
(ja ľúbim aj provensálske)
tymián
rozmarín
Všetko to rozmiešam a dám variť. Keď to zovrie, povarím 5-10 minút a môže sa nakladať : )
Plus syr a je to!
ono ani neviem či to niekoho zaujíma, ale čo. Toto je fórum nielen o hifi, nie? =)
Takže dnes som robila "obed" na spôsob špagiet, ale trošku inak.
Domáce rezance:
Veľmi jednoduché!
Dnes je doba rýchla, takže je jednoduchšie si cestoviny kúpiť, ale ak máte čas, tak si môžete urobiť vlastné : )
Suroviny, ktoré potrebujete sú len tri:
Múka hrubá (môžete skúsiť aj z polohrubej- ja som to ešte neskúšala)
Vajcia
Soľ
Postup je jednoduchý - nasypete si zo 2 hrste múky do misky, rozbijete tam ale 2 vajíčka, posolíte 1 lyžičkou soli (pokojne aj viac ak Vám tak chutí) a zmiešate do hladkého cesta.
Cesto na rezance by nemalo byť moc tvrdé (na mrvenicu áno, ale mäkšie cesto sa ľahšie váľa valčekom)
Ja nemám presne určené, koľko múky ani vajec použijem.
Keď je cesto tvrdé, rozbijem ešte ďalšie vajce - ak sa cesto moc lepí, tak pridám troška múky, kým sa lepiť neprestane.
Vypracujem hladké cesto, rozdelím na 2 časti a začnem vaľkať 1. časť.
Cesto vaľkám až kým nedosiahnem tenulinké cesto, čo takmer presvitá. Rozrežem ho na 3 pásy a nechám ho mimo trošku oschnúť.
Zatiaľ vaľkám druhú časť rovnako na tenko a tiež rozrežem na 3 pásy.
Takú polhodinku to nechám stáť a potom pásy začnem rezať nožom na rezance (krátke/dlhé/tenké/široké - je to na Vás =) )
U nás sú najobľúbenejšie široké.
---
Omáčka je tiež jednoduchá. Ja nie som kúzelník a nemám moc rada komplikované recepty.
Suroviny:
Rajčinový pretlak
Za lyžicu kečupu
a koreniny- z každého po štipke => všetko je otázka chuti : )
soľ (soli dávam lyžičku maličkú)
čierne mleté korenie
bazalka
oregano
(ja ľúbim aj provensálske)
tymián
rozmarín
Všetko to rozmiešam a dám variť. Keď to zovrie, povarím 5-10 minút a môže sa nakladať : )
Plus syr a je to!
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Neviem či je to zrovna "tradičné" ale nemáme na ráno chlieb, tak robím pletenky.
Vždy som si hovorila, keď sme boli v obchode - ako sa to robí? Vedieť to, tak už nepotrebujem do obchodu chodiť.
Nakoniec som posnorila po internete a našla som recept. Nie sú ako z obchodu, sú o niečo plnšie (tie z obchodu sú ľahké a nadýchané) - ja ich mám nadýchané tiež, ale menej =D aspoň viac zasýtia
Tu je recept, kto by chcel skúsiť:
500g polohrubá múka
70g maslo
1 vajce
250-300ml mlieka (ja si vždy dám 300ml, ale zostane mi na dne asi okolo 50ml, záleží aké cesto sa Vám podarí)
Polovica kvasníc
Cukor pre kvasnice (stačí 1 lyžička)
1-2 lyžičky soli (záleží aké pečivo ľúbite)
Plus na posypanie sezam, rascu, mak, väčšie kúsky soli (fakt neviem kde sa taká vec kupuje =D ja dávam mix sezam-rasca)
Postup:
Múku si preosievam rovno do misy keď ju vážim. Urobím do nej jamku, kde dám lyžičku soli a namrvím kvasnice. Trošku to zahrabem okolitou múkou, pridám soľ aj vajce, roztopené maslo (nemusí byť úplne, stačí že je dostatočne mäkké) a postupne ako miesim cesto, prilievam aj mlieko. Ono najskôr lepí, ale keď miesite dostatočne dlho, utvaruje sa do hladkého cesta. Potom ho ešte miesim aspoň 20 minút, aby bolo nadýchané. Rozohrejem trúbu na izbovú teplotu (máme doma zimšie, takže sa mi ťažko kvasí mimo trúby) a nechám ho tam hodinu - keď zabudnem tak aj viac =D
Po vykysnutí si ho rozdelím na 8 častí.
