Dobrý podvečer želám.
Asi každý pozná vysmážaný karfiol, no pre mňa je to klasické letné jedlo.
Aj napriek tomu, že je to smažené, je to osviežujúce, trúfam si povedať aj ľahké.
Myslím, že k nemu recept netreba.
Chcela som sem však pridať recept na skvelú Hrachovú polievku, ktorú som sa prednedávnom naučila.
Suroviny:
1 konzerva ...... hrášok (400g)
1-2 ks ................ cibuľa (podľa veľkosti, ak sú pidi, tak aj 3, ak je obrovská, stačí jedna)
zelenina - ak ju ľúbite ako my, riaďte sa receptom, ak nie, dajte menej
4-6 ks .............. mrkva
2-4 ks .............. petržlen
1 ks ..................... kaleráb
soľ, čierne celé korenie, kmín - všetkého podľa chuti
Na knedlíky:
1 ks .................... vajce
1/4 ČL ............. kypriaci prášok
1 ČL .................. soľ
krupica na zahustenie
Postup:
1. Očistíme si všetku zeleninu.
2. Cibuľu nakrájame na drobno, ostatnú zeleninu na také väčšie kusy (alebo ak ľúbite na kolieska, je to na Vás)
3. Osmažíme cibuľu na oleji do sklovita, pridáme ostatnú zeleninu, ktorú tiež trošku opražíme.
4. Zalejeme vodou, pričom si necháme aspoň 3cm od kraja (na hrášok a knedlíky)
5. Pridáme aspoň lyžičku soli, č. celé korenie, kmínek a necháme zovrieť.
6. Po zovretí plameň stíšime a varíme do zmäknutia zeleniny.
7. Keď je zelenina mäkká, odšťavíme hrášok (ak máte mrazený, tak to neplatí) a pridáme ho do polievky.
8. Necháme povariť ďalších 10 minút, medzitým si pripravíme cesto na knedlíky:
8.1 Do misky si rozbijeme vajce a pridáme lyžičku soli.
8.2 Rozšľaháme, pridáme štvrť lyžičky kypriaceho prášku a opäť dobre premiešame.
8.3 Pridávame postupne krupicu, kým nedosiahneme polotuhé cesto (tzn. nemalo by sa roztekať, ale nemalo by byť ani moc tuhé ako napr. plastelína)
9. Po desiatich minútach pridávame knedlíky. Ak máte také to "sito" na výrobu halušiek, pôjde to ľahšie, ja nič také nemám, čiže pracne a pomaly vyrábam každý jeden knedlíček
(preto to aj tak vyzerá, no chutia vynikajúco)
10. Knedlíky sa nevaria dlho, plus dôjdu aj v horúcej polievke po odstavení, čiže- keď pridáte knedlíky do polievky, varte ich 3 maximálne 5 minút, inak budú rozvarené a nebudú také dobré.
Na druhú stranu, ak to tak lúbite, pokojne ich varte aj 7 minút = )
11. Posledným krokom je dochutenie polievky, či je tam dosť soli, korenia, prípadne si to osviežte nejakou tou byľou = ))
Dobrú chuť