- vymyslela som fígeľ! Keď ho vyhodím z misy, mám okrúhlu placku ako pizzu, takže to cesto rozkrojím ako pizzu na 8 trojuholníkov a mám takmer rovnaké časti ; ) Predtým než začneme robiť pletenky, rozohrejem si trúbu na 200°C
Tieto kúsky následne po jednom vaľkám rukami do dlhšej štangle a motám. Na obrázkoch uvidíte ako
1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Výsledok - Hotové pletenky ukladám na plech s pečiacim papierom.
Potieram ich vaječným žĺtkom a sypem na ne sezam s rascou. Minule som ich aj zvrchu posolila lebo nemám tú kryštálovú soľ. Či jaká to je ...
Dnes som zas nemala nachystaný žĺtok, tak som ho jednoducho nahradila mliekom. A výsledok sa mi páči oveľa viac! Takže doporučujem vyskúšať oboje a sami zistíte, čo Vám chutí viac Než vložím plech do trúby, znížim teplotu na nejakých 150° až 175°C
Pečiem ich necelú polhodinu.
Znamenie, že už sú je- že sa Vám sfarbia do zlata až hneda.
Možno nie sú ako z obchodu, ani nie sú tak veľké, ale sú chutné a mňa takéto veci proste bavia! : )
Je síce neskoro, ale aj tak ich ešte dnes ochutnám- hold som si to zmyslela neskoro... čo už se mnu =D
Vždy som si hovorila, keď sme boli v obchode - ako sa to robí? Vedieť to, tak už nepotrebujem do obchodu chodiť.
Nakoniec som posnorila po internete a našla som recept. Nie sú ako z obchodu, sú o niečo plnšie (tie z obchodu sú ľahké a nadýchané) - ja ich mám nadýchané tiež, ale menej =D aspoň viac zasýtia
Tu je recept, kto by chcel skúsiť:
500g polohrubá múka
70g maslo
1 vajce
250-300ml mlieka (ja si vždy dám 300ml, ale zostane mi na dne asi okolo 50ml, záleží aké cesto sa Vám podarí)
Polovica kvasníc
Cukor pre kvasnice (stačí 1 lyžička)
1-2 lyžičky soli (záleží aké pečivo ľúbite)
Plus na posypanie sezam, rascu, mak, väčšie kúsky soli (fakt neviem kde sa taká vec kupuje =D ja dávam mix sezam-rasca)
Postup:
Múku si preosievam rovno do misy keď ju vážim. Urobím do nej jamku, kde dám lyžičku soli a namrvím kvasnice. Trošku to zahrabem okolitou múkou, pridám soľ aj vajce, roztopené maslo (nemusí byť úplne, stačí že je dostatočne mäkké) a postupne ako miesim cesto, prilievam aj mlieko. Ono najskôr lepí, ale keď miesite dostatočne dlho, utvaruje sa do hladkého cesta. Potom ho ešte miesim aspoň 20 minút, aby bolo nadýchané. Rozohrejem trúbu na izbovú teplotu (máme doma zimšie, takže sa mi ťažko kvasí mimo trúby) a nechám ho tam hodinu - keď zabudnem tak aj viac =D
Po vykysnutí si ho rozdelím na 8 častí.
- vymyslela som fígeľ! Keď ho vyhodím z misy, mám okrúhlu placku ako pizzu, takže to cesto rozkrojím ako pizzu na 8 trojuholníkov a mám takmer rovnaké časti ; ) Predtým než začneme robiť pletenky, rozohrejem si trúbu na 200°C
Tieto kúsky následne po jednom vaľkám rukami do dlhšej štangle a motám. Na obrázkoch uvidíte ako
1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) Výsledok - Hotové pletenky ukladám na plech s pečiacim papierom.
Potieram ich vaječným žĺtkom a sypem na ne sezam s rascou. Minule som ich aj zvrchu posolila lebo nemám tú kryštálovú soľ. Či jaká to je ...
Dnes som zas nemala nachystaný žĺtok, tak som ho jednoducho nahradila mliekom. A výsledok sa mi páči oveľa viac! Takže doporučujem vyskúšať oboje a sami zistíte, čo Vám chutí viac Než vložím plech do trúby, znížim teplotu na nejakých 150° až 175°C
Pečiem ich necelú polhodinu.
Znamenie, že už sú je- že sa Vám sfarbia do zlata až hneda.
Možno nie sú ako z obchodu, ani nie sú tak veľké, ale sú chutné a mňa takéto veci proste bavia! : )
Je síce neskoro, ale aj tak ich ešte dnes ochutnám- hold som si to zmyslela neskoro... čo už se mnu =D
- Kazetowich
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 8761
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
- Bydlisko: polia, lúky a háje SR
- Kontaktovať používateľa:
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
no prosim ...
Diky za prispevky. Raz to skusim.
Minuly vikend som robil madarske pagace
Diky za prispevky. Raz to skusim.
Minuly vikend som robil madarske pagace
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
neviem čo su madarske pagače ale dal by som si to
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Aby som vás nešálila, v pôvodnom recepte je použité cele balenie kvasníc (42g) na pol kila múky. Ale mne sa to zdá dosť, preto som si to upravila podľa seba.
Neviem aký výsledok by som dosiahla s celými kvasnicami, ale ani tento výsledok nie je zlý =)
A čo si sem nedal recept, by som to vyskúšala, keď už aj mám spotrebiteľa =D
---
Tá pletenka sa môže pliesť aj z 3 vrkočov ako zapletaný cop. stačí ich na začiatku do seba spojiť, zapliesť a zas koniec spojiť.
Záleží, čo je pre vás jednoduchšie.
Neviem aký výsledok by som dosiahla s celými kvasnicami, ale ani tento výsledok nie je zlý =)
Vyskúšaj, som zvedavá aké budú tie tvoje : ) nie je to nič zložité.Kazetowich napísal: ↑Sobota, 13. Februára 2021, 05:42 no prosim ...
Diky za prispevky. Raz to skusim.
Minuly vikend som robil madarske pagace
A čo si sem nedal recept, by som to vyskúšala, keď už aj mám spotrebiteľa =D
---
Tá pletenka sa môže pliesť aj z 3 vrkočov ako zapletaný cop. stačí ich na začiatku do seba spojiť, zapliesť a zas koniec spojiť.
Záleží, čo je pre vás jednoduchšie.
- Kazetowich
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 8761
- Dátum registrácie: Streda, 12. Septembra 2018, 16:18
- Bydlisko: polia, lúky a háje SR
- Kontaktovať používateľa:
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
také menej napučané - kus tuhšie - zješ dva malé a si full
tu je recept
https://www.toprecepty.sk/recept/1211-m ... ve-pagace/
- Prílohy
-
- madarske-domace-zemiakove-pagace-10939.jpg (49 KiB) 6451 zobrazení
Sansui 331 klub czechoslovakia, old Pioneer receivers
- moniatko
- vintagehifi.sk inventár
- Príspevky: 1753
- Dátum registrácie: Štvrtok, 10. Októbra 2019, 18:29
Re: Niečo z tradičnej kuchyne : )
Vďaka : )
Vyskúšam a uvidíme ako mi vyjdu.
Vyskúšam a uvidíme ako mi vyjdu.